Sparčiai kylanti infliacija ir augančios apgyvendinimo išlaidos buvo nurodytos kaip priežastys, dėl kurių Niujorkas užėmė pirmą vietą įmonės „ECA International“ sudarytame 2023 m. pragyvenimo išlaidų reitinge, o Ženeva ir Londonas liko trečioje ir ketvirtoje vietose.

Singapūras pernai užėmė 13-tą vietą ir pirmą kartą pateko į pirmąjį penketuką. Toks pokytis prieštarauja bendrai Azijos miestų smukimo tendencijai, iš dalies susijusiai su žemesniu infliacijos lygiu, palyginti su kitais regionais.

Pietryčių Azijos finansų centro kainų augimą „didžiąja dalimi lėmė smarkiai pakilusios apgyvendinimo išlaidos“, teigė „ECA International“ Azijos regiono direktorius Lee Quane‘as. Padidėjusios būsto nuomos paklausos, kurią iš dalies lėmė anksčiau, palyginti su kitomis svarbiausiomis regiono vietovėmis, sušvelninti „Covid-19“ suvaržymai, neatliepė atitinkamai auganti būsto pasiūla.

Labiausiai per metus pakilo Stambulas, kuris šoktelėjo 95 pozicijomis į 108 vietą, nes dėl prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vykdomos ekonominės politikos kainos išaugo 80 procentų, teigiama ataskaitoje.

Tyrimas taip pat parodė, kad:

  • Dubajaus nuomos kainos padidėjo beveik trečdaliu dėl rusų emigrantų antplūdžio ir miestas pakilo į 12-tą vietą;
  • Nors daugumos Europos miestų reitingai pakilo, Norvegijos ir Švedijos miestai smuko dėl silpnų valiutų, o Prancūzijos miestai – dėl mažesnės infliacijos, palyginti su kitais ES miestais;
  • Kinijos miestų reitingai smuko dėl silpnesnės valiutos ir mažesnės infliacijos, palyginti su kitomis šalimis;
  • Visų JAV miestų reitingai pakilo dėl stipraus JAV dolerio ir aukštos infliacijos, o San Fransiskas pateko į pirmąjį dešimtuką.

Honkongas

„ECA International“ nagrinėja vartojimo prekių ir paslaugų kainas, atsižvelgdama į nuomos kainas vietovėse, kuriose paprastai gyvena emigrantai, ir sudaro 207 miestų 120 pasaulio šalių ir teritorijų reitingus.

Štai 20 brangiausių pasaulio vietų emigrantams (skliausteliuose nurodomas 2022 m. reitingas):

  1. Niujorkas, JAV (2022 m. reitingas: 2)
  2. Honkongas, Kinija (1)
  3. Ženeva, Šveicarija (3)
  4. Londonas, Jungtinė Karalystė (4)
  5. Singapūras (13)
  6. Ciurichas, Šveicarija (7)
  7. San Fransiskas, JAV (11)
  8. Tel Avivas, Izraelis (6)
  9. Seulas, Pietų Korėja (10)
  10. Tokijas, Japonija (5)
  11. Bernas, Šveicarija (16)
  12. Dubajus, JAE (23)
  13. Šanchajus, Kinija (8)
  14. Guangdžou, Kinija (9)
  15. Los Andželas, JAV (21)
  16. Šendženas, Kinija (12)
  17. Pekinas, Kinija (14)
  18. Kopenhaga, Danija (18)
  19. Abu Dabis, JAE (22)
  20. Čikaga, JAV (25)