Artimųjų Rytų verslo centras – naujausias miestas, demonstruojantis tai, ką „Knight Frank LLP“ pavadino „įspūdingu pokovidiniu prabangių namų pardavimų atsigavimu“. Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius pirkėją surado 22 nekilnojamojo turto objektai, kurių vertė viršijo 10 milijonų dolerių – daugiausiai nuo 2015 m. Pernai tokių pirkėjų iš viso buvo 19.

Dubajus – anaiptol ne izoliuotas užkampis, tad vietinė situacija gali atspindėti kituose pasaulio miestuose stebimą modelį, sekmadienį pranešė konsultacinė bendrovė. Turtingiausių Londono rajonų namai parduodami sparčiausiai per septynerius metus, rodo „LonRes“ duomenys.

„Dubajaus prabangaus turto rinkos atgimimas atkartoja platesnę pasaulinę tendenciją, o tai reiškia, kad pasaulinėje nekilnojamojo turto rinkoje galimai prasideda „riaumojantys dvidešimtieji“, – sakė „Knight Frank“ Artimųjų Rytų tyrimų vadovas Faisalas Durrani.

„Prabangiausias rinkos galas – puikus barometras, atspindintis bendrą rinkos nuotaiką, – pridūrė F. Durrani. – Namų pirkėjai akivaizdžiai trykšta pasitikėjimu, kai kalbama apie emyrato prabangių namų rinką.“

Didžioji dalis sandorių, esančių aukščiausių kainų grupėje, buvo sudaryta dirbtinėje miesto Džumeiros Palmės saloje (Palm Jumeirah). Iš viso nuo sausio iki gegužės už 10 milijonų dolerių kategorijos nekilnojamąjį turtą buvo sumokėta apie 770 milijonų dolerių, praneša „Knight Frank“.

Ekonominė veikla Dubajuje, ypač turizmas, atsigavo per pastarąjį pusmetį, kai emyratas suorganizavo vieną sparčiausių pasaulyje skiepijimo kampanijų ir atvėrė duris užsienio svečiams greičiau nei dauguma kitų šalių.

Tačiau nors Dubajaus prabangus turtas akivaizdžiai klesti, kitos emyrato nekilnojamojo turto sektoriaus dalys atsilieka. Valstybiniai vystytojai „Limitless“ ir „Meydan“ restruktūrizuoja skolas, o viena iš pagrindinių nekilnojamojo turto firmų „Damac Properties“ delistingavo savo akcijas po to, kai patyrė didelius nuostolius.
„Damac“ įkūrėjas atidėjo veiksmus šį mėnesį, kai reguliuotojas pradėjo sandorio peržiūrą.

Be to, ilgametis Dubajaus nekilnojamojo turto perteklius gali daryti spaudimą aukštos klasės gyvenamųjų namų vertei, neseniai perspėjo „Knight Frank“.

Skirtingi pirkėjai

Nepaisant visų didžiųjų pasaulio miestų panašumų išryškėja ir skirtumai. Patys britai skatina rinką turtingiausiuose Londono rajonuose, o JK pirkėjų dalis šiuo metu siekia 62 proc. ir yra didžiausia per pastaruosius dešimt metų, rodo „Knight Frank“ parengti skaičiai.

Dubajus, kuriame užsieniečiai jau sudaro apie 90 proc. visų gyventojų, priešingai – tapo populiariu turto prieglobsčiu, į kurį įtakingiausi būsto pirkėjai iš Europos ir kitų regionų pabėgo nuo „Covid“ karantinų.

Kadangi didžioji dalis Dubajaus nekilnojamojo turto vis dar veikiama pasiūlos pertekliaus, dėl kurio nuo 2014 m. jo vertė sumažėjo daugiau nei trečdaliu, išlaikyti susidomėjimą prabangiais namais gali būti sudėtinga. Be to, Jungtiniai Arabų Emyratai, kuriems priklauso ir Dubajus, šiuo metu nesėkmingai mėgina sumažinti
koronaviruso infekcijų skaičių, dėl kurio regionas buvo įtrauktas į JK raudonąjį sąrašą.

Pasak „Knight Frank“, Dubajuje yra daugiau nei 42 000 namų, kurių vertė siekia 1 milijoną dolerių ar daugiau – tuo jis nusileidžia tik Londonui. Kita vertus, aukščiausios kokybės gyvenamieji būstai yra kur kas prieinamesni Dubajuje nei Londone, Niujorke ar Singapūre.

„Investuotojų nuotaikas akivaizdžiai paveikė tai, kaip Dubajus suvaldė pandemiją, – teigia F. Durrani. – Pasaulio turtingieji ryžtingai taikosi į šį miestą.“