“Jeigu žmonės žinotų, kiek metų intensyvaus darbo reikia norint pasirodyti su 5 ar 7 kamuoliukais, jie tikrai nevadintų žonglieriaus klounu”, - įsitikinęs trečias pagal profesionalumą žonglierius Lietuvoje.

  • Po žongliravimo telefonais – krūva nuolaužų

    Pažintis su žongliravimu – restorane

    Su žongliravimu vaikinas pasakoja susidūręs būdamas dešimties, kai restorane „McDonalds“ užsisakęs vaikišką rinkinį „Happy meal“, ten rado kamuoliukus su žongliravimo instrukcija.

    Pradžioje bandymai mėtyti kamuoliukus buvo nesėkmingi, tad vaikas šį užsiėmimą kuriam laikui atidėjo. Štai kodėl išmokti žongliruoti Vytui Paloviui prireikė vienerių metų. Tuomet šis užsiėmimas vaikui nepasirodė įdomus ir kamuoliukus jis prisiminė tik būdamas keturiolikos.

    Aptikęs puslapį internete apie žongliravimą ir susipažinęs su žongliravimo būdais bei triukais, Vytas Palovis mokėsi dieną naktį, kol per porą mėnesių įgudo atlikti jam patinkančius triukus.

    Žongliruoja ir beždžionės

    Vytas Palovis pasakoja, jog išmokti žongliruoti trimis kamuoliukais galima per 5 minutes, įvaldyti keturis prireiktų poros savaičių, mažiausiai pusę metų truktų mokymasis žongliruoti penkiais kamuoliukais.

    Žonglieriaus teigimu, išmokti žongliruoti 3 kamuoliukais gali kiekvienas. Tolesniam tobulėjimui reikia keleto metų, bet valdyti 7 ar 9 kamuoliukus gali išmokti netgi ne bet kuris žonglierius”, - pasakoja vaikinas.

    “Man teko girdėti, kad yra cirkų, kuriuose trimis kamuoliukais žongliruoja beždžionės”, - sakė V.Palovis.

    Vytas Palovis yra įvaldęs žongliravimą septyniais kamuoliukais. Pasaulio rekordo riba – 10 kamuoliukų. Oficialiai rekordas registruojamas, kai padaroma dvigubai daugiau išmetimų nei yra kamuoliukų. Pavyzdžiui, žongliruojant trimis kamuoliukais, juos reikia išmesti ir sugauti 6 kartus.

    Pasaulyje registruotas bandymas žongliruoti 11 kamuoliukų, bet tuomet pavykę padaryti “tik” 15 išmetimų, tad šis atvejis nelaikomas rekordu.

    Geriausiu žongliravimo meistru vaikinas laiko vokietį Thomą Dietzą. Tai vienas labiausiai progresuojančių žonglierių pasaulyje. Absoliučiai geriausiu žonglieriumi pasaulyje pripažįstamas Anthony Gatto. Jam priklauso daugiau negu pusė žongliravimo rekordų ir sugebėjimas žongliruoti 11 kamuoliukų.

    Šio žonglieriaus įdomiausias triukas - žongliravimas rankomis dideliu kiekiu daiktų, tuo pat metu galva mušinėjant kamuolį.

    Lietuvoje nepopuliarus

    Vyto Palovio manymu, žonglierių prilyginimas klounams kyla iš nežinojimo ir žongliravimo nepopuliarumo Lietuvoje. “Visa Vakarų Europa, ypač Anglija, Prancūzija ir Vokietija, pamišusi dėl šio užsiėmimo. Ten vyksta festivaliai, gausu specializuotų parduotuvių ir žonglierių klubų“, - pasakoja savamokslis lietuvis žonglierius.

    Jis apgailestauja, kad Lietuvoje nėra jokios žongliravimo literatūros, šio užsiėmimo įrankių parduotuvių (kamuoliukų, kuokelių), nevyksta žongliravimo čempionatai.

