Komerciniam aliejinių palmių naudojimo laikui priartėjus prie ketvirčio amžiaus, iš šių medžių išgaunama vis mažiau universalaus valgomojo aliejaus, naudojamo visur – nuo ledų iki kosmetikos ir degalų. Kai kurie augalai tampa pernelyg gremėzdiški ir nepatogūs darbininkams, besidarbuojantiems prie ilgų lazdų pritvirtintais rankiniais pjautuvais. Tačiau iš jaunų palmių komercinių vaisių galima tikėtis tik po kelerių metų.

Malaizijos ir Indonezijos palmių auginimo regionuose, kur dėl pandemijos ėmė smarkiai trūkti fizinės darbo jėgos, nuo kurios priklauso pramonė, ūkininkų armija atidėlioja tai, kas neišvengiama.

Slegiami didelių sąnaudų ir mažėjančio derliaus, daugelis smulkiųjų ūkininkų teigia negalintys atsodinti plotų – ir neturintys kito pasirinkimo, kaip tik tęsti veiklą.

Dėl to labai vėluojama atnaujinti plantacijas, o tai, savo ruožtu, sumažins derlių ateinančiais metais, suvaržys eksportą iš dviejų šalių, kuriose užauginama 85 proc. pasaulinės produkcijos, taip pat gali sumažinti augintojų pelną ir sukelti pasaulines kainas.