Didžiausia pasaulyje sveikatos priežiūros produktų gamintoja sureguliavo, arba šiuo metu vis dar reguliuojanti apie 3300 iš 10 000 ieškinių dėl jos nekokybiškų klubo sąnario endoprotezų "Pinnacle", teigiama gruodžio 9 dienos teisėjo rašte.

Bendrovės „J&J“ vadovai sutiko sumokėti maždaug po 125 000 JAV dolerių už atvejį, pasiryžę sureguliuoti maždaug trečdalį teisinių ieškinių, iškeltų bendrovei dėl „Pinnacle“ klubo sąnarių protezų, pranešė penki šaltiniai, artimai susipažinę su situacija, bet nepanorę įvardinti savo tapatybės, - anot jų, jie neturį teisės viešinti susitarimų.

Vidutinė 125 000 JAV dolerių išmoka, skirta sureguliuoti 3 300 atvejus, bendrovei kainuos apie 413 mln. JAV dolerių.

J&J siekia sureguliuoti ir likusius „Pinnacle“ atvejus, iki sausį numatyto teismo, pridūrė šaltiniai. Derybos tęsiasi su advokatais, atstovaujančiais likusiems klubų sąnarių protezų recipientams, pateikusiems ieškinius, informuoja anoniminiai šaltiniai.

Tokie susitarimai yra pirmieji, pasiekti per septynerius metus užtrukusį kovingą bylinėjimąsi dėl metalinių klubų sąnarių implantų, kurie, kaip tvirtina dalis pacientų, sugedo pirma laiko arba kurie nuodijo juos metalu. Bendrovės J&J „DePuy“ padalinys pagamino klubo sąnarių protezus, kurie iš rinkos buvo išimti 2013 metais.

J&J „DePuy“ padalinio atstovė spaudai Mindy Tinsley atsisakė komentuoti.

J&J ruošiasi stoti prieš teismą sausio 14 d. teisme Dalase, kur penki „PInnacle“ protezų recipientai mėgins įrodyti, kad bendrovė paskubėjo rinkai pristatyti savo prietaisus, kad ji buvo atlikusi per mažai bandymų ir kad ji klaidinusi gydytojus dėl protezų saugumo. J&J paneigė šias pretenzijas ir pareiškė kūrusi ir pardavinėjusi protezus atsakingai.

Per pastaruosius dvejus metus federalinio teismo prisiekusieji Dalase nurodė bendrovei sumokėti bent 1,7 mlrd. JAV dolerių už žalą, susijusią su pretenzijomis dėl nekokybiškų klubų sąnario protezų. Reaguojant į apeliacinį skundą, keli ankstesni teismo sprendimai buvo atmesti ar sušvelninti, įskaitant ir tą atvejį, kai 1 mlrd. JAV dolerių kompensacija šešiems klubo sąnarių recipientams buvo sumažinta kone perpus.

Jungtinių Valstijų Penktasis apygardos apeliacinis teismas, įsikūręs Naujajame Orleane, svarsto, ar patvirtinti nuosprendį, pagal kurį numatyta vieno milijardo dolerių kompensacija.

Užuot bandžiusi siekti vieno susitarimo dėl „Pinnacle“ pretenzijų pasauliniu lygiu, J&J sprendžia atskirų grupių ieškinius, pasitelkdama atskirų advokatų pagalbą, teigia JAV Dalaso apygardos teismo teisėjas Edas Kinkeade‘as.

Pagal susitarimų sąlygas ieškovų advokatai gaus vienkartinę sumą, kurią paskirstys savo klientams.

Ieškiniai dėl „Pinnacle“ buvo sujungti 2011 metais. Bendrovė J&J pirmąją bylą dėl protezų laimėjo, vėliau kitas dvi pralaimėjo, - vienoje iš pastarųjų ir buvo priimtas nuosprendis dėl milijardo JAV dolerių kompensacijos.