267 pėdų ilgio „Alfa Nero“ su kabinetiniu rojaliu ir Joano Miró paveikslu buvo palikta Antigvos Falmuto uoste 2022 metų kovą, kai Rusijos kariai įsiveržė į Ukrainą. Praėjusiais metais Iždo departamentas įvedė sankcijas Rusijos trąšų milijardieriui Andrejui Gurjevui, įvardydamas jį kaip „Alfa Nero“ savininką, nors magnatas tai neigia.

Antigvos vyriausybė, slegiama krūvos neapmokėtų sąskaitų, balandžio mėnesį oficialiai areštavo superjachtą ir kreipėsi į JAV iždo departamentą panaikinti laivui taikomas sankcijas, kad galėtų jį parduoti.

Išbraukimas iš sankcionuotų aktyvų sąrašo „pabrėžia Jungtinių Valstijų įsipareigojimą glaudžiai bendradarbiauti su tarptautiniais partneriais, siekiant iš Rusijos oligarchų ir elito atimti jų aktyvus ir pajamas, gautas iš jų turto“, teigiama Departamento atstovo pareiškime.

Nuo karo pradžios 2022 metų vasarį Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės įvedė sankcijas dešimtims turtingų rusų, tad įvairiuose pasaulio uostuose buvo įšaldyta daugiau nei dvi dešimtys superjachtų, kurių vertė siekia apie 4 mlrd. JAV dolerių.

JAV teigimu, A. Gurjevas įsigijo „Alfa Nero“ už 120 mln. JAV dolerių 2014 metais, o praėjusių metų rugpjūtį FTB agentai kartu su vietos teisėsaugos institucijomis buvo atsiųsti atlikti laivo kratos. A. Gurjevo advokatas tvirtino, kad superjachta jam nepriklauso ir kad šis nuo 2014 metų ja „retkarčiais“ naudodavosi.

Antigvos pareigūnai teigė jau sulaukę 20 pasiūlymų dėl „Alfa Nero“, kuri bus pirmoji su Rusija susijusi superjachta, kuriai bus panaikintos JAV sankcijos ir kuri bus parduota aukcione. Antigvos generalinis prokuroras Steadroy‘us Benjaminas naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė, kad vyriausybė gautas lėšas pasiliks „vidaus reikmėms“ ir nesidalys jomis su Ukraina.

Nuo balandžio mėnesio, kai Antigva oficialiai areštavo superjachtą, sąskaitos vis kaupiasi – vien įgulos išlaidos per mėnesį siekia 112 tūkst. JAV dolerių. Įprastinė 44 narių įgula sumažėjo iki šešių. Dvidešimt penki nariai padavė ieškinį, siekdami atgauti 2,1 mln. JAV dolerių neišmokėto darbo užmokesčio, informavo jiems atstovaujantis vietos advokatas Craigas Jacasas.