    Žongliravimas - brangus užsiėmimas. Kadangi Lietuvoje nėra žongliravimo įrangos, ją tenka užsisakyti internetu arba prašyti, kad kas parvežtų iš užsienio. Vien fakelas kainuoja apie 20 svarų.

    V.Palovis apgailestauja neturįs žongliravimo partnerio, todėl negalįs išbandyti žongliravimo dviese. Mat šiuo metu Vytas Palovis pagal profesionalumą yra trečias žonglierius Lietuvoje. Vienas už jį geresnis žonglierius gyvena Kaune, kitas – Alytuje. Pastarieji už V.Palovį žymiai vyresni. Jaunuolio duomenimis, Lietuvoje yra iki trisdešimties žonglierių.

    Žongliruoti peiliais - nepatartina

    Žongliravimas skirstomas į žongliravimą kamuoliukais, kuokelėmis ir žiedais. Žongliravimo kamuoliukais įrankiai - tai teniso, krepšinio kamuoliai ar net kiaušiniai.

    Visi pailgi daiktai (kuokelės, teniso raketės, fakelai, peiliai), kuriuos žongliruojant reikia pagauti už galo ir priversti apsisukti ore vieną ar keliskart, tinka žongliravimo kuokelėmis rūšiai. Anot žonglieriaus, tai sudėtinga ir prie to reikia priprasti. Visa, kas plokščia ir apvalu (žiedai, kompaktiniai diskai, lėkštės), naudojami žongliravime žiedais.

    Vytas Palovis moka žongliruoti visais šiais būdais, bet jam mieliausi kamuoliukai. Jis nemėgsta žongliruoti žiedais. Pavojingiausias žongliravimas peiliais, kurių geležtė be galo plati, kaip kirvio. “Jais gali ne tik įsipjauti, bet ir nusikirsti pusę rankos. Dėl šios priežasties peilių nebandžiau ir nerizikuočiau”, - pasakoja Vytas. Triukų su ugnies fakelais Vytas nelaiko pavojingais: „Blogiausiu atveju gali nusvilti“. Vaikinas žongliruoja keturiais fakelais.

    Penas smegenims

    Vyto Palovio įsitikinimu, pradedant mokytis žongliruoti, tereikia noro ir užsispyrimo. Jaunimui, norinčiam pradėti žongliruoti ar patobulinti savo įgūdžius, Vytas Palovis palinkėtų užsispyrimo ir rekomenduoja apsilankyti interneto svetainėje http://juggler.tinklapis.lt arba susisiekti su juo elektroniniu paštu mnj@one.lt .

    Vaikinas teigia, kad pradžiai nereikia jokių specialių kamuoliukų, galima mėtyti ir kiaušinius.

    Po keleto metų žongliravimo Vytas Palovis teigia pastebėjęs, kad jo vaizdinė atmintis tapo labai gera, o reakcija ir koordinacija keliskart viršija paprasto žmogaus. Mat, anot Vyto Palovio, mokantis naujų triukų, pirmiausia smegenys bando apdoroti tai, kas vyksta ore, po to rankos turi priprasti, kad atsirastų greitis ir reakcija.

    Žongliravimas vyksta tik tada, kai viskas susiderina.

    Tarp sporto ir meno

    Vytas Palovis pasakoja, kad žongliravimas daugelio žmonių suvokiamas skirtingai. Vieni tai laiko menu, kiti – sportu. „Kai mokydamasis triukų mėtai kamuoliukus tris valandas per dieną ir, šiems nukritus, juos renki, tai tampa sportu, - aiškina žonglierius. – Menas yra tada, kai po kelių mėnesių darbo gali stabiliai porą minučių pažongliruoti“.

    Anot Vyto Palovio, apibendrintai žongliravimą galima laikyti meniniu sportu. Jis aiškina, kad dažniausiai aplinkiniai nieko nesupranta, bet jiems gražu žiūrėti.

    „Paprastam žiūrovui nėra skirtumo su keliais kamuoliukais žongliruoji - jie vis tiek nesupranta. Gali padaryti visišką nesąmonę, bet tik tu vienas suprasi - visiems kitiems atrodys gražu”, - sako jaunasis žonglierius.

