Blogas ir trapus menas

Į pelenus pavirsiančius kūrinius menininkas vadina „blogu menu“, nes pačiam teko tuo įsitikinti. „Prie Katedros bandžiau parduoti Bžeską su Zvonke už du litus abu, tai niekas nepirko, tada ir man jų nereikia“, - kalbėjo jis.

Paklaustas, kodėl iki šiol ridenęs politikų galvas, jis perėjo prie šou verslo atstovų, atsakė, kad niekada jų ir nebuvo pamiršęs ir uždavė retorinį klausimą: „Aš kartais nejaučiu, kur politika, o kur šou menas... Argi jūs jaučiate?“.

E.Bžesko plaukus nulesė višta

Pasirodo, koks bebūtų menas, jis yra labai trapus. Dar ne mažai laiko likus iki Joninių meno akcijos, jau spėjo nukentėti vienas kūrinys.

G. Balkevičius guodėsi: „Bžesko plaukai balti, nes buvau juos iš batono padaręs... Kadangi namie laikau vištas, tai kai palikau kieme pastatęs, atėjo viena višta ir nulesė jam plaukus.. iš batono kur padaręs buvau..“.

Žymų piliakalnį (jo vieta nebus atskleista iki akcijos) menininkas šiuo metu renkasi ir savo lėlėms, ant kurių taip pat puikuosis įžymybių veidai ir be viso to – dar ir lozungai bei šūkiai, kurie, anot G. Belkevičiaus, po rinkimų nieko nebereiškia.

Puoselėja lietuvių senovės ritualus

Menininkas pasakojo nepamirštantis senų lietuvių ritualų – per Jonines deginti per metus susikaupusius nereikalingus daiktus.

„O deginti žvaigždžių atvaizdus ir žymių žmonių lėles, manau, savotiškas ritualas, peraugęs net ir iš perfomanso rėmų, nes tai, ką aš žadu padaryti, yra savotiška apeiga, susintetinta perfomansu, animistinio meno apraiška. Šis menas turi gilias religines šaknis. Tai panašu kaip kad galvas ridenau tarsi margučius, o jie juk yra labai įdomus ir gana senas reiškinys. Aš pateikiau tik naują formą, nemanau, kad kas tai darė be manęs Lietuvoje ar užsienyje“, - mintimis dalinosi pašnekovas.

„Mano tikslas – senus papročius (ar Velykų, ar Joninių, ar Užgavėnių, ar Kalėdų) junkti su šiandieninėmis meno estetikomis, gal net ir subkultūromis ar „žvaigždūnais“, - pridūrė jis.

„Visų pirma, šios mano meno akcijos tikslas yra tas, kad mano paveikslai ir visos lėlės yra negyvos ir nejudančios, nesitransformuojančios. Visas šis mano menas, kontaktavęs su ugnimi, peraugs į liepsnas, po to į dūmus, transformuosis į kitą erdvę, būvį”, - samprotavo menininkas.

Pasak jo, uždegus šiuos kūrinius, nors ir trumpai, gausis „dangaus skliautu judantis didelis paveikslas, dūmų pavidalu: „Žinau, šis žemės ir ugnies animistinis menas nėra naujas dalykas, bet manau, tokių meninių eksperimentų metu, galime prieiti prie naujų meninių išraiškos formų“.

Menas, kuris Joninių naktį pavirs į pelenus:

Kiti menininko darbai:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją