Tauriojo metalo kainos pasiekė aukščiausią lygį per šešis mėnesius, 1 300 dolerių už unciją, net jeigu kai kurie techniniai rodikliai leidžia nuspėti atvirkštinę dinamiką po neseniai fiksuoto augimo. Aukso kainos ėmė kilti iškart po naujausių pranešimų apie mažėjančias Kinijos gamybos apimtis, tuo tarpi regiono lyderė Singapūras pranešė apie metesnį nei tikėtasi augimą.

„Dauguma žmonių, vyraujant nestabilioms akcijų rinkoms, gręžiojasi į saugaus prieglobsčio aktyvus, tokius kaip auksas“, - telefonu sakė „Commtrendz Risk Management Services“ direktorius Gnanasekaras Thiagarajanas. JAV vyriausybės uždarymas „tik sukels dar daugiau netikrumo, ir tai rinkai turės palankų poveikį“, sakė ekspertas.

Aukso kainos šoktelėjo paskutinį 2018 metų ketvirtį, tam daugiausia įtakos turėjo investuotojų nusiteikimas pasauliniam sulėtėjimui, taip pat prognozės, esą JAV federalinis atsargų bankas 2019 metais ne taip aktyviai mažins palūkanų normas kaip anksčiau tikėtasi, kaip ir tas faktas, jog pasaulinių akcijų išpardavimas paskatino vadinamųjų saugių prieglobsčių paklausą.

Pasauliniai aktyvai auksu užtikrintuose biržoje kotiruojamuose fonduose šoktelėjo. Trečiadienį šis rodiklis pašoko netgi po to, kai šalies prezidentas Donaldas Trumpas užsiminė apie galimybę susitarti dėl dalinio JAV vyriausybės uždarymo nutraukimo.

„Aukso kainas, esančias ties šešių mėnesių maksimumu, palaiko prognozės dėl lėtesnės FED palūkanų normų didinimo dinamikos ir silpnesnio dolerio, taip pat susirūpinimas dėl lėtėjančio ekonominio pasaulinio augimo ir smarkūs svyravimai akcijų rinkoje, – rašė savo pastebėjimuose „London Capital Group“ tyrimų vadovas Jasperas Lawleris. - Vis daugiau duomenų rodo, kad Kinijos ekonomika praranda pagreitį“.

Gryno aukso uncija pabrango 0,4 proc. iki aukščiausio lygio nuo birželio 15 dienos, 1 287,45 JAV dolerio, o trečiadienį 7.03 val. ryto Londono prekyboje jos kaina siekė 1 285,96 JAV dolerio. Praėjusių metų gruodį aukso lydinio kainos viršijo didžiausią ketvirtinį prieaugį nuo 2017 m. kovo, o po šio šoktelėjimo aukso santykinės jėgos indeksas viršijo 70, - lygį, rodantį kai kuriems investuotojams, kad kainos gali greitai pradėti kristi.

Nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pasikvietė abiejų Kongreso partijų aukščiausio rango pareigūnus į Baltuosiuose rūmuose surengtą spaudos konferenciją, tikėdamasis rasti kelią iš susidariusios aklavietės, rinkoje vis dar buvo jaučiama rizikos vengimo tendencija, nes kitose pasaulio dalyse augimas springčiojo. Kinijoje „Caixin Media“ ir „IHS Markit PMI“ indeksai nukrito iki žemiausio lygio nuo 2017 m. gegužės, 49,7 punkto. Rodiklis, nesiekiantis 50-ies punktų, byloja apie susitraukimą.

Būtina užsiminti ir dar apie vieną sukrėtimą – naujausi duomenys parodė, kad Singapūro augimas paskutinį 2018 m. ketvirtį, palyginti su ankstesnių metų analogišku ketvirčiu, sulėtėjo iki 1,6 proc. Tuo tarpu analitikai vidutiniškai prognozavo 3,6 proc. prieaugį. Kaip vienos iš labiausiai į eksportą orientuotos Azijos ekonomikos, Singapūro perspektyvos glaudžiai siejamos su pasauline prekyba ir augimu.

Tuo tarpu kiti taurieji metalai demonstravo prieštaringą dinamiką: sidabras atpigo 0,5 proc. platina neteko 0,1 proc., o paladžio kaina ūgtelėjo 0,3 proc., po rekordinio prieaugio gruodį.