    Svajoja įkurti žonglierių trupę

    Vaikinas prasitaria turįs svajonę įkurti žonglierių trupę, kuri koncertuose rengtų pasirodymus. Tam trūksta ne tik rėmėjų, bet ir bendraminčių. Kaip žonglierius Vytas Palovis gyvenime turįs dar vieną tikslą – išmokti žongliruoti devyniais kamuoliukais, penkiomis kuokelėmis ir aštuoniais žiedais.

    Nors V.Palovis pernelyg nesižavi cirku ir keliskart pabrėžė pykstąs tapatinamas su klounu, jam būtų garbė dirbti žonglieriumi dviejuose cirkuose - Prancūzų karališkajame cirke ir vieninteliame cirką turinčiame kruiziniame laive.

    Vytui Paloviui didžiausias jo kaip žonglieriaus įvertinimas – žmonių reakcija. „Būna, kad pradedu stotelėje žongliruoti, ateina 5 agresyvūs asocialūs asmenys ir pagiria, susidomėję nuoširdžiai kalbina, jiems praeina pyktis. Dar mano užsiėmimu labai žavisi maži vaikai, kurie, tampydami mamas už skvernų, prašo leisti pažiūrėti ilgiau“, - sako žonglierius.

    Nors Vytas Palovis jau yra išmokęs šio amato apie 20 žmonių, tačiau vis tiek tvirtina neturįs pedagogo pašaukimo: „Nervina, kai žmogus pusę dienos vargsta, bandydamas pramokti mėtyti 3 kamuoliukus“. Tačiau, anot Vyto Palovio, būna ir gabesnių, viską greitai perprantančių per tris minutes.

    Vytas Palovis įsitikinęs, kad pragyventi iš žongliravimo įmanoma. Tai, anot jo, praverstų ir dirbant barmenu.

    Po žongliravimo telefonais – krūva nuolaužų

    Vytui Paloviui apmaudu, kad jis kol kas nėra surengęs daug pasirodymų. Jaunuolis teigia galįs žongliruoti pagal muziką koncertų metu (iš kitų žonglierių Vytas Palovis išsiskiria pomėgiu žongliruoti pagal muzikos ritmus). Tuomet žongliravimas tampa šokiu. Dėl šių priežasčių jam nepatinka žongliruoti tyloje.

    Vytas Palovis yra surengęs 3 šou mokykloje, žongliravo žurnalistų dienos šventėje LE ŽU DI, Tango TV studijoje, pernai dalyvavo Tango TV „Ibiza beach party“ ir sostinės paplūdimio atidaryme.

    Po pasirodymo televizijoje Vytą Palovį žmonės ėmė atpažinti gatvėse. „Tai pamalonina, tačiau nenoriu būti apšauktas žongliravimo žvaigžde ir po to nustoti tobulėti. Dėl to išgarsėti nenoriu“, - tvirtino aštuoniolikmetis.

    Kaip didžiausią nuotykį, Vytas Palovis prisimena žongliravimą penkiais draugų mobiliaisiais telefonais. Tiesa, tąkart „pasirodymas“ nenusisekęs – pasisukdamas žonglierius už kažko užkliuvęs ir telefonai pabirę į šipulius. „Sėdėdami prie nuolaužų krūvos turėjome draugiškai surinkinėti telefonus“, - prisiminęs istoriją šypsosi vaikinas.

    Vyto Palovio mama Birutė Palovienė teigia esanti patenkinta tokiu sūnaus užsiėmimu, tačiau jai kelia nerimą žongliravimas fakelais.

    „Man neramu, kai sūnus žongliruoja fakelais. Bijau, kad taip jis gali susižeisti“, - teigia Vyto Palovio mama.

    Prieš keletą dienų atsiėmęs brandos atestatą, vaikinas gyvena laukimo nuotaikomis, mat liepos pabaigoje paaiškės, kur ateinančius ketverius metus toliau tęs mokslus.

  • Šaltinis
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
    www.DELFI.lt
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)