Padalinys bus paverstas atskirai valdoma kompanija ir įtrauktas į akcijų biržos sąrašus iki 2020 m. rugsėjo, teigiama antradienį išplatintame pranešime. „Siemens“ išsaugos „šiek tiek mažiau nei 50 proc.“ naujojo subjekto akcijų, tarp kurių yra 59 proc. „Siemens Gamesa Renewable Energy“ akcijų, įsteigdamas 30 mlrd. eurų vertės savarankišką bendrovę.

„Siemens“ siekia išlaikyti „reikšmingą įtaką“ vadinamajame energijos ir elektros „galios žaidime“. Padalinys perims naftos ir dujų, taip pat įprastinės energijos gamybos ir perdavimo operacijas, o „Siemens Gamesa“ plėtos vėjo jėgaines ir gamins atsinaujinančios energijos įrangą.

Atskyręs padalinį, generalinis direktorius Joe Kaeseris toliau griauna „Siemens“ konglomerato struktūrą. Anksčiau kompanijos vadovas įsteigė sveikatos priežiūros skyrių, sujungė vėjo jėgainių padalinį su Ispanijos konkurentu ir bandė – nesėkmingai – sujungti traukinių padalinį su Prancūzijos varžovu „Alstom SA“. Geležinkelių susijungimo sandorį blokavo Europos antimonopoliniai reguliatoriai.

Šalia struktūrinio pertvarkymo, J. Kaeseris pranešė apie darbo vietų mažinimą pagrindiniuose padaliniuose, siekiant iki 2023 m. sutaupyti apie 2,2 mlrd. eurų. Tai apims 4900 etatų IT srityje, 3000 vadinamoje išmanioje infrastruktūroje ir 2500 – centriniame korporacijos padalinyje. Tuo pat metu „Siemens“ planuoja pasamdyti apie 20 500 naujų darbuotojų.

Dujų ir energijos padalinys iki šiol buvo vienas silpniausių „Siemens“ padalinių, pastaruoju metu pranešdavęs apie sumažėjusius užsakymus ir pelningumą, nes komunalinių paslaugų įmonės perka vis mažiau didelių turbinų, pereidamos prie atsinaujinančios energijos.
„Siemens“

Ką sako „Bloomberg Intelligence“

„Siemens“ siūlomas dujų ir energijos operacijų atskyrimas pašalintų pagrindinę kliūtį jo „Vision 2020+“ tikslams, tačiau bus nelengva sukelti susidomėjimą menkai pelningu verslu.“ – Johnsonas Imode, pramonės analitikas

Praėjusiais metais padalinys turėjo mažiausią pelno maržą, remiantis skaičiais, kurie buvo patikslinti, kad atspindėtų keturis naujus padalinius, kuriuos „Siemens“ įsteigė per balandžio 1 d. reorganizaciją. Dėl pasaulinio turbinų užsakymų sumažėjimo nukentėjo ir JAV konkurentai „General Electric Co.“, jau ir taip išgyvenantys gilų nuosmukį.

„Nepriklausomybė leis mums efektyviau panaudoti savo galios poziciją, kad galėtume ir toliau remti savo klientus sparčiai besikeičiančiose energijos rinkose“, – pranešime apie pokyčių poreikį teigė „Siemens“ dujų ir energijos padalinio vadovė Lisa Davis.

Tikimasi, kad atskyrimas ir planuojamas pardavimas sudarys didžiąją dalį „Siemens“ pristatymo akcininkams ir analitikams trečiadienį, kapitalo rinkų dieną, kai bendrovė praneš ir apie savo pelną per antrąjį ketvirtį.

„Sprendimas dėl dujų ir energijos atskyrimo buvo nelengvas, – teigė Juergenas Kerneris, „Siemens“ stebėtojų taryboje atstovaujantis „IG Metall“ profesinei sąjungai. – Šis padalinys yra vienas pagrindinių „Siemens“ verslų, bet augimo strategija valdant „Siemens“ pasirodė neįmanoma.“

Sukėlė diskusijų

Kitas sąjungos atstovas patvirtino, kad tarp profesinių sąjungų ir vadovų vyko diskusijos, ar dujų ir energijos verslą parduoti, ar prekiauti jo akcijomis biržoje.

„Bendroje įmonėje su, pavyzdžiui, Japonijos konkurentu matytume pernelyg didelę riziką“, – teigė vyriausioji darbuotojų atstovė stebėtojų taryboje Birgit Steinborn, pridurdama, kad darbo grupės „pasiekė“ planą dėl atskyrimo Vokietijoje.

Kovo mėnesį „Bloomberg News“ pranešė, kad „Mitsubishi Heavy Industries Ltd.“ derasi su „Siemens“ dėl galimo dujų turbinų verslo sujungimo su savo operacijomis, ir kad Vokietijos kompanija dėl visiško ar dalinio pardavimo diskutavo ir su kitomis įmonėmis.

„Barclays Plc.“ duomenimis, „GE“ praėjusiais metais buvo didžiausias dujų turbinų gamintojas, priėmęs apie 33 proc. pasaulio užsakymų. „Mitsubishi Hitachi Power Systems“ buvo antroje vietoje su 30 proc., o „Siemens“ su 26 proc. liko treti.

Dujos ir energija kadaise buvo „Siemens“ pelno variklis – tačiau vėliau užsakymų smarkiai sumažėjo. Miunchene įsikūrusi kompanija 2017 m. paskelbė iš padalinio atleidžianti daugiau nei 6000 darbuotojų ir uždaranti keletą gamyklų. J. Kaeseris pakartotinai pabrėžė, kad reikės įdėti daugiau pastangų, siekiant užtikrinti šio verslo ateitį.