Ankstesnės kadencijos Seimui pakoregavus Pensijų sistemos reformos ir Pensijų kaupimo įstatymus nuo šių metų pasirašantieji naujas pensijų kaupimo sutartis žaidžia pagal naujas taisykles, o jau esantys dalyviai nuo balandžio iki rugsėjo turi pasirinkti vieną iš trijų variantų.

Visi pensijų kaupimo dalyviai, kurie iki 2013 m. pasirašė sutartis, lieka sistemoje, bet nuo balandžio iki rugsėjo jie gali kreiptis į savo pensijų kaupimo bendrovę su prašymu mokėti papildomą įmoką savo lėšomis ir gauti valstybės subsidiją nuo vidutinio darbo užmokesčio, arba atsisakyti pervedimų į pensijų fondą ir likti tik „Sodroje“. Kaupiantieji, nesikreipę į savo pensijų kaupimo bendrovę, liks dabartinėje sistemoje.

Nuo metų pradžios naujai sudaromos pensijų kaupimo sutartys pasirašomos tik pagal naująjį „2+2+2” modelį.

Pagal šį modelį 2014 m. įsigaliosianti nauja pensijų kaupimo sistema garantuoja tokį „Sodros“ įmokų fondams didėjimą: nuo 2014 m. - 2 proc. „Sodros“ įmokos, 1 proc. nuo savo atlyginimo ir 1 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) iš valstybės biudžeto kaip skatinamoji įmoka; nuo 2016 m. - 2 proc. „Sodros“ įmokos, 2 proc. savo užmokesčio, 2 proc. VDU iš valstybės; nuo 2020 m. - 3,5 proc. iš „Sodros“, 2 proc. nuo asmens atlyginimo ir 2 proc. valstybės skatinamoji įmoka.

Pasirinkimai yra trys

Nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d. pensijų kaupimo sistemos dalyviai, sutartis pasirašę iki 2013 m., turi pasirinkti vieną iš trijų siūlomų variantų.

I variantas: stabdyti socialinio draudimo įmokų pervedimą į pensijų fondus ir nuo kitų metų likti vien tik „Sodroje“. Tokiu atveju reikėtų su prašymu kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę. Vėliau nutarus kaupimą atnaujinti bus pervedama tik nustatyto dydžio socialinio draudimo įmokos dalis. Tokia galimybė bus prieinama nuo 2014 m. sausio 1 d. ir vėliau.

II variantas: tęsti kaupimą prisidedant savo lėšomis ir gaunant papildomą skatinamąją įmoką iš valstybės biudžeto, pateikus pensijų kaupimo bendrovei sutikimą dėl papildomos įmokos mokėjimo. Tiesa, vėliau jo atsisakyti negalima.

III variantas: dalyvauti kaupime ankstesnėmis sąlygomis – į pensijų fondus pervedant tik nustatyto dydžio socialinio draudimo įmokas. Jei žmogus neketina mokėti savo lėšomis papildomos įmokos, jis pensiją ir toliau galės kaupti ir „Sodroje“, ir antros pakopos fonduose, tačiau nebus papildomo skatinimo.

Pirmais dviem atvejais reiktų kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę ir pateikti atitinkamą prašymą, trečiuoju – kreiptis niekur nereikia.

DELFI primena, kad 2013 m. patvirtintas kaupiamosios įmokos dydis – 2,5 proc. asmens draudžiamųjų pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)