Dėl sparčiai augančių palūkanų normų pinigų įplaukia vis mažiau, o investuotojai smarkiai sumažino finansavimą kaip tik tada, kai dėl infliacijos išaugo gamybos sąnaudos. Negana to, vartotojai, rinkdamiesi maisto produktus, tapo išrankesni. Tai – netikėtas smūgis dirbtinės mėsos sektoriui, kuriame po ankstyvos „Beyond Meat Inc.“ ir „Impossible Foods Inc.“ sėkmės konkurentų pridygo kaip grybų po lietaus.

Kadangi pirkėjus atbaido perdirbti maisto produktai, jų maistinė vertė ir skonis, vis daugiau alternatyvių baltymų įmonių nutraukia savo veiklą, atleidžia darbuotojus ir išsiparduoda. Pramonės stebėtojai teigia, kad kol sektorius stabilizuosis, laukia dar ne vienas sukrėtimas.

„Tikriausiai teks šiek tiek apvalyti kai kurias iš šių kategorijų, kad nugalėtojai galėtų išsiveržti į priekį“, – sakė Markas Lynchas, Londone įsikūrusios bendrovės „Oghma Partners“, kuri specializuojasi maisto ir gėrimų sektoriuje, partneris. Jis pridūrė, kad mažesnis žaidėjų skaičius reiškia, kad ištekliai bus labiau sutelkti, o išgyvenę rinkos dalyviai turės daugiau laisvos vietos parduotuvių lentynose.

Po 2019 m. „Beyond Meat“ pirminio viešo akcijų siūlymo išaugo entuziazmas ieškoti alternatyvų jautienai ir kiaulienai, o rizikos kapitalo investuotojai noriai investavo į įmones, kurios siūlė kažką daugiau nei receptų knygas.

Tačiau pardavimai neatitiko perdėm optimistinių prognozių, nes dėl didelių kainų ir neįprastų skonių bei tekstūrų brangūs produktai buvo drąsiai braukiami iš pirkinių sąrašų. Nesėkmių virtinė įtraukė tiek augalinės kilmės baltymus ir vertikaliuosius ūkius, tiek vabzdžių fermas ir laboratorijoje užaugintą mėsą. Remiantis „AgFunder“ duomenimis, 2022 m. pasaulinės investicijos į maisto ir žemės ūkio technologijas sumažėjo 44 proc.

Kol kas nuosmukis daugiausia pasiglemžė negirdėtus pavadinimus ir ankstyvojo etapo įmones, tokias kaip Kanados „Merit Foods“ ir Kinijos „Hey Maet“.

Tačiau Jungtinėje Karalystėje neseniai nukentėjo ir dvi gerai žinomos bendrovės: „The Meatless Farm“ atleido darbuotojus savo būstinėje Lidse, o „Plant & Bean“ neatsilaikė prieš sparčiai augančias maisto ir energijos kainas. Milžiniška įmonės gamykla Linkolnšyre atidaryta vos prieš dvejus metus.

Pasak britų augalinės mėsos kompanijos „THIS“, kurios pardavimai šiemet išaugo maždaug 45 proc., įkūrėjo Andy Shovelo, dabartinis sukrėtimas yra prisitaikymo etapo, kuris stebimas kone kiekviename sparčiai augančiame vartotojų segmente – nuo glotnučių iki spragėsių – dalis.

Pasak A. Shovelo, dėl to parduotuvėse bus mažiau painiavos, pagerės kokybė, o kainos priartės prie mėsos kainų. „Žvelgiant iš klientų pozicijos, tai – puiki žinia“, – apibendrino jis.

Per pastaruosius 12 mėnesių alternatyvių baltymų bendrovės žlugo įvairiose pasaulio šalyse. Štai dalinė apžvalga:
JAV„Unreal Food“, „Cows Gone Coconut“, „Sun Milk“, „OceanTastes“, „Noops“
JK„The Meatless Farm“, „Plant & Bean“, „Remastered Foods“
Kanada„Merit Foods“, „Nabati Foods“, „Fresh Start“
ES„Update Foods“, „PlantEdit“, „Entis“
Kinija„Hey Maet“


Pasidavė ir kai kurie pramonės senbuviai. „Beyond Meat“, kurios rinkos vertė, palyginus su aukščiausiu lygiu, sumažėjo daugiau nei 90 proc., per pastaruosius metus ne kartą atleido darbuotojus. Tas pats nutiko ir „Impossible Foods“. Darbuotojų skaičių sumažino ir Ispanijos „Heura Foods“ bei Kalifornijoje įsikūrusi „Eat Just Inc.“, kuri ir toliau platina savo produktus JAV.

