Per pastaruosius du mėnesius 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas nuosekliai nukrito 30 bazinių punktų. Aštuonerių metų obligacijos šiuo metu yra atsidūrusios neigiamoje teritorijoje. Sunku suprasti, kodėl. Spalio pradžioje stebėjome vien neigiamą penkerių metų trukmės obligacijų pajamingumą.

Italijos biudžeto mūšis su Briuseliu pastaruoju metu kėlė nerimą, tačiau panašu, kad aistros šiuo metu aprimusios – Romos populistinė vyriausybė kalba apie kompromisą. Per pastarąsias dvi savaites Italijos vyriausybinių obligacijų pajamingumas nukrito daugiau nei 50 bazinių punktų. Tuo tarpu trečiadienio Europos pirkimų vadybininkų apklausos – ekonominės veiklos barometrai – liudija optimistiškus lūkesčius: ypač stipriai atrodo Ispanija, o Italijos paslaugų sektorius viršija 50 punktų.

Šią savaitę euro zonos finansų ministrams netgi pavyko sustiprinti piniginės sąjungos krizės gynybos strategiją. Taigi, nors Europos ekonomika vis dar kelia platesnių rūpesčių, egzistencinėms baimėms dėl ES skilimo ar euro nėra pagrindo. Pastarasis, lyginant su doleriu, laikosi pakankamai stabiliai.

Vis dėlto obligacijų pajamingumas pasiekė lygį, nematytą nuo Prancūzijos priešrinkiminio periodo 2017 m. gegužę, kai kampanijoje dalyvavo Marine Le Pen. Bankų metų pabaigos finansavimo peštynėse visada kyla susirūpinimas dėl aukštos kokybės turto. Tačiau tai daugiau nei trumpalaikis spaudimas dėl likvidumo.

Turbūt geriausias sprendimas – žvilgtelėti anapus Atlanto. Federalinių rezervų palūkanų normos, aišku, didėja, o tai lemia sumažėjusį pajamingumą kitose pagrindinėse rinkose. Rizikos tikimybė 25 bazinių punktų padidėjimui, numatoma kitame Federalinių rezervų tarybos posėdyje gruodžio 19 d., šiuo metu siekia maždaug 74 proc., palyginus su 80 proc. pirmadienį. Žvelgiant į perspektyvą, tėra 15,5 proc. tikimybė, kad ketvirčio ciklas birželį tebebus toks pat.

Atgarsiai girdėti ir Europoje. Trečiadienį „Reuters“, cituodama Europos Centrinio Banko šaltinius, pareiškė, kad ateinančiais metais euro zonos bankams bus pasiūlyta atnaujinta „tikslinė ilgalaikio išpirkimo operacija“. Šios vadinamosios TLTRO – būdas suteikti ypač pigų finansavimą skolintojams, galintiems pateikti reikalavimus atitinkančias paskolos garantijas, taigi potencialus atnaujinimas leidžia manyti, kad ECB valdančioji taryba ieško būdų, kaip sušvelninti QE pabaigą.

Vis dėlto nederėtų užsimiršti. Nedaugelis prekeivių linkę manyti, kad ECB nukryps nuo savo plano šiais metais užbaigti naujų obligacijų pirkimus, net jeigu jo požiūris į tai, kaip perinvestuoti savo 2,56 trilijonų eurų vertės vertybinius popierius, bus lankstesnis.

Obligacijų pajamingumas, siekiantis 25 bazinius punktus, ir jokių realių galimybių pratęsti QE, yra nelogiškas ir sietinas su Jungtinių Valstijų normų lūkesčių perskaičiavimu. Mažai tikėtina, kad pajamingumas išliks toks pat ir ateinančiais metais.