Biurų ir mažmeninės prekybos nekilnojamojo turto rinkai neišvengiamai atsiliepia nuotolinio darbo ir internetinių parduotuvių tendencijos, todėl, kaip rodo „Savills“ atlikta apklausa, investuotojai į nekilnojamąjį turtą gyvenamųjų namų projektams Europoje iki 2025 m. yra papildomai numatę 82 mlrd. eurų (90 mlrd. JAV dolerių). Tačiau jiems trukdo taisyklių, reglamentų ir biurokratijos klampynė.

„Visas šis kapitalas siekia patekti į Europą, – teigė privataus kapitalo įmonės ‚Greystar Real Estate Partners‘, kuri specializuojasi nekilnojamojo turto nuomos srityje, vykdomasis direktorius Markas Allnuttas. – Pasiūla yra ribota, esamų patalpų nepakanka, tačiau yra ir kliūčių.“

Būstas Europoje tampa opia politine problema, nes sunkumai ieškant įperkamo gyvenamojo ploto kelia įtampą visuomenėje ir rinkėjų nusivylimą. Tačiau greito sprendimo nėra.

Nuo nuomos mokesčio kontrolės iki planavimo spragų – kliūtys įvairiose Europos šalyse yra skirtingos, todėl reikės nuolatinių valdžios veiksmų, kad būtų sutelktos investicijos ir galiausiai sumažėtų spaudimas namų ūkiams, patiriantiems nepriteklių. Pateikiame pagrindinių problemų įvairiose rinkose apžvalgą.