Ypatingoje apeigoje dalyvavę vyrai tikina, kad šią dieną mini ne pirmą kartą. „Anksčiau šią dieną visuomet apsipildavau šaltu vandeniu, o šiemet Aleksandras pakvietė kartu važiuoti prie Šilo ežero, ten buvo susirinkę maždaug 200 žmonių“, - portalui MIESTE.lt pasakojo Vitalijus.

Prie ežero susirinkusi minia iškirto kryžiaus formos eketę ir vanduo buvo pašventintas, tik po to visi galėjo bristi į ledinį vandenį. „Reikia tris kartus panerti prieš tai persižegnojus, tokia tradicija, - pasakojo V.Cololo. – Tai darome ne tik mes, visi stačiatikiai ir ortodoksai mini šią dieną. Tai apsivalymo procesas.“

Vitalijus atskleidė, jog šią apeigą atlieka ne tik vyrai. „Dalyvauja ir vyrai, ir moterys, ir vaikai. Seni ir jauni. Visi, kurie tik gali, - kalbėjo V.Cololo. – Tai labai smagus procesas, nes po maudynių visi gėrėme arbatą, šildėmės prie laužo ir šnekučiavomės.“

Vyras tikina, kad ruošiantis Kristaus krikšto dienai jis kurį laiką pratinosi prie šalto vandens, prausdavosi po šaltu dušu. Tuo metu sportininkas Aleksandras Kazakevičius, šiame procese taip pat dalyvaujantis ne pirmą kartą, pasakojo, kad jam jokio specialaus pasiruošimo nereikėjo. „Po treniruočių ir taip prausiuosi po šaltu dušu, jis atgaivina po sunkios treniruotės“, - kalbėjo sportininkas.

Aleksandras papasakojo, kad joks šaltis netrukdo šokti į eketę. „Žinoma, tam ryžtis gali ne kiekvienas, bet tie kurie gali, šoka net tuomet, kai būna labai didelis šaltis“, - kabėjo Aleksandras, prisimindamas, kad pernai į vandenį lipo termometro stulpeliui nukritus gerokai žemiau nulio.

Kristaus krikšto šventė – viena didžiausių ortodoksų tikėjime. Rusijoje ši tradicija gyvuoja apie 1000 metų, nuo krikščionybės priėmimo. Griežtų maudymosi šaltame vandenyje taisyklių nėra, svarbu tik panirti tris kartus.