Pirmasis afrikinio kiaulių maro atvejis šią savaitę buvo užfiksuotas aptikus negyvą šerną vakarinėje Vielkopolskio vaivadijoje, ketvirtadienį pranešė Lenkijos vyriausioji veterinarijos inspekcija. Pastaruoju metu buvo pranešta apie keletą atvejų Liubušo vaivadijoje, esančioje arčiau sienos su Vokietija – didžiausia ES kiaulienos tiekėja.

Lenkija kovoja su virusu dar nuo 2014 m., tačiau iki praėjusio mėnesio dauguma atvejų buvo nustatyti šalies rytuose. Nors liga nebuvo aptikta Vielkopolskio kiaulių fermoje, protrūkis kelia grėsmę ir produkcijai. ES tapo svarbia kiaulienos tiekėja Kinijai, kur virusas privertė išskersti ištisas bandas, ir pablogėjus situacijai šiam eksportui gali kilti pavojus.

Susirūpinimą keliančios priežastys yra „kur kas mažiau susijusios su kiaulių bandos dydžiu vietiniame rajone, bet labiau su pačiu faktu, kaip sunku kontroliuoti šios ligos plitimą, kai žmogaus aplaidumas“ paskatina naujus protrūkius, pažymi Justinas Sherrardas, „Rabobank International“ pasaulinis gyvūnų baltymų strategas iš Utrechto. „Labai jau sunku įsivaizduoti, kad maras ten pateko vien dėl laukinių gyvūnų judėjimo.“

Lenkijos valdžia pailgino tvorą, o vietiniams medžiotojams buvo pavesta sunaikinti visus šernus netoli Zielona Gora miesto šalies vakaruose, šią savaitę pranešė „Associated Press“, cituodama žemės ūkio ministrą Krzysztofą Ardanowskį. Kariai taip pat iššukavo miškus, ieškodami nustipusių gyvūnų, sakė K. Ardanowskis. Šiais metais šalis paskerdė daugiau kaip 200 000 šernų.

Vielkopolskio vaivadijoje gyvena daugiau nei trečdalis Lenkijos kiaulių bandų. Praėjusiais metais šalis pagamino 2,1 mln. tonų kiaulienos – atsiliko tik nuo Vokietijos, Ispanijos ir Prancūzijos, rodo Europos Komisijos duomenys.

„Šioje Lenkijos dalyje vyrauja komerciniai ūkiai, – teigia J. Sherrardas. – Vokietijos valdžios institucijos taip pat bus suinteresuotos užtikrinti, kad liga neišplistų. Kai tik užfiksuojamas naujas atvejis, iškart turime galvoti, kaip sustabdyti plitimą. Tai turi būti mūsų prioritetas.“