Valstybinės bendrovės, įskaitant „Sinpoec“ ir „ PetroChina“, tariasi su tiekėjais dėl neatidėliotinų krovinių pirkimo iš Rusijos už didelę nuolaidą, teigia su situacija susipažinę šaltiniai. Kai kurie importuotojai nagrinėja galimybę pasitelkti Rusijos įmones ir dalyvauti SGD pirkimo konkursuose jų vardu, taip nuslepiant savo pirkimo planus nuo užsienio vyriausybių, teigė šaltiniai.

Dauguma pasaulinių SGD importuotojų nepirks rusiškų krovinių, baimindamiesi būsimų sankcijų ar žalos reputacijai, nes karas Ukrainoje tęsiasi, o Europos Sąjunga didina spaudimą Maskvai. Kinijos bendrovės įmonės yra vienos iš nedaugelio įmonių, sutinkančių prisiimti tokią riziką.

Kinijos bendrovė „PetroChina“ komentuoti atsisakė. „Sinopec“ iškart neatsiliepė į prašymą pakomentuoti dėl šalyje minimų švenčių.

Panašiai elgiasi ir Kinijos naftos perdirbėjai: jie taip pat diskretiškai perka pigią rusišką žaliavą, kurios likęs pasaulis nenori.

Per pastarąsias savaites keletą SGD partijų jau įsigijo Kinijos importuotojai, pranešė prekiautojai.

Anot jų, rusiškos SGD parduodamos su daugiau nei 10 proc. nuolaida, palyginti su įprastomis Šiaurės Azijoje partijomis neatidėliotinų sandorių rinkoje. Dėl karo Ukrainoje itin atšaldyto kuro neatidėliotino atsiskaitymo kainos kovo mėnesį šoktelėjo iki rekordinio lygio, o tokia situacija mažina pasiūlą kaip tik tuo metu, kai pasaulinis vartojimas pradeda atsigauti.

Reikia pripažinti, kad Kinijai SGD nėra žūtbūt reikalingos, nes švelnesni orai ir susirūpinimas dėl COVID-19 karantinų apribojo neatidėliotiną paklausą. Vis dėlto rusiškos dujos, parduodamos su didele nuolaida, gali padėti papildyti saugyklas, prieš vėl pakylant kainoms šių metų vasarą.

Kinijos SGD pirkėjai dairosi dujų partijų pasitelkdami dvišales diskusijas, taip tikėdamiesi neatidėliotinų sandorių rinkoje per daug nesiviešinti, teigė prekiautojai, sutikę kalbėtis anonimiškai dėl privataus derybų pobūdžio. O įmonės išlaiko budrumą ir stengiasi susilaikyti nuo didelių kiekių pirkimo.

Užuot dalyvavusios tiesiogiai rusiškų SGD pardavimų konkurse, kinų bendrovės, kad užmaskuotų savo pirkimus, yra linkusios naudotis vadinamosiomis „rankovėmis“, arba įmonėmis, kurios pirktų jų vardu, teigė prekiautojai.

Tokia taktika padės užmaskuoti jų veiklą ir atrodys, kad Kinijos įmonė galbūt priima dujas pagal ilgalaikę dujų pristatymo sutartį, kurią daugelis pasaulio bendrovių ir toliau vykdo nepaisydamos karo Ukrainoje. Be to, jos vengia veiklos įvairiuose filialuose, nuo Londono iki Singapūro, kad nekiltų galimų problemų su šių šalių vyriausybėmis. Dauguma Kinijos įmonių SGD prekybos padalinių yra įsikūrę užsienyje.

Vis dėlto kliūčių iškyla.

Smulkesni SGD pirkėjai vargsta norėdami gauti kredito garantijas iš bankų, kad galėtų įsigyti papildomų neatidėliotinų krovinių iš Rusijos, nes dauguma Singapūro institucijų nėra nusiteikusios teikti paramą. Tik didžiausi Kinijos importuotojai gali naudotis vadinamosiomis atviro kredito schemomis, tai yra iš anksto patvirtintomis bankų kredito linijomis.