Dėl šalies politinių ir ekonominių problemų vykstantys nuolatiniai streikai ir protestai vargina daugelį vietinių gyventojų. Teigiama, kad šalis išgyvena sudėtingiausią laikotarpį savo istorijoje. Čia jau trūksta būtiniausių maisto prekių, medikamentų, degalų. Ekonominę krizę dar labiau pagilino dėl koronaviruso pandemijos įvestos karantino priemonės.

Libane šiuo metu besisvečiuojanti Deimantė tikina, kad padėtis čia – nepavydėtina.

„Vieną dieną dirbome namuose, bet nusprendėme išvažiuoti į kalnus – čia labai karšta, elektra dingsta kas 10 minučių, o kondicionieriai neveikia, – sako Deimantė. – Tiesa, dvejojome, ar važiuoti – prasideda streikai, eina žmonės į gatves, blokuoja kelius. Pavyzdžiui, prieš kelias dienas draugo tėtis važiavo į kitą miesto galą ir užstrigo – kelias buvo uždarytas. Žmonės realiai išdaužė blokinį atitvarą ir apsisuko grįžti atgal.“

Žinoma nuomonės formuotoja teigia, kad baisu net koją žengti iš namų – dingus elektrai yra tikimybė užstrigti karštame lifte, jau nebekalbant apie pavojų, tykantį gatvėse.

„Gali būti, kad elektra bus visiškai atjungta – dabar jos neturime maždaug 5 valandas per dieną, generatorių namuose nepakanka. Didžiausioj mieste ligoninėj taip pat nėra elektros. Sunkiai sergantis žmogus dėl šio chaoso gal net nesulauks pirmadienio. Tiesą sakant, dabar labiau nei bet kada džiaugiuosi, kad esu pasiskiepijusi nuo COVID-19, – tikina moteris. – Dirbti namuose irgi tampa labai sudėtinga, karštis – nepakeliamas, susikaupti neįmanoma. Tiesa, pasiturintys žmonės vyksta į kalnus, nes ten vėsiau. Ten jie gyvena savotiškame burbule.“


Itin sudėtinga Libane su kuru – žmonės milžiniškose eilėse ir nepakeliamame karštyje stovi net kelias paras. Negana to, degalų kiekis yra ribojamas.

„Gali būti, kad dėl šios priežasties teks skristi namo anksčiau laiko, – sako pas Libane gyvenančius mylimojo artimuosius atvykusi Deimantė. – Degalinėse budi kariai – jos dar veikia, kad nekiltų riaušės. O su degalais – vėl atskira istorija, jų gauti kone nebeįmanoma. Žmonės laukia valandų valandas. Miega mašinose, kad įsipiltų limituotą kiekį kuro. Tad apie kokias problemas kalbam mes?“


Dar sekmadienį oficialioji Nacionalinė naujienų agentūra pranešė, kad Libano šiauriniame Akaro regione sprogo kariuomenės konfiskuotas degalų cisterninis automobilis. Jos pranešime nurodoma, kad sprogimas driokstelėjo po to, kai naktį susipešė „gyventojai, susirinkę aplink talpyklą nusipilti degalų“.

Pasak agentūros, kariai buvo palikę tą vietovę dar prieš peštynes ir sprogimą.

Tokie įvykiai šioje šalyje vyksta kone kasdien. Tačiau, pasak Deimantės, yra vienas būdas bent laikinai pabėgti nuo kol kas neišsprendžiamos situacijos.

Libane nugriaudėjo sprogimas

„Kalnuose, į kuriuose vis tik nusprendėme vykti, situacija kiek kitokia. Čia 10-15 laipsnių žemesnė temperatūra, pasiturintys žmonės turi savo būstus. Visi čia esantieji stengiasi bent dalinai atsiriboti nuo problemų. Čia skurdo nepamatysi – kas antra mašina Porsche, žmonės apsirengę vardiniais drabužiais. Žmonių teisti negali – visi bando kažkaip gyventi šitoj supuvusios valdžios šaly, – sako D. Kazėnaitė. – Tačiau pastebėjau, kad ir Beirute gyvenantys eina į restoranus, pasivaikščioti. Bet bręsta kažkas itin stipraus ir rimto. Prieš atvažiuodami nesitikėjome, kad taip sparčiai viskas blogės. Situacija keičiasi kasdien. Ir niekas nežino, kuo viskas baigsis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)