Pagal naują prognozę, paskelbtą antradienį „Bloomberg NEF“, iki 2040 m. pasaulinė energijos saugyklų rinka pasieks 942 gigavatus, o šiam augimui prireiks 620 milijardų dolerių investicijų. Pagrindinis bumo variklis – smarkiai nukritę baterijų kaštai. „BNEF“ mano, kad pramoninių ličio jonų saugyklų sistemų kapitalo sąnaudos iki 2030 m. sumažės dar 52 proc.

Tačiau kaštai – ne vienintelis faktorius. Populiarėjant elektrinėms transporto priemonėms ir saulės energijai, baterijų paklausą skatina šalių vyriausybės nuo Kinijos iki Kalifornijos. Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama elektrinių transporto priemonių įkrovimo baterijoms bei energijos prieigai atokesnėse vietovėse.

„Kaštai nukrito greičiau nei tikėjomės, - interviu teigė „BNEF“ analitikė Yayoi Sekine. – Baterijos prasiskverbia į mūsų gyvenimus.“

Pigesnės baterijos reiškia perversmą įvairioms pramonės šakoms ir pagalbą vystant technologijas, būtinas kovai su klimato kaita. Baterijos maitina elektrines transporto priemones, kurios jau dygsta mūsų greitkeliuose. Jos taip pat išlaisvina saulės energiją ir padeda ja naudotis.

Ypač vertėtų atsižvelgti į dvi svarbias rinkas. Kinija, jau didinanti savo baterijų gamybos pajėgumus, bus pagrindinė bumo žaidėja. Tuo tarpu Kalifornija pastaraisiais metais ėmėsi įgyvendinti įvairias priemones, kurios tiesiogiai ar netiesiogiai paskatins baterijų gamybą, įskaitant teisės aktus, pagal kuriuos iki 2045 m. visa elektros energija valstijoje turės būti gaunama iš anglies dioksido neišskiriančių šaltinių.

„Saugyklos, savaime suprantama, yra tolesnis žingsnis atsinaujinančios energijos vystymosi procese, – interviu teigė Edwardas Fensteris, San Fransiske įsikūrusios stoginių saulės kolektorių kompanijos „Sunrun Inc.“ valdybos pirmininkas. – Jeigu ketiname siekti 100 procentų atsinaujinančios energijos, mums prireiks saugyklų.“

Štai šeši pagrindiniai punktai iš naujausios „BNEF“ baterijų prognozės:

Prognozuojama, kad iki 2020 m. kaupiamieji energijos saugojimo įrenginiai viršys 50 gigavatvalandžių. Tai būtų trejais metais anksčiau, nei „BNEF“ prognozavo pernai.

Sukaupta energija iki 2040 m. gali būti lygi 7 proc. visos pasaulyje turimos energijos galios.

Iki 2040 m. Azijos ir Ramiojo vandenyno regione bus 45 proc. visų megavatinių įrenginių. Dar 29 procentai bus išsibarstę po visą Europą, Artimuosius Rytus ir Afriką. Likusi dalis bus Šiaurės ir Pietų Amerikoje.

Dauguma saugyklų apytikriai iki 2035 m. bus pramoninio masto. Vėliau išplis smulkesni projektai - energijos kaupimo įrenginiai įmonėse, gamyklose ir gyvenamosiose patalpose.

Pagrindinių baterijų gamintojų sąraše rasime visas valstybes, kurias ir tikėtumėmės ten rasti: Kiniją, JAV, Indiją, Japoniją, Vokietiją, Prancūziją, Australiją, Pietų Korėją ir Jungtinę Karalystę. Šiuo metu rinkoje dominuoja Pietų Korėja, tačiau po 2020 m. ją, tikėtina, pasivys ir aplenks JAV – o dar vėliau jas abi nustelbs Kinija.

Saugyklos plinta ir besivystančiose Afrikos šalyse. „BNEF“ tai aiškina šitaip: komunalines paslaugas tiekiančios įmonės greičiausiai pripažins, kad saulės, dyzelino ir baterijų derinys „atkampiose vietovėse“ yra pigesnis už elektros tinklų išplėtimą ar iškastiniu kuru varomų generatorių statybą.