Išplėtęs savo veiklą į regioną po Sovietų Sąjungos subyrėjimo, Švedijos verslas tuomet tapo tikru pelno šaltiniu. O tada kirto pasaulinė finansų krizė, ir didžiausias Švedijoje hipotekos bankas susverdėjo nuo kredito nuostolių Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Bet bankas išliko, ir per kitus kelerius metus tapo vienu iš Europos pelningiausių bankų, su gerais finansiniais rodikliais, itin mėgstamas tarp investuotojų bei analitikų.

Bet staiga Švedijos transliuotojas SVT metė „bombą“.

Kaip vasarį skelbė Švedijos televizija SVT, 2007–2015 metų laikotarpiu apie 50 „Swedbank“ klientų užsidirbo beveik 6 mlrd. dolerių iš įtartinų operacijų, siejančių Švedijos kreditorių su 230 mlrd. JAV dolerių Estijos pinigų plovimo skandalu, į kurį buvo įsipainiojęs „Danske Bank A/S“.

Dabar kyla klausimas, kiek bus verta pastarųjų metų „Swedbank“ sėkmės istorija, investuotojams suabejojus jo kovos su pinigų plovimu veiksmais ir gebėjimu tinkamai įvertinti pareikštus įtarimus, o tokia situacija, regis, prieštarauja ankstesniems banko tvirtinimams, esą jam pavyko išvengti įtartinų „Danske“ klientų.

Nuo vasario 20 dienos, kai Švedijos transliuotojas paskelbė minėtą informaciją, „Swedbank“ akcijų vertė jau nukrito penktadaliu, nes investuotojai, išsigandę, kad banko laukia tokia pat nerami ateitis kaip ir „Danske“ banko, pardavė akcijas. Staigus akcijų pigimas jau turėjo skausmingų padarinių, – keletas investuotojų pasitraukė, nenorėdami patirti tolesnių nuostolių.

„Mes investuojame į didesnio stabilumo akcijas, – sakė portfelio valdytojas Danielius Karlgrenas, dirbantis Stokholmo investicinio valdymo bendrovėje „Captor Investment Management AB“. – O kai nutinka tokie dalykai, akcijų vertė yra linkusi svyruoti labiau.“

„Swedbank“ akcijos nepatyrė tokių skaudžių nuostolių nuo pat 2009 metų, kai dėl išsipūtusio paskolų nuostolio Baltijos regione buvo prarasta 10,4 mlrd. kronų (1,14 mlrd. dolerių) ir užfiksuota 12,5 proc. neigiama kapitalo grąža.

Tais metais prie „Swedbank“ grupės vairo stojo naujasis prezidentas. Vadovaujant Michaelui Wolfui, „Swedbank“ sulopė spragas Baltijos regiono blogų paskolų sektoriuje, sukaupė kapitalo ir sumažino rizikas. Bet dėl įtarimų prekyba naudojantis viešai neatskleista informacija (dėl to M. Wolfas buvo vėliau išteisintas) ir jo prižiūrimų abejotinų nekilnojamojo turto sandorių jam teko atsistatydinti 2016 metų pradžioje.

Nuo tada „Swedbank“ grupės prezidentė Birgitte Bonnesen uoliai stengiasi toliau stiprinti banką, mažinti išlaidas ir didinti produktyvumą.

„Swedbank“ jau keletą metų yra rentabiliausias Švedijos bankas, su geriausia nuosavo kapitalo grąža. Bet tokios pastangos ne per daugiausia paguos investuotojus, sunerimusius dėl kaltinimų pinigų plovimu.

„Swedbank“ buvo gana aukštai vertinamas, nes buvo laikomas saugiu pasirinkimu visame sektoriuje, – sakė internetinio tarpininkė „Nordnet“ patarėja taupymo klausimais Frida Bratt. – Daugelis investuotojų „sudegė“ per „Danske Bank“ skandalą, todėl dabar jie labai bijo sudegti dar kartą.“

B. Bonnesen bandymai išnagrinėti šį atvejį per daug nepadėjo sumažinti investuotojų susirūpinimo. Per vasarį surengtą telekonferenciją ji nepateikė daug naujų faktų. Investuotojai skubiai ragino banką pateikti rinkai išsamios informacijos šia tema. Tuo tarpu Švedijos žiniasklaidoje netruko paplisti spekuliacijos, neva B. Bonnesen neišsilaikys ilgai prezidentės poste, ypač dėl to, kad 2011–2014 m. laikotarpiu ji vadovavo Baltijos regiono padaliniui.

Dėl šių įtarimų analitikai sumažino akcijų prekybos artimiausių metų prognozes, nors didžiąja dalimi išsaugojo savo akcijų rekomendacijas. Trys ketvirtadaliai analitikų vis dar rekomenduoja arba pirkti akcijas, arba jas išlaikyti.