Kaip tik tuo metu, kai pasitikėjimas užsienio atostogų rinka, regis, pradėjo grįžti, Jungtinė Karalystė parekomendavo atsisakyti visų nesvarbių kelionių į Ispaniją, o vėlų pirmadienio vakarą į sąrašą įtraukė Balearų bei Kanarų salas. Kelionių operatorėms, – pavyzdžiui, TUI AG, didžiausiai atostogų kelionių paketų bendrovei, „On the Beach Group Plc.“ ir „Dart Group Plc.“, kuriai priklauso „Jet2“, – tokie sprendimai vasaros atostogų piko metu gresia tikra katastrofa.

Jau įpusėjome karščiausio vasaros kelionių sezoną, besitęsiantį paprastai nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos, kai Europos gyventojai iš anksto užsisako nuo dienos iki šešių savaičių trukmės atostogas kurioje nors šalyje. Šis laikotarpis neretai sudaro ketvirtadalį visų rezervacijų ir dėl aukštesnių kainų būna pelningesnis nei kitu metų laiku.

Iki savaitgalį nuskambėjusio pranešimo, vasaros kelionių atsigavimo ženklų Europoje buvo apstu. Ypač paklausios buvo poilsiui skirtos valdos vietos rinkoje, pavyzdžiui, tos, kurias siūlo trumpalaikės būsto nuomos platformos „Airbnb Inc“; kai kurie keliautojai išdrįso leistis ir į tolimesnes keliones.

Tačiau baiminimasis dėl antrosios viruso bangos, kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Ispanijoje bei Belgijos, smarkiai šoktelėjus užsikrėtimų skaičiui, kelia rimtą grėsmę bundančiam atsigavimui. Jungtinės Karalystės kelionių rekomendacijos nieko gero nežada vasaros atostogas Europoje susiplanavusiems keliautojams.

Pirmiausia, būtina paminėti tiesioginius padarinius. Jungtinėje Karalystėje, vyriausybei paskelbus rekomendacijas atsisakyti visų nesvarbių kelionių, kelionių operatorės atšaukia atostogas, o klientai turi teisę į visos sumos už rezervaciją kompensaciją. Šeštadienį TUI paskelbė leisianti tiems, kurie turėjo keliauti į bet kurią Ispanijos dalį birželio 27–rugpjūčio 9 d. laikotarpiu, atšaukti arba pakoreguoti savo atostogas, pasirenkant kitą kelionės kryptį ar laiką, ir įgyti teisę į visos sumos kompensaciją ar kreditą.

Tokios išlaidos užgriuvo kaip tik tuo metu, kai TUI ir kitos operatorės atnaujino savo vasaros programas ir skyrė lėšų rinkodarai, be to, prisiėmė įsipareigojimų dėl skrydžių bei viešbučių kambarių. TUI yra ypač pažeidžiama rekomendacijų dėl Ispanijos pokyčiams, nes ši šalis yra kone svarbiausia kelionių kryptis tiek tarp birtų, tiek tarp vokiečių atostogautojų, sudarančių apie pusę operatorės klientų. Grupei gresia dar didesnės bėdos, jeigu kitos valstybės, tokios kaip Vokietija, pasektų Jungtinės Karalystės pavyzdžiu ir įvestų kelionių apribojimus Ispanijai.

Bet skaudžiausiai JK pranešimas atsilieps vartotojų pasitikėjimui. Net jeigu šalis ir sušvelnintų suvaržymus, žala jau greičiausiai padaryta.

Be sveikatos rizikų, žmonėms susirūpinimo turbūt kelia tas faktas, kad rekomendacijos dėl Ispanijos faktiškai pateiktos be išankstinio perspėjimo. Negalėjimas keliauti paskutinę minutę, įstrigimas vienoje ar kitoje savo išsirinktos kelionės krypties vietoje, toli nuo namų, ir ilgas priverstinis karantinas staiga vėl tapo realia galimybe. Tokios patirtys tikrai neįkvepia pasitikėjimo rezervuojant atostogas. Maža to, padidėja rizika, kad toks chaosas nepasibaigs sulig vasaros sezono pabaiga, ir nusitęs iki daug vilčių teikusio rudens ar žiemos laiko.

Dalis pinigų, kurie būtų išleisti ispaniškosioms atostogoms, galėtų atrasti kelią į vietos ekonomiką Vadinamųjų „staycation“ – savo šalyje praleidžiamų atostogų, – idėja jau ir anksčiau žavėjosi britai, ypač po to, kai viešbučiai sumažino savo kainas, reaguodami į naująjį PVM mokesčio sumažinimą. Žmonės galbūt norėtų pasinaudoti ir Jungtinėje Karalystėje galiojančia „Eat Out to Help Out“ iniciatyva-nuolaidų schema, pagal kurią visą rugpjūčio mėnesį nuo pirmadienio iki trečiadienio šalies kavinėse, restoranuose ir baruose gyventojai galės valgyti su 50 proc. nuolaida.

Tačiau pasak „Bernstein“ analitikų, per pastarąjį „atostogų savame krašte“ piką, – po to, kai britai 2016 metais balsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, – tik 60 proc. pinigų, kurie būtų išleisti užsienyje, atrado savo kelią į britų ekonomiką. Šiais metais tokių sumų stygius gali būti dar opesnis, nes daug daugiau žmonių nei įprasta vengia užsienio kelionių, o kai kurie galbūt vis dar nenoriai atsisako įpročio valgyti namuose. Be to, rugpjūtį Jungtinėje Karalystėje gali pritrūkti neužimtų poilsio namų.

Tad tikėkimės, kad Jungtinės Karalystės perspėjimas dėl Ispanijos netaps ženklu, pranašaujančiu platesnio masto pastangas išlaikyti vartotojus savo gimtojoje šalyje ir apsaugoti vietos ekonomikas. Tokia strategija gali nesuveikti ir užtraukti ilgą juodą šešėlį tiek kelionių operatorėms, tiek atostogautojams.