„Mažų mažiausiai manome, kad tai reiškia sunkią recesiją ir finansinį stresą, panašų į 2008 m. pasaulinę finansų krizę, – pirmadienį metiniame laiške akcininkams pabrėžė „JPMorgan Chase & Co.“ generalinis direktorius. – Mūsų bankas negali būti atsparus tokio pobūdžio stresui.“

23 puslapių laiškas, trumpiausias nuo 2008 m., buvo išsiųstas praėjus mažiau nei savaitei po to, kai J. Dimonas darbuotojams pranešė, kad grįžta į darbą po skubios širdies operacijos. Tai buvo pirmasis jo viešas komentaras apie koronavirusą nuo banko investuotojų dienos vasario 25 d. Tuo metu protrūkis vis dar atrodė tolima grėsmė, nes JAV buvo užregistruota mažiau nei 60 atvejų – ir nė vieno Niujorke.

J. Dimonas, vienintelis šiuo metu einantis pareigas generalinis direktorius, išnavigavęs didelį JAV banką iš finansinės krizės, teigė, kad „JPMorgan“ pajamos šiais metais „reikšmingai sumažės“, nors „mažai tikėtina“, kad bankas sumažins dividendus. Toks žingsnis būtų žengtas tik dėl „ypatingo taupumo“, sakė jis ir pridūrė, kad „JPMorgan“ pateiks daugiau detalių apie poveikį, kai vėliau šį mėnesį pristatys pirmojo ketvirčio pajamas.

Jamie Dimon

64-erių metų generalinis direktorius išvardijo iniciatyvas, kurių jo bankas ėmėsi remdamas darbuotojus, verslą ir bendruomenę, tačiau susilaikė nuo išsamesnių atsiliepimų apie viešąją politiką, kuriuos paprastai išdėstydavo ankstesniuose laiškuose.

Jis sakė, kad 180 000 arba maždaug 70 proc. firmos darbuotojų dirba iš namų, ir bankas skiria 1000 dolerių išmokas tiems, kurių pareigos neleidžia jiems dirbti nuotoliniu būdu.

„JPMorgan“ atsisakė imti mokesčius už kai kurias paskolas, leisdamas klientams atidėti būsto ir automobilių paskolų įmokas bei panaikindamas minimalius kredito kortelių mokėjimo reikalavimus. Jis taip pat per pastarąsias 60 dienų suteikė 950 milijonų dolerių naujų paskolų smulkiajam verslui ir planuoja paskolinti papildomus 150 milijardų dolerių klientams visame pasaulyje.

Reguliavimo peržiūra

Krizei pasibaigus „turėtume pasinaudoti galimybe atidžiai peržvelgti ekonominį atsaką ir išsiaiškinti, ar reikia kokių nors papildomų reguliavimo pakeitimų, kurie pagerintų mūsų finansinę ir ekonominę sistemą“, rašė J. Dimonas. „Tam dar bus laiko ir vietos – bet ne dabar.“

J. Dimonas tapo Volstrito atstovu dėl savo dažnų viešų pasirodymų, atviro nuomonės reiškimo ir beveik 15 metų darbo stažo didžiausiame ir pelningiausiame Amerikos banke. J. Dimono nedalyvavimas pramonėje, kol jis sveiko po širdies operacijos, buvo stipriai jaučiamas tuo metu, kai politikos formuotojai perspėjo apie ekonominius pandemijos padarinius, o vyriausybės dėjo visas pastangas, kad milijonai žmonių liktų namuose, sustabdant ypatingai užkrečiamo viruso plitimą.

Kai tik paaiškėjo visas krizės mastas, J. Dimonas apie ekonomikos perspektyvas atsiliepė pesimistiškiau už kai kuriuos kitus pramonės veikėjus. Prieš mėnesį, smunkant akcijų rinkoms, buvęs „Goldman Sachs Group Inc.“ generalinis direktorius Lloydas Blankfeinas tviteryje pažymėjo, jog tikisi „greito atsigavimo, kai tik praeis pavojus sveikatai“. Jis sakė, kad ekonomika „išvengs sisteminės žalos“, kuriai ištaisyti prireiktų daugelio metų.

„Amžiams prarasta“

J. Dimonas teigė, kad „JPMorgan“ krizės metu glaudžiai bendradarbiauja su vyriausybe, tačiau bankas sau „neprašys jokios reguliavimo lengvatos“. Vis dėlto norėdamos padidinti kapitalo srautus reguliavimo institucijos galėtų pakeisti kapitalo ir likvidumo reikalavimus.

„Kai kurios taisyklės gali be reikalo užkirsti kelią sveikiems, gerai kapitalizuotiems bankams laisvai skolinti streso metu, – pabrėžė J. Dimonas. – Gilėjant krizei, tai gali pakenkti klientams. Sunkiais laikais palikti aukštos kokybės prieinamą likvidumą nepanaudotą reiškia amžiams prarastą galimybę.“

Jis pagyrė naujausius JAV Iždo departamento ir Federalinės rezervų sistemos veiksmus, kurie, pasak jo, padėjo sušvelninti viruso ekonominį poveikį.

Niujorke 9.48 val. „JPMorgan“ akcijos pakilo 6,3 proc. iki 89,36 dolerių – tai daugiau nei 4,1 proc. augimas „S&P 500“ indekse, kuris pašoko po to, kai karštieji viruso taškai Niujorke, Italijoje ir Ispanijoje savaitgalį pranešė apie pagerėjusius mirštamumo rodiklius. Šiemet „JPMorgan“ akcijos nukrito 36 proc. – tai mažiau nei 43 proc. nuosmukis KBW bankų akcijų indekse.

Iki praėjusių metų metiniai J. Dimono pranešimai pamažu darėsi vis ilgesni, pailgėdami daugiau nei trigubai nuo tada, kai jis perėmė generalinio direktoriaus pareigas 2005 m. pabaigoje. Laiškus jis rašo pats, tačiau prieš paskelbiant jie būna peržiūrėti ir pataisyti banko teisinių, apskaitos, atitikties, viešųjų ryšių ir vyriausybės reikalų komandų.

Kiti akcentai

• „JPMorgan“ patikrino galimą poveikį bankui susiklosčius neigiamam scenarijui, pvz., nedarbui išaugus iki 10 proc., o akcijų rinkai nusmukus 50 proc. Banko praėjusiais metais uždirbtas 48 milijardų dolerių ikimokestinis pelnas leistų jam ir toliau išlikti pelningam, net jei pajamos sumažėtų 20 proc., o kredito išlaidos nuo 2019 m. padidėtų 20 milijardų dolerių.
• J. Dimonas sakė, kad kompanijos išsiėmė daugiau nei 50 milijardų dolerių – daugiau nei per pasaulinę finansų krizę – kad padidintų savo likvidumą. Kovo mėnesį bankas suteikė daugiau nei 25 milijardų dolerių naujų kredito pratęsimų kompanijoms, kurios to pageidavo.
• J. Dimonas pažymėjo, jog žmonės galėtų sugrįžti į darbą greičiau, jei vyriausybės plačiau atliktų testus, kad nustatytų, kas jau pasveiko nuo ligos. „Šalis nebuvo tinkamai pasirengusi šiai pandemijai, – pabrėžė jis. – Disciplinuotas perėjimas maksimizuotų amerikiečių sveikatą ir minimizuotų laiką, mastą ir kančias, kurias sukelia ekonominis nuosmukis.“