Šį mėnesį „Cardano“ padvigubėjo ir tapo trečiuoju pagal dydį skaitmeniniu turtu. Išaugo ir „Binance Coin“, o „Avalanche“ rugpjūtį net patrigubėjo. Tuo tarpu skaitmeninių paveikslėlių, vaizduojančių akmenis su lazerių akimis, ir animuotų simpatiškų gyvūnėlių kainos – tiesiog beprotiškos ir kartais paketurgubėja vos per kelias dienas.

Tarp analitikų ir investuotojų nėra sutarimo, kas skatina tokį pirkimo siautulį. Kai kurie svarsto, kad spekuliantai pereina prie naujesnių, įdomesnių pasiūlymų, kaip tai dažnai daroma po didelių ralių. Kiti teigia, kad pasaulis maudosi grynuosiuose piniguose ir itin žemose palūkanų normose, o tai kursto investuotojus siekti vis keistesnio turto. Tik nedaugelis kriptovaliutų paremtos stipriais naratyvais, tokiais kaip technologinė „Cardano“ ir „Solana“ platformų pažanga.

„Nėra abejonių, kad kriptovaliutų pramonėje šiuo metu didelis sujudimas, – teigia Yoni Assia, internetinės biržos „eToro“ įkūrėjas ir vadovas. – Galima tai suprasti iš pramonės pateikiamų skaičių, nesvarbu, ar tai būtų bendra apimtis, ar atskirų kompanijų augimas“, – sako jis, pridurdamas, kad „rinkoje matome daug energijos“.

Y. Assia tai vadina „pastarųjų dešimtmečių pirkimo impulsu“ ir nurodo keletą tam įtakos turėjusių įvykių, įskaitant rekordiškai žemas palūkanų normas visame pasaulyje, taip pat masyvius fiskalinius stimulus, kurie pandemijos metu daugybę žmonių aprūpino laisvais pinigais.

Dalis tų pinigų buvo investuota į kriptovaliutas ir susijusį turtą, tokį kaip skaitmeninių kasėjų akcijos. Maždaug 15 proc. amerikiečių, gavusių pirmuosius du stimulų programos čekius, investavo dalį ar visus pinigus, o maždaug pusė šios grupės investavo būtent į kriptovaliutas, rodo daugiau nei 1000 JAV suaugusiųjų apklausa, kurią „Yahoo Finance“ užsakymu atliko „The Harris Poll“.

Atsidarant ekonomikoms infliacija materializavosi, paskatindama kai kuriuos kriptovaliutų gerbėjus prabilti apie gresiančią hiperinfliaciją. Sudėjus viską krūvon, tai „priverčia daug žmonių ieškoti įvairaus pobūdžio investicijų“, teigia Y. Assia.

Neseniai atlikta „eToro“ apklausa atskleidė, kad maždaug ketvirtadalis iš 6000 investuotojų svarstė kriptovaliutos įsigijimą – šis skaičius jaunesnėje kohortoje siekia beveik 50 proc. Kompanija taip pat nustatė, kad vidutinis investuotojas artimiausiais mėnesiais ketina padidinti kriptovaliutoms numatytas lėšas ir kad susidomėjimas „Bitcoin“ ir „Ether“ alternatyvomis, kitaip – altkoinais, yra „reikšmingas“.

Kriptovaliutų prekybos programėlių atsisiunčiama vis daugiau – „Coinbase Global Inc.“ užėmė 11-tą vietą tarp finansinių programėlių „Apple iPhone“ atsisiuntimuose, pranešė mobiliųjų duomenų ir analizės paslaugų teikėjas „App Annie“. Praėjusį rugpjūtį šioje kategorijoje ji užėmė 23-ią vietą. Skaitmeninės biržos „Kraken“, „Voyager“ ir „Crypto.com“ taip pat ryžtingai žengia į priekį.

„Kai yra šitiek laisvų pinigų, neturėtume stebėtis, kad atsiranda žmonių, mokančių absurdiškas jų krūvas už juokingus skaitmeninius akmenis ir begalę kito skaitmeninio turto, kurį galima be vargo sukurti“, – sako Michaelas O’Rourke, vyriausiasis „JonesTrading“ rinkos strategas.

Jo teigimu, šioje erdvėje dominuoja jaunesnės kartos, ir viskas, ką jie žino, yra Federalinis rezervas, kuris beveik visada buvo jiems palankus. O kur dar sukaustyta vyriausybė – nenuostabu, kad daugelis atsigręžia į kriptovaliutų erdvę, teigia jis.

Nuo liepos mėnesio bendras valdomas turtas, apimantis investicinius skaitmeninius produktus, išaugo daugiau nei 57 proc. ir šiandien siekia maždaug 55 mlrd. dolerių. Remiantis duomenų stebėjimo priemone „CryptoCompare“, vidutinės dienos prekybos apimtys per tą laiką pakilo daugiau nei 46 proc. iki 544 mln. dolerių. Tai didžiausias santykis pakilimas nuo gegužės mėnesio.

Daug dėmesio skiriama tokiems altkoinams kaip „Cardano“, „Avalanche“ ir „Dogecoin“. Tuo tarpu indeksas, stebintis kai kuriuos didžiausius decentralizuotus finansinius protokolus ir programėles – „Bloomberg Galaxy DeFi Index“ – nuo liepos pradžios išaugo beveik 50 proc.

„Pastaruoju metu apie kriptovaliutas apskritai atsiliepiama pakankamai teigiamai: NFT padėjo vadovauti jų atgimimui, o gegužę įvykęs krachas lieka toli už nugaros“, – sako Samas Bankmanas-Friedas, kriptovaliutų biržos FTX generalinis direktorius.

O tada dar yra blokų grandinės, siekiančios konkuruoti su „Ethereum“. Avi Felmanas, „BlockTower Capital“ portfelio valdytojas, teigia, kad dabar, atnaujinus „Ethereum“ tinklą, spekuliantai puolė domėtis konkuruojančiomis blokų grandinėmis ir jų kriptovaliutomis.

Tuo metu JAV akcijų rinkos, regis, kiekvieną dieną skelbia naujus rekordus. Memų akcijos taip pat kraustosi iš proto. Jasonas Urbanas, vienas iš „Galaxy Digital Trading“ vadovų, sako, kad kai rinkoje įsivyrauja tokios rizikingos nuotaikos, kriptovaliutos tiktai laimi.

Pasak Wei Liango iš Singapūro DBS, ketverius metus, pasibaigusius 2019 m., koreliacijos tarp „Bitcoin“ ir „S&P 500“ dienos grąžos iš esmės buvo nedidelės. Tačiau nuo praėjusių metų viskas pasikeitė. Per pandemiją „Bitcoin“ ir JAV akcijos vienu metu ir krito, ir atsigavo.

„Pastaruoju metu matome, kad žmonės nerimauja dėl infliacijos, dėl pinigų pasiūlos – istoriškai tokioje situacijoje žmonės visada pirkdavo akcijas kaip apsidraudimą nuo infliacijos“, – teigia J. Urbanas. O dabar, priduria jis, jie perka ir kriptovaliutas.