Tradicinės maisto pramonės įmonės taip pat mažina darbuotojų skaičių. „Nestle SA“ dėl didelės konkurencijos Jungtinėje Karalystėje išėmė iš prekybos „Garden Gourmet“ liniją ir „Wunda“ žirnių gėrimą. Mėsos milžinė „JBS SA“ nutraukė savo padalinio „Planterra“ veiklą po to, kai investavo pinigus į milžinišką gamyklą Kolorado valstijoje.

Nepaisant viso šio sąmyšio, kai kurie investuotojai ir toliau nusiteikę optimistiškai. Praėjusį mėnesį maisto technologijų investuotojų fondas „Big Idea Ventures“ pranešė, kad artėja prie 75 mln. dolerių lėšų rinkimo tikslo. Šį mėnesį dirbtinės šoninės gamintoja „MyForest Foods“ pritraukė naują 15 mln. dolerių finansavimą, o Izraelio startuolis „Chunk Foods“ pavasarį pranešė apie tokio pat dydžio pradinį finansavimo etapą.

Žemės ūkio milžinė „Archer-Daniels-Midland Co.“ taip pat nepraranda vilties. Mančesteryje (Anglija) įsikūrusiame inovacijų centre kompanijos mokslininkai perdirbtą soją maišo su kvapiosiomis medžiagomis, kad alternatyvūs baltymai taptų patrauklesni vartotojams. Jos rizikos kapitalo padalinys taip pat tęsia investicijas į startuolius.

„Pagaliau ši kategorija tampa tokia, kokios iš tikrųjų norėjo vartotojai, – teigė Leticia Gonçalves, „ADM“ pasaulinio maisto produktų padalinio prezidentė. – Kompanijos mokosi iš praeities klaidų ir pristato naujus produktus.“

„ADM“ tikisi, kad alternatyvių baltymų rinka kasmet paūgės „dideliu vienaženkliu skaičiumi“ ir iki 2030 m. pasieks 100 mlrd. dolerių apyvartą. „Euromonitor International“, stebinti pardavimus mažmeninės prekybos vietose ir maitinimo paslaugas teikiančiose bendrovėse, prognozuoja, kad šiemet mėsos ir jūros gėrybių pakaitalų pardavimų apimtys visame pasaulyje išaugs daugiau kaip 10 proc.

Maždaug du trečdaliai jaunų vartotojų planuoja daugiau pinigų skirti veganiškiems mėsos ir pieno produktams, nurodydami susirūpinimą dėl sveikatos ir naudą aplinkai, teigia pramonės grupės „Good Food Institute“ direktorė Emma Ignaszewski.

Kai kurioms bendrovėms šis sąmyšis reiškia galimybę. Minesotoje įsikūrusi „Wicked Kitchen“, siūlanti veganiškus pusgaminius – tokius kaip pica su duonmedžio saliamiu – įsigijo augalinės kilmės jūros gėrybių įmonę „Good Catch“ (už daugiau nei 7 mln. dolerių), taip pat veganiškos žuvies prekės ženklą „Current Foods“ (sandoris įvertintas nuo 7 mln. iki 10 mln. dolerių), „Bloomberg“ pasakojo kompanijos generalinis direktorius Pete Speranza.

Pasak Rosie Wardle, „Synthesis Capital“ partnerės ir vienos iš įkūrėjų, kuri jau dešimtmetį aktyviai darbuojasi šioje srityje, maistas šiuo metu plačiai suvokiamas kaip neatsiejamas nuo klimato krizės, o alternatyvūs baltymai yra itin aukštai vertinami.

„Jau seniai reikėjo apie tai kalbėti, – sakė ji. – Stipriausios šio sektoriaus įmonės sugebės rasti reikiamo kapitalo net ir tokiais sudėtingais laikais. Taigi šis sektorius tikrai išgyvens.“