Jo „peleniška“ istorija – viena ryškiausių mažos kapitalizacijos įmonių akcijų bume, kuris šiuo metu Japonijoje padeda krauti turtus. T. Kobayashi kompanija, padedanti startuoliams ir kitoms firmoms kurti ir vystyti naujus verslus bei produktus, viešai savo akcijas pradėjo siūlyti liepą, o nuo to laiko jos išaugo daugiau nei trigubai.

Tokio rezultato prieš du dešimtmečius mažai kas galėjo tikėtis. Kaip pasakoja pats T. Kobayashi, tėvai jį išspyrė iš namų 17-os metų, kai vaikinas metė prestižinę vidurinę mokyklą, kad sutelktų visą dėmesį į savo muzikinę grupę. Dienos metu jis grodavo muziką, o naktį dažniausiai miegodavo lauke, nuo šalčio apsiklodamas kartoninėmis dėžėmis. Pusantrų metų vaikinas gyveno kaip benamis.

Po kelių lemtingų susitikimų jis rado pastogę ir galiausiai įsidarbino programinės įrangos inžinieriumi. Dar daugiau: jis tapo vienu iš pagrindinių steigėjų, įkūrusių kompaniją, kuri dabar vadinsi „Sun* Inc.“ (tariama „Sun Asterisk“) 2012 m. Vietname. Šiandien T. Kobayashi yra „Sun*“ generalinis direktorius.

„Žiemos būdavo šaltos, – savo patirtį gatvėse prisimena 37-erių metų T. Kobayashi. – Kartais jausdavausi kaip pragare. Bet tie laikai jau praeityje.“

Pasak T. Kobayashi, jo tėvai nesutiko su jo apsisprendimu mesti vidurinę mokyklą. Anot jo, jie parengė finansinius planus, kad sūnus galėtų įgyti universitetinį išsilavinimą. Mūsų bandymai susisiekti su T. Kobayashi tėvais buvo nesėkmingi.

„Jie liepė man išeiti, tai aš ir išėjau, tiek žinių, – pasakoja jis. – Norėjau gyventi savo gyvenimą, darydamas tai, kas man prie širdies.“

T. Kobayashi dvi žiemas praleido Tokijo Šindžiuku ir Šibuja rajonų gatvėse.

Daugiausia lauke

„Keista, kad išgyvenau, – prisimena jis. – Nakvodavau, kur papuldavo. Maždaug 80 proc. naktų praleidau kažkur lauke.“

Taihei Kobayashi

Yushi Fukagawa, artimas T. Kobayashi draugas dar nuo mokyklos laikų, šiuo metu taip pat dirbantis „Sun*“, prisimena laikus, kai dabartinis verslininkas tapo benamiu.

„Nesukau per daug galvos, – teigia Y. Fukagawa. – Bet mano tėvai atrodė sunerimę.“

Sulaukusio 19-os metų T. Kobayashi pasigailėjo vienas gyvos muzikos klubo vadovas, pasiūlęs jam darbą ir leidęs nakvoti klubo patalpose. Tą jis ir darė maždaug šešerius metus.

Galų gale T. Kobayashi nusprendė, kad metas judėti į priekį. Iš pradžių jis užsidirbo pinigų, prekiaudamas muzikos įrašais internete. Tada aptiko darbo skelbimą, kuriame nebuvo reikalinga jokia kvalifikacija ar patirtis. Viskas, ko reikėjo – atlikti testą.

Šešių valandų testas patikrino jo matematinius įgūdžius, loginį mąstymą ir intelekto koeficientą. T. Koyabashi jį išlaikė ir pradėjo dirbti įmonėje, kurioje mokėsi programavimo įgūdžių.

Kompanijos pradžia

Šitaip jis susipažino su Makoto Hirai, vienu iš „Sun*“ įkūrėjų. Jiedu sutarė, kad programinės įrangos inžinierių, kuriems puikiai sekasi programuoti, yra daug, tačiau tik nedaugelis galėtų tuos įgūdžius pritaikyti kurdami veikiančius verslo modelius. Taigi jie nusprendė įkurti kompaniją šiai spragai užpildyti.

