Šio kuro, kurį galima naudoti vietoj gamtinių dujų elektrai gaminti, importas Japonijoje rugpjūčio mėnesį išaugo iki ketverių metų rekordinio lygio ir artimiausiais mėnesiais, kaip manoma, išliks aukštas, praneša „Vortexa Ltd.“. Taivano ir Bangladešo pirkimų apimtys praėjusį mėnesį buvo daugiau nei dvigubos, palyginti su buvusiomis prieš metus, teigia energetikos žvalgybos firma.

Mazutas, dažniausiai naudojamas laivuose, yra įprastas komunalinių paslaugų įmonių pasirinkimas, kai pradeda trūkti dujų. Šiais metais mazuto naudojimas smarkiai išaugo, nes Rusijai manipuliuojant dujų eksportu, jų kainos sumušė visus rekordus. Nebepaisydamos nulinių emisijų tikslų įgyvendinimo, tokios šalys kaip Japonija ir Pietų Korėja pirmenybę teikia energijos tiekimo užtikrinimui, o ne išmetamųjų teršalų mažinimui.

Japonijos mazuto importas, „tikėtina, artimiausiais mėnesiais išliks stiprus“, – teigė Roslanas Khasawneh, „Vortexa“ vyresnysis mazuto analitikas. „Kitos Azijos šalys, turinčios kūrenant naftą išgaunamos energijos gamybos pajėgumų, kaip antai Taivanas, Pietų Korėja ir Pakistanas“, mažų mažiausiai išlaikys dabartinį importo lygį, pridūrė jis.

Trūkstant suskystintųjų gamtinių dujų, komunalinių paslaugų įmonės atsigręžia ne tik į mazutą.