Rusijos sumažintas dujų tiekimas po Maskvos invazijos į Ukrainą kenkia visos Europos pramonei. Tačiau labiausiai nukenčia trąšų gamintojai, nes dujos yra tiek pagrindinė sektoriaus naudojama žaliava, tiek energijos šaltinis.

Didmeninės trąšų kainos, kurios po Rusijos invazijos šoktelėjo iki dešimtmečius neregėtų aukštumų, ir toliau kyla, Europos Sąjungos gamintojams ribojant pajėgumus. Remiantis „Bloomberg“ pasėlių maistinių medžiagų analizės kompanijos „Green Markets“ duomenimis, amoniako kainos Vakarų Europoje per pastaruosius dvejus metus smarkiai išaugo. Mažėjant tiekimui, jo kainos ir toliau kils aukštyn, o tai kelia grėsmę produkcijai, nes ūkininkai bus priversti mažinti šios pagrindinės maistinės medžiagos naudojimą. Tai savo ruožtu atsisuks prieš vartotojus ir pakurstys maisto produktų infliaciją.

„Esame nepaprastai susirūpinę, kad kylant gamtinių dujų kainoms vis daugiau gamyklų Europoje bus priverstos užsidaryti, – sakė Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos vyriausiasis ekonomistas Maximo Torero. – Tai pavers ES iš pagrindinės eksportuotojos į importuotoją, darys didesnį spaudimą trąšų kainoms ir galiausiai turės įtakos ateinančiam sėjos sezonui.“

Pasak „Fertilizers Europe“, atstovaujančios daugumai žemyno gamintojų, maždaug 70 proc. gamybos pajėgumų šiuo metu stovi nenaudojami.