T. Kobayashi 2012 m. persikėlė į Vietnamą, kur pradėjo samdyti šalies jaunuosius inžinierius. 2013 m. kovo mėnesį steigėjai Japonijoje įkūrė „Framgia Inc.“, kuri 2019 m. pakeitė pavadinimą į „Sun*“. Idėja buvo teikti programinę pagalbą Japonijos startuoliams, bandantiems kurti perspektyvų verslą.

„Mūsų pozicija buvo įsipareigoti šių startuolių auginimui, net jei mums tai reikštų nuostolius“, – sakė T. Kobayashi.

Per kelerius metus „Sun*“ išplėtojo savo verslą ir dabar turi daugiau kaip 70 klientų. Kompanija liepos mėnesį buvo įtraukta į Tokijo vertybinių popierių biržą. Rugsėjo mėnesį jos akcijos išaugo beveik šešis kartus, o rinkos vertė viršijo 1,4 mlrd. dolerių. Nuo to laiko jos nukrito 38 proc., o rinkos kapitalizacija nusmuko žemiau milijardo dolerių. 7,9 proc. T. Kobayashi akcijų paketas yra vertas maždaug 71 milijono dolerių.

„Sun*“ grynosios įplaukos per devynis mėnesius, pasibaigusius rugsėjį, sudarė 649 mln. jenų (6,2 mln. dolerių) nuo 3,97 mlrd. jenų pajamų.

Negailestinga konkurencija

„Ichiyoshi Asset Management Co.“ vykdomasis direktorius Mitsushige Akino teigė, kad firmos paslaugų paklausa yra didelė, tačiau pardavimai ir pelnas vis dar maži, o konkurencija negailestinga.

„Kartais būna nelengva, – prisipažįsta M. Akino. – Pamatysime, ar kompanija sugebės išlaikyti augimo tempą. Tai ypač pasakytina apie pajamas, kurių šiuo metu nėra daug.“

2019 m. iš Vietnamo į Japoniją sugrįžęs T. Kobayashi teigia, kad kompanija gauna ir didesnių firmų užsakymų, įskaitant kotiruojamas „Nikkei 225 Stock Average“. Tarp „Sun*“ klientų yra Masayoshi Son priklausantis „SoftBank Corp.“, rašoma kompanijos svetainėje.

„Norime būti agresyvūs ir siūlyti savo paslaugas didelėms korporacijoms, – teigia jis. – Todėl ir nusprendėme viešintis.“

„Sun*“ siekia padidinti savo pajamas mažiausiai 20–30 proc. kasmet. Tokijo biure darbuotojų skaičius šiemet padvigubėjo iki 130 žmonių, pasakoja T. Kobayashi. Vietname ir toliau yra įsikūręs pagrindinis firmos biuras, jame dirba apie 1300 darbuotojų.

„Sun*“ – viena iš daugelio „TSE Mothers Index“ kompanijų, kurių akcijos šiemet pakilo, nes investuotojai pandemijos metu aktyviai investavo į technologijų bendroves. Startuolių matuoklis spalio mėnesį pasiekė aukščiausią tašką per 14 metų. Nepaisant daugiau nei trigubai pakilusių akcijų, „Sun*“ šiais metais net neatsidūrė sėkmingiausių indekso įmonių dešimtuke. Kompanijos akcijomis prekiaujama su maždaug 195 kartus didesniu pelnu ir maždaug 19 kartų didesne balansine verte.

„Galima tai pavadinti impulsinėmis akcijomis“, – sako Tomoichiro Kubota, Tokijo „Matsui Securities Co.“ vyresnysis rinkos analitikas, pažymėdamas „ypatingai aukštą“ jų kainos ir pelno santykį. „Tam turės įtakos tai, kiek ilgai ši startuolių tendencija išliks teigiama.“

T. Kobayashi teigia, kad riziką supranta, bet ji jo negąsdina. Verslininkas pripažįsta anksčiau susidūręs su kur kas sunkesniais iššūkiais. Dabar jis vėl pradėjo bendrauti su tėvais, o laikai, kai tekdavo nakvoti gatvėse – tik tolimas prisiminimas.

„Tai, ką noriu daryti dabar – stengtis įgyvendinti mūsų kompanijos viziją“, – sako jis.