Tokia perspektyva baugina įmonių vadovus. Pavyzdžiui, Sammy‘is Tsui, Kinijos „China Tech Global“ įmonės, parduodančios dezinfekavimo įrangą, sako, kad uždraudus keliauti įstrigo nemažai sandorių, dalis jų prarasta, nes klientai negali išbandyti produktų, tokių kaip vadinamieji dezinfekavimo tuneliai ir šiluminiai įrenginiai. Vienas iš sandorių, kuriuos jis tikisi sudaryti, yra 200 mln. Honkongo dolerių (21,2 mln. JAV dolerių) vertės sutartis su klientu iš Kataro, norinčiu šią įrangą įsigyti kitais metais numatytam pasaulio futbolo čempionatui Persijos įlankos valstybėje, bet su kuriuo jis gali diskutuoti tik per „Zoom“ programą.

„Jeigu per pastaruosius šešis mėnesius būčiau galėjęs keliauti, būčiau sudaręs daugybę naudingų sutarčių, – sako S. Tsui iš Honkongo, kur dėl neįprastai griežto 21 dienos privalomo karantino viešbučiuose, įvesto visiems atvykėliams iš už Kinijos ribų, faktiškai sustabdytos ne pirmo būtinumo kelionės.

Mokslinis tyrimas, kurį pernai atliko Harvardo universiteto Tarptautinio plėtros centro „Growth Lab“, nustatė tiesioginį ryšį tarp užsienio verslo kelionių ir pramonės augimo. Galimybė keistis patirtimi per tokias keliones yra itin svarbus veiksnys pramonės augimui, nustatė mokslininkai.

Verslo kelionių įšaldymas apsunkina ekonominį smūgį, suduotą užslopinus tarptautinį turizmą. Jungtinių Tautų (JT) Pasaulio turizmo agentūros sausio mėnesio duomenimis, iškilo pavojus 120 mln. darbo vietų, daugiausia smulkiose ir vidutinio dydžio įmonėse. „Bloomberg Economics“ turima informacija, skaudžiausias kirtis gresia Filipinams, Tailandui, Meksikai, Ispanijai ir Italijai.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF), atsižvelgdamas į tokią situaciją, perspėjo, kad prekyba paslaugomis atsigaus daug lėčiau nei prekybos prekėmis apimtys, net jeigu vakcinacija padėtų pasaulio ekonomikai atsigauti šiais metais sparčiausiais tempais nuo 2007 metų, pasitelkus prekybą bei gamybą.

Skirtingi vakcinų skirstymo tempai išsivysčiusiose ir besivystančiose šalyse leidžia daryti prielaidą, kad verslo kelionės atsigaus tik laipsniškai, per kelerius metus, pagrindinėms paslaugoms – tokioms kaip technikos remontas ir auditas – grįžtant prie įprasto ritmo greičiau nei kitoms veikloms, tokioms kaip konferencijos, teigia Ricardo‘as Hausmannas, Harvardo universiteto tarptautinės politinės ekonomikos profesorius, dirbęs prie „Growth Lab“ mokslinio darbo kartu su mokslininkais Micheliu Coscia ir Franku Neffke. „Mano manymu, tai sukels pasaulinį produktyvumo augimo sulėtėjimą visame pasaulyje“, – sakė R. Hausmannas.

Nuo metų pradžios pasiekta nedaug esminės pažangos švelninant kelionių ribojimus, karantinai ir kiti suvaržymai kelionėms iš JAV ir Vakarų Europos į Naująją Zelandiją ir Honkongą pratęsti arba sugriežtinti. Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) pasiūlymas karantinus pakeisti testais arba vakcinų sertifikatais nesudomino vyriausybių. Kelionių burbulai ir skaitmeniniai sveikatos pasai – dar keli galimi variantai.

Net tose šalyse, kur viruso plitimas užgniaužtas, mėginimai atnaujinti keliones iš vienos valstybės į kitą sunkiai skinasi kelią, nes vyriausybės nenoriai atsisako privalomų karantinų kaip pirmaeilės priemonės kovoje su COVID-19.

Tačiau kai kurios Pietų Azijos šalys norėtų sutrumpinti karantino trukmę verslo keliautojams. Singapūras jau priima paraiškas dalyvauti programoje, kuri leistų asmenims įvažiuoti į šalį verslo ir oficialiais tikslais be būtinybės izoliuotis keturiolika dienų, – tačiau jie turės apsistoti burbulo tipo patalpose šalia Changi oro uosto. Planai surengti mieste-valstybėje Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) specialiąją rudens sesiją jau nukelti iš gegužės į rugpjūtį. Taivanas planuoja nuo kovo leisti sutrumpinti karantiną verslo keliautojams, su sąlyga, jeigu jie laikysis daugybės sąlygų.

Trumpesnės kelionės ten ir atgal bus paprastesnės, nes pigūs, didelio veiksmingumo testai tampa lengviau prieinami, sako Gloria Guevara, Pasaulio kelionių ir turizmo tarybos vadovė. Tačiau visiškas atsivėrimas bus įmanomas tik pasiekus masinę vakcinaciją pasauliniu mastu.

„Visos valstybės turi suprasti, kad jos negali ištrūkti iš šio rato vienos, – sako Karen A. Grepin, Honkongo visuomenės sveikatos mokyklos docentė. – Kad išsikapstytume iš šios nemalonios situacijos, mums visiems būtinas aukštesnio lygio pasaulinis bendradarbiavimas.“

O kol kas įmonių vadovai, tokie kaip Honkonge dirbantis Stefanas Krachtas, teikiantis konsultacijas ir paslaugas vidutinio dydžio Europos bendrovėms, turinčioms operacijų Kinijoje, stabdo savo įprastus dažnų verslo skrydžių grafikus. Susitikimai per vaizdo ryšį, sako jis, padeda „palaikyti santykius“ su turimais klientais. Iki pandemijos S.Krachtas, „Fiducia Management Consultants“ įmonės generalinis direktorius, dažnai keliaudavo į žemyninę Kiniją ir į Europą. Be fizinio kontakto, sako jis, „didžiausias iššūkis yra pritraukti naujų klientų.“