Pasigirsta prognozių, kad skaitmeninė valiuta pasiruošusi dar kartą išbandyti 20 000 dolerių slenkstį, nors gausu ir neigiamų antraščių, kurios, daugelio manymu, pažadins valiutos smukimą. Vėl tampa populiarūs raginimai išlaikyti aktyvo kilimą iki visų laikų aukštumų.

Ir nestinga skambių formuluočių šiam momentui pažymėti: bitkoino vertė kyla keturias savaites iš eilės ir artėja prie antro mėnesinio prieaugio. Bendru vertinimu, valiuta fiksavo sparčiausią augimą per 21 dieną nuo vasario, kai pastarąjį kartą ryžtingai kilo link rekordinio lygio. Bitkoinas Azijos prekyboje didžiąja dalimi buvo stabilus, 10.36 val. ryte Honkonge laikydamasis ties maždaug 45 530 dolerių riba.

„Jis atsigauna su trenksmu, – telefonu kalbėjo Meltem Demirors, „CoinShares“ vyriausioji pareigūnė strategijos klausimais. Nepaisant naujo reguliuotojų tyrimo, „daugelis investuotojų tai vertina kaip teigiamą naujieną ir teigiamą katalizatorių, nes tokia dinamika išsklaido nemažai sumaišties ar tam tikrą netikrumą. Ir, mano nuomone, tai kartu rodo, kad kriptovaliutos bendruomenė nebėra kažkoks ezoterinis finansų užkaboris.“

Kriptovaliuta ignoruoja kritiką dėl jos daromos žalos aplinkai ir kyla, net jeigu pasaulinės reguliavimo institucijos žada griežtesnes priemones. Pavyzdžiui, Kinija ėmėsi veiksmų, skirtų suvaržyti kriptovaliutų kasybą, nekalbant apie kitas priemones. Jungtinėse Valstijose politikos formuotojai naujaip fokusuoja dėmesį į skaitmeninius aktyvus: JAV vertybinių popierių ir biržos komisijos pirmininkas Gary‘is Gensleris praėjusią savaitę pavadino šią erdvę „laukiniais Vakarais“. Jis sakė, kad gindamas investuotojus, jis nesileis į kompromisus kuriant reguliavimo sistemą.

Strategai kol kas nustumia į šalį tokį susirūpinimą ir veikiau telkia dėmėsį į ryžtingo kainų augimo tikslus.

„Vis dar yra nemažai erdvės kelti lygį iki ankstesnių aukštumų“, – per televizijos interviu televizijai sakė „Bloomberg Intelligence“ vyresnysis žaliavų rinkos strategas Mike‘as McGlone‘as. „Ir žinote, ką? Jeigu jis tik seks kriptovaliutos „Ethereum“ pėdomis, jis pakils iki 100 000 dolerių“, – sakė jis, kalbėdamas apie bitkoino galimybes vytis.

Tomas Lee iš „Fundstrat Global Advisors“ taip pat prognozuoja, kad bitkoinas iki 2021 metų pabaigos gali pasiekti 100 000 dolerių slenkstį. Vienas iš įmonės steigėjų ir mokslinių tyrimų skyriaus vadovas rekomenduoja investuotojams laikytis paprastos taisyklės: jeigu bitkoinas perkops savo vidutinę kainą per pastarąsias 200 dienų, tuomet ateis metas pirkti. Visai neseniai valiuta įveikė šią kliūtį. „Bitkonui perkopus savo 200 dienų slenkstį, manome, jis ryžtingai augs iki metų pabaigos“, – savo komentaruose rašė T. Lee.

Valiutos vertė auga nepaisant galimų naujų mokestinių ataskaitų reikalavimų. Pirmadienį siūlymas koreguoti kriptovaliutų ataskaitų taisykles Kongreso infrastuktūros įstatymo projekte buvo blokuotas, paliekant formuluotę dėl plačios virtualių valiutų priežiūros, kuri vėliau, antradienį, buvo patvirtinta Senate.

„Kriptovaliuta taps svarbiu mokestinių pajamų šaltiniu infrastruktūrai finansuoti, per interviu „Bloomberg TV“ sakė Emilie Choi, „Coinbase Global Inc.“ prezidentė ir generalinė administracijos direktorė. – Tiesą sakant, tai yra labai teigiamas dalykas. Ji jau nebėra kažkokia alternatyva, kriptovaliuta galiausiai šiame etape žengia į pagrindinį srautą. Buvo regresas praėjusią savaitę, jokių abejonių, bet dabar jau prasideda žaidimas su ilgalaikėmis tendencijomis.“

„Blockchain Association“ vykdomoji direktorė Kristin Smith sakė nustebusi, kad valiuta kilo vykstant debatams dėl infrastruktūros įstatymo projekto, – ji maniusi, kad nutiks visiškai priešingas dalykas.

„Aš nesuprantu kainų; maniau, kad kainos kyla dėl netinkamos kažkieno pasiūlytos formuluotės, – sakė ji pirmadienį per „Bloomberg“ „QuickTake Stock“ programą, dar prieš blokuojant pasiūlymą. – Žmonės mato, kokia veiksminga kriptovaliutos bendruomenė ir kriptovaliutų pramonė Vašingtone. Ir turbūt atsiranda pasitikėjimas, jog mums pagaliau pavyks suformuluoti tinkamą politiką.“

Žinoma, esminių tendencijų siejimas su bet kokia bitkoino dinamika yra „klaida“, sakė Davidas Donabedianas, „CIBC Private Wealth Management“ vyriausiasis investicijų direktorius. „Pagrindiniai jos varikliai yra inercija ir pinigų srautai, ir šiek tiek – bendros nuotaikos rinkose dėl galimų rizikų ar dėl jų nebuvimo“, – sakė jis. „Kad ir kas būtų kalbama ar rašoma apie bitkoiną, visada iškyla dideli procentai – jis pakilo 50 proc., taip. Bet nuo balandžio iki birželio jis smuko taip pat 50 procentų“, teigė jis pridurdamas, kad „nėra patikimų būdų jį įvertinti“.

Bet gerbėjai, stebintys atvirus pareiškimus Kongrese, buvo linkę tai vertinti kaip pramonės pripažinimą. Tviteryje kai kas priėjo išvadą, jog bendruomenė yra pakankamai stipri jėga pastatyti į vietą senatorius, tuo tarpu kiti džiūgavo dėl valiutos kilimo, atkartodami, jog ji ir toliau kils, iki begalybės.

Kita neigiama žinia taip pat panašiai buvo nustumta į šalį. Kinija neseniai pakartojo savo raginimus apriboti bitkoino kasybą ir prekybą. Bet vienas iš „Viridi Funds“ įkūrėjų Ethanas Vera tikino, kad iš tiesų tai yra teigiama naujiena bitkoinui. „Jie jį uždraudė, bet pati sistema išliko gana stabili, – sakė vienas iš įmonės įsteigėjų ir vyriausiasis finansų direktorius. – Tai tam tikra prasme parodo, kad bendra sistema atspari ir kad ji neapsiriboja viena šalimi.“