Londono Sitis planuoja gyvenimą po pandemijos. Šios retai gyvenamos miesto dalies savininkai paskelbė planus per artimiausią dešimtmetį pastatyti mažiausiai 1500 namų ir ieškoti naujų būdų panaudoti tuščią erdvę. Jau kalbama apie ambicijas per 15 metų išplėtoti 122 500 kvadratinių metrų prekybos erdvę.

Šie pasiūlymai pasigirsta po to, kai pandeminiai uždarymai pakurstė audringas diskusijas apie darbo ateitį ir paskatino kai kuriuos bankus Square Mile ir Canary Wharf finansiniuose rajonuose paspartinti planus atsisakyti biurų patalpų. Pasak „Savills Plc“, nuo pandemijos pradžios vakansijų skaičius visame Sityje išaugo 70 proc. ir siekia daugiau nei milijoną kvadratinių metrų.

Londonas išlieka pasaulyje pirmaujančiu finansų centru, tačiau mes taip pat suprantame, kad norėdamas išlikti lyderiais, turėsime prisitaikyt,“ – „Bloomberg“ surengtame virtualiame renginyje kalbėjo Catherine McGuinness, Londono Sičio korporatyvinės politikos ir išteklių komiteto pirmininkė.

Mes „pritaikysime Square Mile naujajam normalumui ir iš šio sunkaus laikotarpio išeisime geresni ir stipresni nei bet kad,“ – sakė ji.

Manoma, kad nuolatinių Sičio gyventojų skaičius siekia vos apie 8000, palyginti su maždaug puse milijono darbuotojų, kurie prieš pandemiją nuo pirmadienio iki penktadienio trypdavo jo gatves.

Didesnis gyvenamųjų namų ir prekybos vietų akcentavimas nereiškia, kad Sitis nebestato naujų biurų; pasiūlymus pristatančioje ataskaitoje nurodoma, kad šiuo metu statomi arba planuojami ne mažiau kaip devyni nauji dangoraižiai.

Tačiau korporacija siunčia tvirtą žinią: nuo šiol Sitis priklausys ne tik bankininkams. Ji pradeda penkerių metų rinkodaros kampaniją, kurios metu gali būti reklamuojami naktiniai renginiai, panašūs į Paryžiaus menų festivalį „Nuit Blanche“, arba savaitgaliai be eismo vasaros metu. Tuščias ir nepakankamai naudojamas erdves galės pigiai išsinuomoti kūrybinių industrijų atstovai.

Lankytojai rajone kasmet išleidžia du milijardus svarų (2,8 mlrd. dolerių), paremdami 34 000 darbo vietų kultūros, laisvalaikio, svetingumo ir mažmeninės prekybos sektoriuose, teigiama ataskaitoje, kurioje pristatomi pasiūlymai.

Korporacija taip pat sieks pritraukti mažesnes, aukšto potencialo įmones, įskaitant technologijų kompanijas ir sektorius, kurių tradiciškai Sityje nepamatytum, pavyzdžiui, biologijos mokslus, teigiama ataskaitoje. Planuojama visame rajone įrengti 5G technologijas.

„Kiekvienas pasaulio miestas galvos apie šiuos dalykus, – virtualiame renginyje pažymėjo kibernetinio saugumo firmos „Glasswall Solutions“ generalinis direktorius Danny Lopezas. – Mes verčiame naują didelį skyrių, kurį dar ilgai nagrinėsime.“