Sausio mėnesį „Imperial Brands Plc“ pradėjo prekiauti kartono juostelėmis, kurias galima įkišti į cigarečių ar vyniojamojo tabako pakelį, suteikiant rūkalams pipirmėčių aromatą. „Rival Japan Tobacco Inc.“ pristatė cigariles – mažus cigariukus, kuriems draudimas netaikomas – su kapsulėmis, kurios sulig mygtuko paspaudimu išskiria mentolį.

Gegužės mėnesį ES uždraus prekiauti mentolio cigaretėmis. Pasak „Euromonitor“ analitiko Jose Becerrilio, jų pardavimai šiuo metu užima mažiau nei 5 proc. Vakarų Europos rinkos, tačiau visame žemyne kasmet atneša 11 mlrd. dolerių.

Kvapieji rūkalai buvo griežtai kritikuojami prieš rūkymą kovojančių grupių, kurios tvirtina, kad kvapai užmaskuoja tabako aitrumą ir skatina priklausomybę. Visuomenės sveikatos labdaros organizacija „Action on Smoking and Health“ supeikė „Imperial“ ir „Japan Tobacco“ veiksmus teigdama, kad savo naujaisiais produktais jie bando gudriai apeiti draudimą.

„Ir tokio gėdingo elgesio sulaukiame iš kompanijų, kurios tvirtina nesistengiančios pritraukti jaunimo, – kalbėjo Deborah Arnott, „Action on Smoking and Health“ vadovė. – Jei valdžia kuo skubiau nesiims veiksmų sustabdyti šią praktiką, ji greitai išplis.“

JAV Maisto ir vaistų administracija jau uždraudė daugumą kvapiųjų cigarečių ir nagrinėja mentolio reguliavimo galimybes. Tabako kompanijų požiūris į ES draudimą leidžia suprasti, ką jos darytų, jei panašaus žingsnio imtųsi ir JAV.

Cigaretės su mentoliu yra kur kas populiaresnės JAV, kur sudaro apie trečdalį visų cigarečių pardavimų.

Vis dėlto populiarumo „kišenių“ rasime ir Europoje. Jungtinėje Karalystėje maždaug ketvirtadalį rinkos užima mentolio ir kitos aromatinės cigaretės, kuriose yra kvapiųjų medžiagų, suaktyvinamų spustelėjus mygtuką (angl. crushball cigarettes), teigia „Imperial“ atstovas Simonas Evansas. Pasak „Euromonitor“, ši rinka siekia apie 4,7 mlrd. dolerių.

ES draudimas sustiprins tabako kompanijų konkurenciją, bandant suvilioti mentolio gerbėjus tokiomis alternatyvomis kaip „IQOS“ – „Philip Morris International Inc.“ gaminamu šildomo tabako produktu, kuriam galiojančios taisyklės netaikomos. Tabako milžinas pernai pristatė naują „IQOS“ su mentoliu.

Nors esama mažai įrodymų, kad mentolio cigaretės toksiškesnės ar rizikingesnės už įprastas, visuomenės sveikatos grupės teigia, kad jos pritraukia jaunus žmones ir gali sukelti didesnę priklausomybę, nes tokie rūkaliai mažiau linkę sėkmingai mesti rūkyti.

ES šalys draudimą patvirtino 2016 m. Jis netaikomas „Imperial“ parduodamiems tabako kvapikliams (angl. infusion cards), nes jie laikomi rūkymo priedais, o ne tabako gaminiais.

„Imperial“ kvapiklio kortelė kaip tik telpa cigarečių pakelyje, o po valandos pakuotės turinys įgauna kvapiklio aromatą. „Imperial“ gali šias korteles laisvai reklamuoti ir jos gali būti eksponuojamos parduotuvėse, skirtingai nuo daugumos tabako gaminių, kuriuos įvairiose šalyse (įskaitant Jungtinę Karalystę) tenka laikyti po prekystaliu. „Imperial“, sukamojo popieriaus „Rizla“ gamintojas, jau daugelį metų parduoda mentolio filtrus tabakui, o dabar planuoja pasiūlyti mentolio juosteles ir kitose Europos šalyse.

„Japan Tobacco“, nuo sausio mėnesio Jungtinėje Karalystėje pradėjęs pardavinėti „Sterling Dual Capsule Leaf Wrapped“ mentolio cigariles, teigia, kad draudimas veikiausiai nesutrukdys mentolio cigarečių mėgėjams išbandyti kitus tabako gaminius.

„Aišku, bus tam tikrų nepatogumų“, – pažymi „Liberum“ analitikas Nico von Stackelbergas. Jis sako, kad jaunesni eksperimentuotojai gali pereiti prie vienos iš daugelio rūkalų alternatyvų, tuo tarpu užkietėję vyresnio amžiaus rūkaliai greičiausiai nesugebės mesti nikotino. „Rūkaliams perėjimas prie šildomo tabako ar „veipinimo“ produktų yra kur kas priimtinesnis nei visiškas rūkymo atsisakymas.“

Kyla klausimas, kiek mentolio gerbėjų verčiau apskritai mes rūkyti, nei pereis prie alternatyvių gaminių. Kai Kanada 2017 m. spalio mėnesį uždraudė mentolio skonio tabaką, metančiųjų rūkyti rodikliai tarp mentolio cigarečių mėgėjų po metų buvo aukštesni, rodo Toronto universiteto profesoriaus Michailo Chaitono ir jo kolegų atliktas tyrimas.

Tačiau dar nežinia, ar tą pačią tendenciją stebėsime ir Europoje, nes šiandien egzistuoja kur kas daugiau mentolio cigarečių alternatyvų.

Mentolio cigarečių prekyba nenutraukiama Šveicarijoje, kuri yra už ES ribų. Toks teisės aktų neatitikimas gali paskatinti kontrabandą.

„Bloomberg LP“, valdančios „Bloomberg News“ įkūrėjas ir pagrindinis savininkas Michaelas R. Bloombergas dalyvauja kampanijoje bei skyrė jai pinigų, kuria siekiama įvesti nacionalinį draudimą kvapiosioms e-cigaretėms ir tabakui.