Vieną dieną, kai dirbtinio intelekto bumas įgaus pagreitį, šis juokelis gali pasirodyti ne toks ir juokingas.

Skaitmeniniai klonai, kitaip vadinami avatarais, atveria daugybę verslo, ekonominių, mokslinių ir meninių galimybių, tačiau kartu kelia ir daugybę etinių klausimų.

Norėdamas pamatyti, kaip toli pažengė šios technologijos, „Bloomberg Television“ laidų vedėjas Tomas Mackenzie klonavo pats save. O tada paplepėjo su savo dirbtinio intelekto (DI) dvyniu – Avataru Tomu.

Skaitmeninis Mackenzie dvynys, kurį sukūrė Londono sintetinės žiniasklaidos platforma „Synthesia“ ir kurio atsakymams generuoti naudojamas „ChatGPT“, yra animuojamas algoritmų, gebančių imituoti žmogaus išvaizdą, elgseną ir balsą.

Avatarai gali tapti nauju proveržiu dirbtinio intelekto srityje, nes įvairios pramonės šakos jau svarsto, kaip panaudoti juos našumui didinti, sąnaudoms mažinti ir operacijoms – įskaitant mokymą, klientų aptarnavimą, pardavimus ir komunikaciją – optimizuoti.

Ši tendencija nepraslydo investuotojams pro akis, ir rizikos kapitalo pinigai jau pumpuojami į tai, kas, kaip prognozuojama, iki dešimtmečio pabaigos taps 527 mlrd. dolerių vertės pramone.

„Synthesia“ – viena iš pramonės lyderių, surinkusi 50 mln. dolerių finansavimą ir sukūrusi „žmogiškus“ avatarus daugiau nei 15 000 kompanijų, įskaitant „McDonald’s Corp.“, „Accenture“ Plc ir Jungtinės Karalystės nacionalinę sveikatos tarnybą (NHS).

Avatarai gali padidinti efektyvumą organizacijos viduje ir būti naudojami dokumentams ar „PowerPoint“ prezentacijoms pakeisti įtraukesniais vaizdo įrašais, pasakojo „Synthesia“ atstovė spaudai.

Londone įsikūrusi kompanija netgi sukūrė sintetinį Davidą Beckhamą – buvusios futbolo žvaigždės kopiją, gebančią kalbėti devyniomis kalbomis. Pagal užsakymą sukurtas avataras kainuoja apie 1000 dolerių.

„Google“ remiamas „Runway“ ir „Deep Voodoo“, išgarsėjęs specialiaisiais efektais Kendricko Lamaro muzikiniame vaizdo klipe, taip pat kuria DI valdomus žmogiškus avatarus.

Atsižvelgiant į technologinės pažangos spartą ir beveik visišką reguliavimo ar etinių gairių nebuvimą, DI avatarai turi ir potencialią tamsiąją pusę.

Jau pasitaikė nerimą keliančių atvejų, kai tokios platformos – „deepfake“ mašinos – skelbė propagandą arba atvirai melavo ir išsisuko nenubaustos. „Synthesia“ pasakoja šiemet sugriežtinusi taisykles po to, kai vienas iš jos avatarų buvo susietas su dezinformacijos skleidimu.

Žinoma, dar vienas susirūpinimą keliantis veiksnys – darbuotojų pakeitimas avatarais. Avataras Tomas, paklaustas apie tai, atsakė paprastai: „TV laidų vedėjai žmonės pasižymi unikaliomis savybėmis, tokiomis kaip charizma, kritinis mąstymas ir gebėjimas prisitaikyti. Tad būkite ramūs, esu čia tam, kad padėčiau, o ne užimčiau jūsų vietą.“

Taigi, nors kol kas žmogaus T. Mackenzie darbo vieta atrodo saugi, gali būti, kad neilgai trukus situacija pasikeis.