Praėjusį antradienį paskelbti duomenys rodo, kad projekte dalyvavusios įmonės generavo daugiau pajamų ir padidino darbuotojų produktyvumą, be to, jose sumažėjo pravaikštų skaičius ir darbuotojų kaita. Darbuotojai, dirbantys pagal keturių darbo dienų grafiką, taip pat buvo linkę daugiau dirbti iš biuro nei iš namų.

„Tai svarbu, nes dviejų dienų savaitgalis žmonėms negelbsti, – teigė vyriausioji tyrėja Juliet Schor, Bostono koledžo ekonomistė ir sociologė, bendradarbiavusi su kolegomis iš Dublino universiteto koledžo (UCD) ir Kembridžo universiteto. – Daugelyje šalių darbo savaitė buvo įteisinta 1938 metais ir ji neatitinka šiuolaikinio gyvenimo realijų. Dėl darbą turinčių žmonių gerovės labai svarbu, kad atkreiptumėme dėmesį į darbo savaitės struktūrą.“

Šis tyrimas yra pirmasis iš serijos bandomųjų programų, kurias koordinuoja Naujojoje Zelandijoje įsikūrusi ne pelno organizacija „4 Day Week Global“ ir kuriose dalyvauja kelios dešimtys įmonių, vykdančių šešis mėnesius trunkančius bandomuosius projektus. Spalio mėnesį prasidėjo Jungtinių Valstijų ir Kanados bandomasis projektas, o vasarį į analogišką programą įsitrauks daugiausia Europos ir Pietų Afrikos organizacijos. Kiekvieną kartą tyrėjai koreguos savo duomenų rinkimą, įskaitant ilgalaikį stebėjimą, kaip organizacijoms sekasi dirbti pasirinkus lengvesnius grafikus. „4 Day Week Global“ tyrimų nefinansuoja.

Pirminiai duomenys buvo surinkti iš Jungtinių Valstijų, Airijos ir Australijos verslovių ir organizacijų, stebint 969 darbuotojus, kuriems dešimties mėnesių laikotarpiu darbo savaitė buvo sutrumpinta vidutiniškai šešiomis valandomis, nekoreguojant darbo užmokesčio. Tai buvo įvairaus profilio bendrovės.