Anglies kainos pakilo iki rekordinio lygio, komunalinių paslaugų įmonėms vis dažniau deginant šį kurą. Taip tikimasi užpildyti spragas, atsiradusias dėl sumažinto dujų tiekimo iš Maskvos. Dujų ateities sandorių lyginamieji indeksai po audringos dinamikos nedaug kito ir antrą dieną iš eilės laikėsi netoli rekordinės ribos.

Europą purto energetikos krizė, kurią pakurstė Rusijos vykdomas karas Ukrainoje, ekstremali klimato situacija vienoje iš jos pagrindinių upių ir atsigavimas po pasaulinės pandemijos. Verslas ir namų ūkiai susiduria su dešimtmečiais neregėta infliacija bei recesijos rizika, tuo metu vyriausybės traukiasi nuo švariosios energetikos tikslų, kad užsitikrintų, jog ateinančią žiemą užteks kuro.

Kylančios energijos kainos reiškia, kad „mes liudysime staigų Europos ekonomikų susitraukimą“, trečiadienį „Bloomberg Television“ sakė Amrita Sen, Londono konsultacinės įmonės „Energy Aspects LTd.“ tyrimų direktorė ir viena iš įmonės įkūrėjų. Nors daugelis pramonės šakų normuoja dujas ir pereina kiek įmanoma prie alternatyvų, aukštų kainų našta yra „milžiniška“, teigė ji.

Dėl karštų ir sausų orų Reino upės nuseko iki istoriškai žemo lygio, o tai trukdo transportuoti energijos prekes, tarp jų ir anglį. Tačiau tikimasi šiokio tokio palengvėjimo, nes artimiausiomis dienomis vanduo pagrindinėje siauriausioje vietoje turėtų pakilti virš kritinio lygio.

Vokietijos komunalinių paslaugų įmonė „Uniper SE“, trečiadienį pranešusi apie 12 mlrd. eurų (12,2 mlrd. JAV dolerių) grynuosius nuostolius, kiek anksčiau įspėjo, kad jai gali nepakakti anglies visu pajėgumu eksploatuoti savo jėgaines tuo atveju, jeigu Reino vandens krizė paaštrėtų.

„Aktyvi dujų alternatyvų paieška Europoje palaiko anglies rinkos gyvybingumą“, o dujų kainos Nyderlandų TTF dujų prekybos taške viršijo 200 eurų ribą, teigė Christopheris Wardas, kapitalo rinkos įmonės „Britannia Global Markets Ltd.“ vyresnysis energijos brokeris. – Visa rinka persunkta problemų dėl paklausos ir nerimo dėl recesijos.