„Policija ir apsaugos tarnybos prie mokyklos nuo ryto.

Kaip ir 600 kitų mokslo įstaigų, gavome pranešimą apie bombą.

Bet širdyje ramu.

Nesulauksit, išgamos!

Pasaulinis terorizmas kelia savo buką galvą. Blogio ašis, kurios centre Rusija ir Iranas, vis aršiau puola žmogaus teisių pinklėse pasiklydusią vakarų visuomenę. