aA
„Nė už ką nenorėčiau grįžti į savo 20-uosius gyvenimo metus. Dabar yra mano laikas“, – įsitikinęs komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis. Ketvirtadienio vakarą į sostinės senamiestyje įsikūrusį restoraną „Ertlio namas“ jis sukvietė kelias dešimtis draugų, su kuriais 38-ąjį gimtadienį paminėjo itin gurmaniškai – degustuodami Lietuvos istorinės virtuvės patiekalus.
Saugirdo Vaitulionio gimtadienis
Saugirdo Vaitulionio gimtadienis
© Organizatoriai

„Mano gimtadieniai yra ne apie mane, jie - apie mano draugus. Šventę darau ne sau, o jiems. Jau sausį visi pradeda klausinėti „tai, kurią dieną šiemet bus žiemos uždarymo vakarėlis?“. Nes per tuos amžinus bėgimus, per darbus matomės vis rečiau, o tai jau graži vasario pabaigos tradicija visiems pasimatyti“,– pasakojo Saugirdas Vaitulionis.

Vietoj trankaus vakarėlio, šiemet Saugirdas gimtadienį norėjo paminėti kiek kitaip – susėdus prie stalo, su šiltais pokalbiais ir skaniu maistu. Į degustacinę gimtadieninę vakarienę jis sukvietė daugiau nei 30 artimiausių bičiulių. Tarp jų – Agnė Jagelavičiūtė, Rima ir Žydrūnas Stankai, Simona ir Jonas Nainiai, Vaida Skaisgirė, Kęstutis Verslovas su Ramune Piekautaite, Jogaila Morkūnas, Mantas Petruškevičius, Justė Arlauskaitė-Jazzu bei daugelis kitų.

„30 geriausių restoranų“ dešimtuke besipuikuojančio restorano šefas Tomas Rimydis svečiams pristatė atnaujintą meniu – 6 patiekalų vakarienę pagal Lietuvos istorinės virtuvės tradicijas. Jei galvojate, kad čia buvo patiekti įmantriau pagaminti cepelinai, šaltibarščiai ar bulviniai blynai, smarkiai klystate. Lietuvių istorinė virtuvė toli gražu sukasi ne tik apie šiuos patiekalus.

„Aš esu begalinis šefo Tomo Rimydžio talento gerbėjas, tai ką jis daro virtuvėje yra nuostabu ne tik skonio prasme - jis atkuria istorinius lietuvių patiekalus. Norėjau kiek kitokios vakarienės – su dalele Lietuvos istorijos ir kulinarinių atradimų. Daugelis net nežino, kad tikrai ne bulvė yra mūsų nacionalinis patiekalas. Nustebsite, bet Radvilos valgė ir austres ir ėrieną su pastarnokais. Lietuviai tikrai turi nepaprastą istorinę virtuvę, vertą būti „Mischelin“ restoranuose“, – pasakojo Saugirdas Vaitulionis.

Gimtadienio svečiai ir akimirkos:

„Dauguma klaidingai įsivaizduoja lietuvišką virtuvę. Ji yra daugiakultūrė, būtent tai mes stengiamės parodyti ir savo lankytojams. Senais laikais čia buvo naudojami tokie prieskoniai kaip šafranas, kurį pirkliai atgabendavo šilko keliais. Mane patį nustebino ir tai, kad bulvės lietuviškoje virtuvėje atsirado visai neseniai, jos nebuvo kasdien naudojamos, kaip daug kas galvoja. Net žvėriena ant aukštuomenės stalo buvo pradėta tiekti tik 19 amžiuje. Kaplūnai, fazanai, austrės, pulardos – juos buvo populiaru valgyti“, – vardina „Ertlio namas“ šefas Tomas Rimydis.

Vakaro metu kiekvienas patiekalas buvo pristatytas su jo istorija. Pasitikimui svečiai ragavo skilandį su krosnyje keptais obuoliais ir grikių traškučiais, taip pat restorano ruginę duoną su pastarnokais ir naminiu sviestu su saulėgrąžomis.

Pirmasis ant stalo atkeliavęs patiekalas – stirnos paštetas su gelteklėmis, žemaitiškas sausainis ir cidonijos. Tuomet sekė fazanas, užkeptas morkų kremu, keptas moliūgas, spanguolių, vyno padažas, bulvinių saulėgrąžų sluoksniuotis, fazano kroketukas. Šefas pristatė ir žuvienę su rūkyta lydeka, po kurios svečiai ragavo sterką pagal Radvilas su pastarnokais. O paskutiniu patiekalu tapo pularda su perlinėmis kruopomis, petražolių šaknies kremu užkepta cukinija, mėlynių uogiene, muskato ir moliūgo kremu, pulardos kaulų sultinio padažu. Desertui – burokėlių uogienės akmenukai su obuolio įdaru, smetonos ledai, žagarėliai, arbatos ikrai ir bruknių uogienė, o paskutiniam kąsniui – rankų darbo saldainiai su miško uogų uogiene.

Tarp besikeičiančių ant stalo patiekalų, netilo juokas ir smagūs sveikinimai vakaro šeimininkui. Pats Saugirdas tikino nesukantis sau galvos dėl bėgančių metų. Juolab, jis pripažįsta, kad nė už ką nenorėtų grįžti į ankstesnį amžių.

„Manau, kad jaunystė yra ganėtinai pervertintas dalykas, nes dabar visomis prasmėmis gyvenu daug įdomiau, daug turiningiau ir daug prasmingiau. Nė už ką nenorėčiau vėl būti dvidešimtmečiu – apsaugok, Dieve!“, – kalba jis.

Kai šalia tiek ištikimų bičiulių, mėgstamas darbas, kai gali gyventi taip, kaip nori, Saugirdas sako esantis laimingas. „Galėtų viskas taip ir likti“, – juokiasi jis. Tačiau tai nereiškia, kad S.Vaitulionis stovės vietoje – jo galvoje visada pilna naujų planų ir tikslų.

„Manau, kiekvienas atsigręžia į praėjusius metus ir pagalvoja, ar tikrai viskas buvo taip, kaip norėjo. Buvo visko, tapau ramesnis, ne toks impulsyvus. Ko gero, su metais išmoksti vertinti tai, ką turi. Nustojau iš žmonių tikėtis ar reikalauti daugiau, nei jie gali. O kam? Juk, pripažinkime, daugelis mūsų patys nepraeitume reikalavimų, kuriuos keliame kitiems. “, – pasakojo sukaktuvininkas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(50 žmonių įvertino)
1.3000

Karantino metu Eglė Straleckaitė turėjo neeilinį pasimatymą: apėmė visai kitokia nuotaika (52)

Dėl koronaviruso grėsmės šalyje įvestas karantinas , todėl dauguma žmonių laiką leidžia...

Justinas Jankevičius prakalbo apie skandalingąjį, žuvusios manekenės byloje minimą Ričardą Piniką (70)

Justinas Jankevičius yra iš tų žmonių, kurie interviu dalija gana retai. Nepaisant to, TV...

Inga Stumbrienė apstulbo dėl virtualios vagystės: tai visiškai nederama (406)

Žinomi žmonės vis dažniau susiduria su nemaloniomis virtualiomis vagystėmis, kuomet internete...

Gerda Žemaitė atšventė pirmąjį sūnaus Nikolo gimtadienį: internautai tikina – mažylis tėčio kopija (139)

2019-ųjų balandžio 3-iąją Andrius ir Gerda Žemaičiai susilaukė savo pirmosios bendros...

Traumą patyręs Vilius Tarasovas formą palaiko ir karantino metu: svarbu atrodyti vyriškai ir jaustis gyvybingu (63)

„Visą gyvenimą sportuoju, tad pajudėti norisi ir per karantiną. Nesinori tik scenarijaus:...

Top naujienos

Vieno valstiečio reputacijai gelbėti skubiai pakeista viena iš karantino nuostatų (850)

Tam, kad bent iš dalies būtų galima teisiškai pateisinti Seimo nariui, „valstiečiui“ Dainiui...

Pirmąją savaitės pusę orai bus saulėti, sausi ir šilti (6)

Pirmadienio dieną mūsų šalies orus lems anticiklonas. Diena bus saulėta, plonų debesų pasirodys...

Pritrūkus darbo Lietuvoje, pasiūlymų dairosi užsienyje: įspėja, kad visiems jų neužteks (127)

Lietuvos įdarbinimo agentūros jau ruošiasi vasaros sezonui. Atstovai pasakoja, kad lietuviai ir...

Netrukus į Prancūziją grįš grupė žmonių, net nenutuokiančių apie prasidėjusią pandemiją (75)

Tikriausiai apie pasaulį siaubiantį naująjį koronavirusą jie žino nedaug arba visai nieko....

Nėra imunitetą stiprinančio supermaisto, tačiau mineralai ir vitaminai yra būtini: įvardijo 3 svarbiausius (37)

Imuninė sistema pastaruoju metu nuolat linksniuojama dėl koronaviruso pandemijos, tačiau ji...

Taip seniau gydytojai saugojosi nuo maro: manė, kad padės keistos kaukės su snapais (43)

Septynioliktame amžiuje žmonės tikėjo, kad tokia apranga padeda išvalyti apnuodytą orą. Jie klydo.

Johnsonas dėl COVID-19 simptomų pristatytas į ligoninę (72)

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas buvo pristatytas į ligoninę atlikti papildomų...

Gediminas Jankauskas. Ateistas iš Dievo malonės: Luiso Bunuelio sapnai ir iliuzijos (4)

Luiso Buñuelio (1900–1983) kūryba, kurios pradžia – žymiausias pasaulyje kino rebusas...

Klaipėdos laboratorija atnaujino darbą, pranešė uostamiesčio meras (17)

Klaipėdos universitetinės ligoninė s (KUL) laboratorija vėlų sekmadienio vakarą atnaujino...

|Maža didelių žinių kaina