Bloomberg“ surinkti duomenys rodo, kad tauriųjų metalų kasyba, anksčiau laikyta pernelyg rizikinga tipiniam investuotojui, per antrąjį metų ketvirtį iš antrinių akcijų uždirbo 2,4 mlrd. dolerių. Tai daugiausia nuo 2013 m. ir septynis kartus daugiau nei pernai.

„Covid-19“ krizei keliant grėsmę viso pasaulio ekonomikai, o dėl monetarinių ir skatinimo programų pašokus aukso kainoms, tauriųjų metalų kompanijos tapo investicinės bendruomenės numylėtinėmis. Sektorius, kadaise daugiausia traukęs specialistų dėmesį, dabar vilioja plačią investuotojų bazę.

„Staiga matome visuotinį susidomėjimą, – teigia Bryanas Slusarchukas, „Fosterville South Exploration Ltd.“ generalinis direktorius, kurio kompanija planuoja kasti auksą Australijoje. – Jei niekas nesikeis, tai gali tapti neįtikėtinos aukso akcijų rinkos pradžia.“

Aukso kasyklų rinkoje iki šiol dominavo du milžinai – „Newmont Corp.“ ir „Barrick Gold Corp.“, o kitų auksakasių investuotojai paprastai privengdavo: arba todėl, kad jų balansuose būdavo per daug skolos, arba todėl, kad jie turėdavo per mažai kasyklų ir projektų, kad paskirstytų riziką. Daugelis taip pat prisimena nurašymus, kurie sekė po 2013 m. aukso kainų kritimo.

Mažieji kalnakasiai

Tačiau mažieji kalnakasiai jau pradeda pelnytis. Imkime „American Pacific Mining Corp.“ – žvalgymo ir aukso gavybos kompaniją, kurios rinkos kapitalizacija yra mažesnė nei 20 mln. dolerių. Per antrąjį ketvirtį ji surinko 3 mln. dolerių – šešis kartus daugiau, nei planavo iš pradžių. Susidomėjimas buvo toks didelis, kad teko atmesti daugelį pasiūlymų, sako generalinis direktorius Warwickas Smithas.

„Pirmiausia pažaidžia dideli berniukai, o vėliau pinigai nubyra mažesnėms, tyrinėjimais užsiimančioms įmonėms“, – teigia jis.

Toronte įsikūrusi žvalgymo bendrovė „Revival Gold Inc.“ antradienį pranešė, kad didina savo anksčiau skelbtą viešąjį akcijų siūlymą 3 mln. Kanados dolerių (2,2 mln. USD), esant „didelei investuotojų paklausai“. Aptikto aukso kainos antradienį pakilo 1,3 proc. iki 1841,94 dolerių už unciją – kone aukščiausio lygio per beveik devynerius metus.

Priežastys, paskatinusios auksakasių patrauklumą, yra lygiai tos pačios, kurios atbaidė investuotojus nuo kompanijų, kasinėjančių kitus metalus, pavyzdžiui, varį ar litį, kurie yra labiau priklausomi nuo ekonomikos augimo. „Bloomberg“ surinkti duomenys rodo, kad bazinių ir pramoninių metalų kompanijos per antrąjį ketvirtį uždirbo vos 34 mln. dolerių. Tai yra 40 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Akumuliatorių metalų kasybos projektams taip pat nesiseka pritraukti investuotojų.

Puikus pavyzdys – „Clean TeQ Holdings Ltd.“ nikelio-kobalto-skandžio projektas „Sunrise“ Australijoje. Kompanija birželio viduryje pranešė, kad negali priimti galutinio sprendimo investuoti į 1,5 mlrd. dolerių projektą, nes pandemija atnešė „finansavimo iššūkių“.

„Bankininkams nepatinka rizika, – pažymi „American Lithium Corp.“, vykdančio žvalgymo projektą Nevadoje, direktorius Andrew Boweringas. – Tai reiškia, kad turite sudaryti ilgalaikį susitarimą dėl perpardavimo, kad jie turėtų garantuotą kasyklos produkciją, o šiuo metu didelių pirkėjų nėra.“

Aukso trauka

Aukso kompanijos atrodo patrauklios nepaisant to, kad dėl koronaviruso sunkėja kasyba, kadangi ankštose, uždarose vietose kyla didesnė rizika užsikrėsti. Praėjusią savaitę „Barrick“ pranešė, kad ir toliau pelnosi iš aukštų kainų – net pandemijai sustabdžius kasyklų veiklą.

Pelno perspektyva jau paskatino rizikos draudimo fondą „Crescat Capital LLC“ pradėti savo pirmąją aktyvaus investavimo į aukso ir kitų tauriųjų metalų akcijas kampaniją, daugiausia dėmesio skiriant mažesnėms žvalgymo bendrovėms.

„Mes iš tikrųjų manome, kad šiuo metu aukso kasybos akcijoms laikas tiesiog puikus, ypač mažesnėms bendrovėms ir žvalgymui“, – teigia „Crescat“, valdančios apie 75 mln. dolerių turtą, įkūrėjas ir vyriausiasis investuotojas Kevinas Smithas.

Investicijos į šį sektorių ateina ir susijungimų bei įsigijimų forma. „Bank of America“ duomenimis, per antrąjį ketvirtį sandoriai išaugo – buvo įvykdyta 12 transakcijų, kurių vertė siekė 2,86 mlrd. dolerių. Tai beveik dvigubai daugiau nei per pirmuosius tris metų mėnesius.

„Užsidarant kasykloms ir augant įtampai, visi vadovai sėdi posėdžių salėje ir veda derybas su kitomis įmonėmis dėl susijungimų ir įsigijimų, – teigia W. Smithas iš „American Pacific“. – Jie tariasi su savo bankininkais, bando derėtis, sudarinėja sutartis.“