Kontroversiškas skaitmeninis aktyvas – iš pradžių propaguotas kaip alternatyva nacionalinėms valiutoms, tokioms kaip JAV doleris, – trečiadienį viršijo 18 000 JAV dolerių ribą ir tada nukrito daugiau nei šešiais procentais, prieš atsigaudamas iki maždaug 18 150 JAV dolerių 11.19 val. ryto Londone. Jis nurungė daugumą iš savo dešimties didžiausių konkurentų.

Per šiuos metus išaugusi daugiau nei dvigubai, didžiausia kriptovaliuta skatina prisiminti 1 375 proc. šuolį 2017 metais, po kurio kitais metais sekė 70 proc. nuosmukis. Vis dėlto šios valiutos gynėjai ir net skeptikai teigia, kad šį kartą ji gali kilti dar aukščiau.

„Rinkas traukte traukia apvalūs skaičiai, – sakė Antonis Trenčevas iš Londono, vienas iš „Nexo“, vadinančios save didžiausia pasaulyje kriptovaliutos kreditore, įkūrėjų ir atsakingasis partneris. – Po to, kai kirtome 16 000 dolerių ribą, kita stotelė buvo 18 000. Dabar kita stotelė – 20 000 dolerių.“

Toks šuolis seka po platesnių užmojų iš pagrindinių Volstrito ramsčių – tokių kaip „Fidelity Investments“, kuri per vasarą įsteigė bitkoinų fondą. Kai kurie garsūs fondų valdytojai taip pat metėsi į kriptovaliutos rinką; stambaus kalibro investuotojas Paulas Tudoras Jonesas ėmėsi supirkinėti kriptomonetas kaip apsidraudimo priemonę nuo galimos infliacijos. O „PayPal Holding Inc.“ spalį pranešė leisiantis klientams prieiti prie kriptovaliutų, ir tai pakurstė lažybas, kad skaitmeniniais žetonais pradės naudotis daugiau žmonių.

Ne visi solidūs investuotojai yra tuo įsitikinę. „Bridgewater Associates LP“ įkūrėjas Ray‘us Dalio antradienį užsiminė, kad „galbūt kažką praleidęs“.

Net dalis žmonių iš kriptovaliutos pasaulio skeptiškai vertina tokį spartų kilimą.

„Ši rinka pernelyg išsipūtusi, ir reikia laukti atsitraukimo, – sakė Vijayus Ayyaras, kriptovaliutos biržos „Luno“ verslo plėtros skyriaus vadovas. – Kažkur ties 18 000-19 000 lygiu galima tikėtis piko. Turėtume turėti nemažai žmonių, parduodančių ties šia riba, ypač tų, kurie pirko per 2017-2018 metų vajų. Didžioji dalis ankstesnių šuolių visada turėjo 30-40 proc. korekcijų. Nėra jokio pagrindo manyti, kad šį kartą bus kitaip.“

Tačiau kriptovaliutų entuziastai stebi bitkoino kilimą visus metus, ir daugelio jų žvilgsniai nukreipti į 2017 metų gruodį pasiektą rekordą, beveik 20 000 JAV dolerių lygį, tuo tarpu kiti nusitaikę į dar didesnes aukštumas.

„Bitkoinai nuo pat savo įkūrimo visada buvo vienas iš pelningiausių aktyvų, – sakė Matis Greenspanas, „Quantum Economics“ įkūrėjas. – Šis naujausias šuolis vyksta tuo metu, kai didesni žaidėjai žengia į rinką.“

Kai kurie kietakakčiai kriptovaliutos gerbėjai laikėsi jos įsikibę ir per jos pakilimus, ir per nuosmukius, tuo tarpu kiti iš naujo ja susižavėjo per pandemiją. Bitkoino paklausa šią savaitę šovė į viršų, kai Maisie Williams, aktorė, vaidinusi Arya Stark JAV kabelinės televizijos HBO sukurtoje dramoje „Sostų karai“, paklausė savo 2,7 mln. sekėjų tviteryje, ar jai vertėtų investuoti į kriptomonetas. Ir labai greitai sulaukė atsakymų iš garsaus investuotojo į kriptovaliutas, Mike‘o Novogratzo, taip pat iš „Tesla Inc.“ įkūrėjo ir vadovo Elono Musko.

Kriptovaliutos gynėjai tvirtina, kad ši valiuta gali pasitarnauti kaip saugus prieglobstis didelių sukrėtimų laikais ir būti apsidraudimo priemonė nuo itin aktyvaus centrinių bankų spausdinimo. Vis dėlto kitus akivaizdžiai vilioja šios valiutos įspūdingas kilimas šiais metais – skaitmeninė moneta per 2020 metus pakilo beveik 150 proc., nors vis dar daugiau nei 5 proc. atsilieka nuo visų laikų rekordo.

Bet institucijos iš lėto priima naujas kryptis, vyraujant dideliems kriptovaliutų svyravimams ir pasitaikant didelio atgarsio sulaukusiems duomenų vagysčių ir įsilaužimų atvejams. Teisingumo departamentas lapkritį pranešė iškėlęs bylą dėl nusikalstamos prekybos platformos „Silk Road“, uždarytos prieš septynerius metus, veikos. O kiek anksčiau, vasarą, buvo įsilaužta į kai kurių garsių JAV politikos ir verslo lyderių tviterio paskyras, akivaizdžiai stengiantis išreklamuoti bitkoinų aferą.

Šiais metais vidutiniai bitkoino dienos svyravimai siekė 2,6 proc., rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ surinkti duomenys. Palyginimui, aukso, kartais priešpastatomo skaitmeniniams aktyvams, kainos svyravimai siekė 0,9 procento.

Hugo‘as Rogersas, vyriausiasis „Deltec Bank & Trust“ investicijų pareigūnas, įsigijo bitkoinų, kai birželį jie kainavo apie 9 300 JAV dolerio, ir nuo tada naudojosi bet kokiu jų kainos sumažėjimu, kad papildytų savo portfelį. Dabar bitkoinai sudaro apie 5 proc. jo „Global Absolute Return Fund“ fondo, kurio stiprioji pusė yra sparčiai augančios technologijų bei biotechnologijų įmonės. Ir jis, pasak jo paties, greičiausiai nesustos ties 5 proc. slenksčiu.

„Aiškiai trūksta alternatyvų realių aktyvų segmente, kurie galėtų pademonstruoti prilygintiną grąžą, – kiek anksčiau lapkritį telefonu kalbėjo H. Rogersas. – Jeigu vis tiek ketinate diversifikuoti savo portfelį, ši niša puikiai tinka.“