Išsamiau apžvelgsime tai lemiančius duomenis, šią savaitę paskelbtus kartu su bendrojo vidaus produkto ataskaita:

Pajamų atotrūkis

Pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys, rodantys, kad ekonomikos augimo tempas paskutinį ketvirtį viršijo priešpandeminį lygį, taip pat atskleidė, kad 20 proc. turtingiausių Kinijos gyventojų vidutinės disponuojamosios pajamos pernai siekė daugiau nei 80 000 juanių (12 000 dolerių), t. y. buvo 10,2 kartų didesnės už tai, ką uždirba vargingiausieji 20 proc.

Remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, JAV šis daugiklis yra maždaug 8,4, o Vakarų Europos šalyse, tokiose kaip Vokietija ir Prancūzija, svyruoja apie 5. Pagal pajamų atotrūkio rodiklį Kinijos nelygybės lygį galima palyginti su Meksika, kur 20 proc. turtingiausiųjų uždirba 10,4 karto daugiau nei apatiniai 20 proc.

Prezidentas Xi Jinpingas pabrėžė, kad netolygus pajamų pasiskirstymas šalyje kelia grėsmę ateities augimui, o pareigūnai jau svarsto perskirstymo politiką, kuri paskatintų namų ūkių išlaidas. Naujausi duomenys parodė, kad kol kas pažanga nedidelė, o pajamų atotrūkis išlieka daugmaž stabilus nuo 2015 m.

Silpnas vartojimas

Visų metų 2020 m. duomenys taip pat parodė, kad nors Kinijos viruso pažabojimas leido iki antrojo pusmečio atsinaujinti įprastai ekonominei veiklai, namų ūkių išlaidų augimas dar negrįžo į ankstesnį lygį.

Kinijos vartojimas vienam gyventojui, atskaičius infliaciją, 2020 m. sumažėjo 4 proc. Tai galima palyginti su JAV asmeninio vartojimo išlaidų prognozėmis: skaičiuojama, kad 2020 m. šis rodiklis nukrito 3,8 proc., rodo „Bloomberg“ atliktas tyrimas.

Mažmeninės prekybos pardavimai 2020 m., lyginant su pernai, sumažėjo 3,9 proc., t. y. smarkiau nei išsivysčiusiose ekonomikose, tokiose kaip JAV, kur vyriausybės išmokos namuose įstrigusiems darbuotojams ir bedarbiams leido padidinti išlaidas vartojimo prekėms.

Kinijoje, kaip ir kitose ekonomikose, išlaidos paslaugoms nukentėjo skaudžiau nei išlaidos prekėms (dėl karantino ir baimės užsikrėsti virusu), o išlaidos restoranams praėjusiais metais susitraukė beveik 17 proc.

Tačiau veiksmingas Kinijos „Covid-19“ nuslopinimas reiškė, jog iki antrojo pusmečio beveik visos aptarnavimo paslaugos galėjo vėl saugiai atsidaryti. Per pirmuosius tris ketvirčius sumažėjusios išlaidos restoranams ir apgyvendinimo įstaigoms, kaip antai viešbučiai, per paskutiniuosius tris 2020 m. mėnesius pakilo 2,7 proc.

Paspartėjo ir mažmeninės prekybos augimas: gruodžio mėnesį užregistruotas 4,6 proc. didesnis augimas nei pernai, tačiau, žiūrint bendrai, jis vis tiek išlieka žemesnis nei iki pandemijos (maždaug 8 proc.).

Ekonomistai siūlo du santykinai menkų vartotojų išlaidų paaiškinimus: silpna darbo rinka ir skrupulingesnis taupymas.

Milijonai darbuotojų migrantų neteko darbo pačioje 2020 m. pradžioje, kai gamyklos, parduotuvės ir restoranai buvo uždaryti dėl viruso. Kai vėliau pavasarį apribojimai buvo atšaukti, kai kurie nusprendė likti gimtuosiuose kaimuose, o oficialūs duomenys rodo, kad migrantų darbuotojų skaičius 2020 m. buvo 5,2 mln. mažesnis nei 2019 m.

Kinija pirmąjį ketvirtį pasiūlė palyginti mažai tiesioginės paramos nuo darbo praradimo nukentėjusiems namų ūkiams, o tai reiškia, kad daugeliui teko pasikliauti santaupomis, kurias dabar bandoma papildyti.

„Šiuo metu Kinijos namų ūkiai vis dar atideda santaupoms 3 proc. didesnę pajamų dalį nei prieš pandemiją“, – teigia Houze Songas, Kinijos ekonomikos tyrėjas iš Paulsono instituto.

Pramonė šauna į priekį

Kinijos pramonė, priešingai nei vartojimas, 2020 m. pasiekė naujus rekordus. Žaliavinio plieno gamyba pirmą kartą viršijo 1 mlrd. tonų, be to, išaugo valcuoto plieno ir aliuminio gamyba, nes padidėjo investicijos į nekilnojamąjį turtą ir infrastruktūrą.

Bendras paslaugų sektoriaus augimas 2020 m. siekė 2,1 proc. ir atsiliko nuo BVP augimo, o štai pramonės sektorius, apimantis gamybą ir statybą, pakilo 2,6 proc. Remiantis Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, 2020 m. paslaugų sektoriuje taip pat buvo ryškesnių taškų: smarkiai plėtėsi informacinės technologijos ir finansai.

Vyriausybės parama

Silpnos asmeninės išlaidos reiškia, kad vartojimo dalis ekonomikoje pernai sumažėjo, nors vienas iš Pekino ilgalaikių tikslų – sukurti labiau į vartotojus orientuotą ekonomiką.

Vis dėlto nuosmukis buvo ne toks dramatiškas, kaip tikėtasi, o galutinio vartojimo dalis BVP, lyginant su 2019 m., susitraukė tik 1,4 proc., teigia Kinijos statistikos biuro vadovas Ningas Jizhe. Galima priežastis – padidėjusios vyriausybės išlaidos vartojimo prekėms ir paslaugoms, kadangi Pekinas sušvelnino valstybės skolos kontrolę, siekdamas paskatinti ekonomikos plėtrą.