Kyla dvejonė, ar fondai bus amžini

Rinkos tyrimų centro „Vilmorus" direktorius Vladas Gaidys sako, kad šiuo metu labiausiai žmonių pasirinkimą kaip kaupti pensijai lemia amžius - seni nori pensiją gauti tik iš „Sodros", jauni dairosi į privačius fondus. Vyresnieji mano, kad tinkamas laikas kaupti pensijai jau prarastas, o jaunimą stabdo abejonės dėl nestabilios finansinės padėties - bankų griūčių Lietuvoje, užsitęsusios krizės euro zonoje.

Sociologas V. Gaidys pripažįsta demografine šalies situacija domėjęsis jau prieš trisdešimt metų ir dar tuomet pastebėjęs, kad tendencija nekokia - augančiai kartai sulaukus pensijos gali būti itin riesta. Panašu, kad šios prognozės jau pildosi.

V.Gaidys
Tuo laikotarpiu gimė labai daug vaikų. Taip vadinama padidinto gimstamumo („baby boom") karta buvo tiek JAV, tiek ir pas mus Lietuvoje.
„Tuo laikotarpiu gimė labai daug vaikų. Taip vadinama padidinto gimstamumo („baby boom") karta buvo tiek JAV, tiek ir pas mus Lietuvoje. Jau prieš 30 metų buvo spėjama, kad kai ta karta eis į pensiją - jiems bus riesta. Jų buvo daug, o jų vaikų mažai. Kiek ta prognozė išsipildė? Vakaruose demografinių žirklių nesimato, nesimato, kad ten pensininkams būtų krizė, o pas mus krizė yra atėjusi - pensijos mažos ir kyla problema, kaip mokėti - per „Sodrą" ar kaupiamąsias pensijas.

Vladas Gaidys
Takoskyra yra amžius. Vyresnieji nieko nebesukaups, jie yra žymiai labiau konservatyvūs - nelabai pasitiki finansinėmis struktūromis, o jaunimas gana entuziastingai ėmėsi žiūrėti į kaupiamuosius fondus ir atrodė, kad viskas bus gerai. Šiuo metu sudvejota", - atkreipė dėmesį pašnekovas. Savo indėlį šioms dvejonėms pakurstyti, jo teigimu, įnešė 2008 m. pasaulinė krizė, dabar - bankų bankrotai, krizė Kipre.

„Nėra stabilumo, patikimumo jausmo, kad fondai bus amžini, kad ir po 30 metų veiks. Bus ar nebus, viskas taip greitai keičiasi. Be jokių ypatingų atsiprašymų prapuolė viskas ir tiek, šiuo metu formuojasi ne tik problema tos kartos, kuri prieš 30 metų neužtikrino savo reprodukcijos, bet panašios problemos kyla ir šitai kartai", - samprotavo V. Gaidys.

Pasitikėjimui atkurti - 5 metai darbo

Anot sociologo, šiuo metu visuomenėje vyrauja nepasitikėjimo nuotaikos - nepasitikima ne tik pensijų fondais, bet ir bankais, įvairiomis finansinėmis struktūromis, tačiau kaip rodo patirtis - tokios nuotaikos ilgainiui sklaidosi, tik tam, tiesa, reikia laiko.

Pašnekovas prisiminė su vienu pažįstamu prieš daugiau kaip dešimtmetį turėjęs įdomų pokalbį pensijų tema.

V. Gaidys
Paskui atėjo skandinaviški bankai ir atsinešė Skandinavijos įvaizdį, kad bankuose padėti pinigai yra saugūs, visuomenės pasitikėjimas bankais ėmė atsistatyti.
„Neformaliame pokalbyje pažįstamas pasidalijo savo svajone, kaip jis laukia, kol išeis į pensiją. Jis paaiškino, kad tiek sukaupė pinigų fonduose, kad tiesiog laukia to momento, kuomet atsidarys sąskaita naudojimui. Jis jau buvo suplanavęs maršrutus, kiek gyvens Madeiroje, kiek Kanaruose, tuomet tik ir prasidės tikrasis gyvenimas. Tokio tikrojo gyvenimo idėją reikėtų propaguoti, jeigu iš tikro taip yra, nes anksčiau iki 2008 m, iš tikro taip buvo", - kaip gerinti visuomenės nuomonę apie pensijų kaupimo fondus siūlė V. Gaidys.

Anot jo, geras pavyzdys kaip kinta visuomenės nuomonė galėtų būti ir su bankais. 1994-1995 m. kai bankrutavo „Sekundės", „Litinpekso" bankas, žmonės prarado pinigus ir pasitikėjimas bankais buvo ypatingai žemas. To laikotarpio tyrimai rodė, kad bankai buvo vieni iš nepatikimiausių institucijų Lietuvoje. Bet paskui atėjo skandinaviški bankai ir atsinešė Skandinavijos įvaizdį, kad bankuose padėti pinigai yra saugūs, visuomenės pasitikėjimas bankais ėmė atsistatyti.

„Tam reikėjo kokių 5 metų stabilaus darbo be skandalų. Bankai Lietuvos gyventojų akyse tapo viena iš patikimiausių institucijų ir vėl buvo galima sakyti „saugu kaip banke". Dabar to jau nebepasakysi. Čia jau ir mūsų bėdos, ir Kipro bėdos...Taip ir kaupiamųjų fondų reputacija turi potencialą atsistatyti. O kur žmogus pensiją dės - kojinėje ar kaip​? Tik turi finansinė sistema būti pagrįsta, patikima, skaidri, solidi. Pastarieji du metai buvo ne į naudą finansinei sistemai", - sakė V. Gaidys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)