Užsienio darbuotojai, daugiausia atvykę iš Europos Sąjungos, sudaro maždaug penktadalį Jungtinės Karalystės finansinių paslaugų sektoriuje dirbančių 1,1 mln. darbuotojų. Tačiau po „Brexit“ samdyti užsienio darbuotojus darosi vis sunkiau ir brangiau, teigiama lobistų grupės „TheCityUK“, „City of London Corporation“ ir konsultacinės firmos „EY“ pranešime.

„Talentų klausimas nuolat iškyla pirmuoju numeriu, kai kalbamės su savo kompanijomis, – sakė „TheCityUK“ generalinis direktorius Milesas Celicas. – Londonas ir visa Jungtinė Karalystė remiasi sugebėjimu pritraukti talentus iš užsienio.“

Iki „Brexit“ įsigaliojimo sausio mėnesį ES piliečiai turėjo teisę laisvai gyventi ir dirbti šalyje. Lengvatinis laikotarpis ES piliečiams kreiptis dėl vadinamojo pastovaus statuso baigėsi birželio mėnesį, o tai dar labiau apsunkino ir taip įtemptą darbo rinką visose šalies tiekimo grandinėse.

„Iššūkis toks, kad ES piliečiai dabar turi pereiti imigracijos sistemą, – sakė Seema Farazi, pasaulinė imigracijos partnerė „EY“ ir pranešimo bendraautorė. – Poveikis iki šiol nebuvo visiškai jaučiamas, nes jį užgožė pandemija.“

Pokyčiai taip pat reiškia augančias išlaidas. Remiantis ankstesniais „City of London Corporation“ ir „EY“ apskaičiavimais, darbdavys turėtų sumokėti šiek tiek daugiau nei 21 tūkst. svarų sterlingų (28 228 USD), kad perkeltų į Jungtinę Karalystę darbuotoją kartu su partneriu(-e) ir dviem vaikais penkerių metų laikotarpiui pagal antrosios pakopos vizų procedūrą.

Trumpalaikės vizos

Kitas svarbus rūpestis – „spraga trumpalaikių verslo kelionių sistemoje“, teigiama pranešime. Šiuo metu „palyginus nedidelis veiklos pokytis neretai lemia drastišką išlaidų, laiko ir administravimo rūpesčių padidėjimą, susijusį su imigracijos režimu, kadangi nėra aukso vidurio tarp svečio statuso ir darbo vizos.“

Pranešime rekomenduojama sukurti hibridinę trumpalaikę verslo vizą, kad darbuotojai galėtų atvykti į JK trumpalaikei gamybinei veiklai be darbo vizos.

Pranešime taip pat įspėjama apie verslo kelionių problemas. Vienas anoniminis respondentas skundėsi, kad buvo sudėtinga suorganizuoti vizas finansų technologijų sektoriaus – kuriame 42 proc. JK darbo jėgos yra užsieniečiai – darbuotojams, norintiems dalyvauti profesiniame seminare.

„Ar galime rasti lūžio tašką? – svarstė M. Celikas. – Žinoma, galime. Tai absoliučiai būtina mūsų ilgalaikei sėkmei.“