Plokštė iš kalkakmens su subtiliai išraižytais hieroglifais paviljono erdve dalysis su kitų meno agentų siūlomais objektais: vintažiniais „Cartier" vėriniais, XIX amžiaus drožiniais iš Dramblio Kaulo Kranto ir darbais, priskiriamais kubizmo laikotarpiui.

Tačiau priešingai nei kiti objektai, ši 110 000 JAV dolerių įvertinta plokštė – tai unikalus produktas, išskirtinis ir gana subjektyvus veiksnių, būdingų senovės liekanų rinkai, derinys.

„Kalbant apie Picasso kūrinius, galite sakyti: tai toks laikotarpis, tokia tema, toks dydis, ir tada nustatote atitinkamą kainų spektrą", – sako Davidas Ghezelbashas, kurio Paryžiuje esanti galerija į „Tefaf" meno ir antikvarinių daiktų mugę atgabeno 18-osios dinastijos Egipto karo deivės Sekhmetos granitinę galvą, įvertintą 4,5 mln. dolerių. „Kai kalbame apie senovės liekanų rinką, čia daug platesnis kainų spektras, atsižvelgiant į to kūrinio meninę vertę."

Senovės Egipto civilizacijos liekanų kainas lemia keletas tvirtų, aiškiai nustatytų kriterijų, tokių kaip autentiškumas, kilmė, būklė ir medžiaga. (Objektai iš vertingo mineralo įkainojami skirtingai nei daiktai iš bronzos.) Be to, čia esama tam tikros alchemijos, kurios nerasite jokioje taikomojo meno rinkos sferoje.

„Žmonės įsivaizduoja, jog visi meno kūriniai iš senovės pasaulio turėtų būti įkainojami milijonais, – sako M. Clistas. – Bet žinoma, negalima atsiriboti nuo dabartinio mūsų pasaulio komercinių parametrų."

Toks dviprasmiškumas – nelyginant lazda su dviem galais. Kadangi Senovės Egipto artefaktų rinka yra daug mažesnė nei, tarkim, XX amžiaus piešinių rinka, konkurencija perkant kad ir kokį kūrinį daug mažesnė. Todėl pirkėjai gali tikėtis puikaus sandorio.

„Tai šviesioji antikvarinių daiktų rinkos pusė, – sako Davidas Ghezelbashas. – Galite įsigyti labai dailius Egipto amuletus, kurie senovėje buvo laikomi apsauginiais artefaktais ir buvo dedami šalia mumijų, už kokį porą tūkstančių dolerių". Už dešimt tūkstančių dolerių, sako jis, įsigysite „amuletą-šedevrą."

Blogoji pusė yra ta, kad naujokai dėl šiai rinkai būdingo siaurumo dažnai priversti pasitikėti tarpininkais, užuot dairęsi į nusistovėjusią ankstesnių viešųjų pardavimų rinką. Vis dėlto šios srities naujokai atranda keletą būdų ir be ekspertų pagalbos, kaip nustatyti apytikrę objekto vertę.

Kilmė

1970 metais UNESCO priėmė rezoliuciją, kuria buvo uždraustas šalių kultūros vertybių, kurias „kiekviena valstybė nurodo kaip ypatingos archeologinės, istorinės, literatūrinės, meninės ar mokslinės svarbos objektą", pardavimas. Egiptas ratifikavo rezoliuciją 1983 metais.

„Data iki 1983 metų yra labai svarbi, – sako M. Clistas. – Iki tol Egiptas turėjo legalią senienų rinką, ir iš tikrųjų muziejų bei komercinių rinkos tuo metu buvo labai glaudžiai susijusios."

Jeigu artefakto kilmė nurodyta po 1983 metų, pirkėjas turėtų būti apdairus. „Aš patarčiau kiekvienam, kas nori pirkti artefaktą, įsigyti originalius kilmę įrodančius dokumentus", – sako Maxas Bernheimeris, aukciono namų „Christie's" tarptautinio skyriaus vadovas. Vieni žinomiausių pasaulio aukcionų namų kitą savaitę rengia senovės liekanų aukcioną Niujorke. „Priešingu atveju, jeigu norėsite jį parduoti, faktiškai be to dokumento jis bus kone bevertis." Atviroje rinkoje galima lengvai įsigyti kokį nors uždraustą daiktą.

Kuo senesnius laikus siekia kilmė, tuo geriau,. Kaip ir visi meno kūriniai, objektas, kuris kažkada priklausė kolekcininkui, pasižyminčiam erudicija ar skoniu, gali persiimti dalį šių savybių. Pavyzdžiui, Martine-Marie-Pol de Béhague buvo garsi kolekcininkė. Jos turėtų senienų aukcioną surengė aukcionų namai „Sotheby's" Monake 1987 metais, ir „kiekvienas daikčiukas, kurį lietė jos rankos, turėjo pridėtinę vertę, – sako Maxas Bernheimeris. – Ji turėjo neįtikėtiną skonį."
Kačių statulėlės

Medžiaga ir būklė

Dauguma Egipto artefaktų pagaminti iš akmens ar bronzos. Kalkakmenis yra minkštas akmuo, o tai reiškia, kad jis lengviau raižomas, bet labiau linkęs nusitrinti. „Jei jis nusitrina, jo vertė, jis nebus kažin ko daug vertas, – sako M. Clistas. – Jeigu mūsų aukojimo stalas būtų iš kietesnio akmens, jo kaina galėtų būti tris ar keturis kartus didesnė, nei mes nustatėme, nes medžiaga ir objekto išsilaikymo būklė yra labai svarbu."

Pasak M. Bernheimerio, būtent dėl to jis jaučiasi drąsiai, prašydamas 4,5 mln. JAV dolerių už deivės Sekhmetos bronzinę galvą. „Tai didelio brangumo rinka,– aiškina jis, – nes tai kietas akmuo, didingos kilmės ir estetinio žavesio."

Tema

Kai kurie objektai yra retesni nei kiti. „Jeigu kalbate apie eilinę šabti figūrėlę, vaizduojančią tarnus ir turėjusią padėti šeimininkui pomirtiniame gyvenime, jų yra labai daug ir jų vertė visikai nepakito", – sako M. Bernheimeris. Bet netgi tarp tokių paplitusių objektų – dar vienas pavyzdys: skarabėjai, – pasitaiko ir iš išimčių. „Vidutinio tokio objekto ilgis siekia pusę colio, bet balandžio aukcione turėjome ir daugiau nei trijų colio ilgio figūrėlę, karališkąją, ir jau vien dėl to ji patraukia ypatingą dėmesį", – sako aukciono rūmų vadovas.

Vienintelis pavyzdinis atvejis, kai objekto tema gali kardinaliai pakeisti jo vertę, yra tuomet, kai jo žavumas siekia toliau už tradicinį kolekcionavimo pamatą, – tarkim, kačių figūrėlės.

„Mes pardavėme labai gražią egiptietišką bronzinę katę už kelis milijonus dolerių, – pasakoja M. Bernheimeris. – Ji buvo įkainota didesne suma nei kiti panašaus dydžio bronziniai objektai, nes yra daugiau žmonių, kurie kolekcionuoja kačių figūrėles, nei, sakykim, Osirio dievo figūrų kolekcininkų."

Rinka

Kaip ir visos siauros rinkos, jos vertė čia kyla, čia leidžiasi, atsižvelgiant į mažos kolekcininkų saujelės veiklą. Daug metų vienas iš svarbiausių rinkos dalyvių buvo 2014 metais miręs šeichas Saudas bin Muhammedas Al Thanis, Kataro princas, „kuris garsėjo ypatingu įnoringumu; jeigu tik jis išvysdavo kažką, ko įsigeisdavo, jis žūtbūt turėdavo tą daiktą įsigyti, – sako M. Clistas. – Jis keldavo kainas tol, kol galiausiai ištisos Egipto rinkos sferos tapdavo neapsakomai brangios."

Dėl to ankstesnės veiklos rezultatai nebūtinai nulems būsimus rezultatus, sako M. Clistas. „Jeigu imsite vertinti labai aukštos kokybės objektus, kurie per pastaruosius du dešimtmečius buvo parduodami aukcione, yra labai didelė tikimybė, kad [Al Thanis] aukcione, siūlydamas už juos savo sumą, smarkiai užkėlė kainas. Šiuo metu rinkos svyravimai rimsta, nes nėra tokio asmens, kurį valdytų tokia sunkiai tramdoma aistra pirkti Egipto senienas.

„Christie's aukciono namuose yra parduodamų objektų už kelis tūkstančius dolerių, „kaip ir yra nuostabių daikčiukų, kuriuos galima įsigyti už 25 000 JAV dolerių", sako M. Bernheimeris.

Galite pakloti nuo 50 000 iki 100 000 JAV dolerių ir „įsigyti dailų bareljefą, – sako aukciono namų vadovas, – arba šedevrą iš bronzos." Aukcione jis siūlo bareljefą iš šeštosios dinastijos, kurio kaina siekia 100 000 JAV dolerių. „Be to, turiu įspūdingą bronzinę skulptūrą, už kurią prašau 140 000 dolerių. Tai žmogaus kūno su katės galva skulptūra."

Kad ir koks būtų perkamas objektas, sako agentai, nepirkite senienų investiciniais tikslais. Paprastai, teigia M. Clistas, „kiekvienas daikto, kurį įsigysite, vertė kyla, bet nesitikėkite jos smarkiai padidinti per trumpą laiką". Jeigu ji kyla, puiku, toliau dėsto ekspertas. „Bet pirkite jį savo pasimėgavimui", pabrėžia aukciono namų vadovas.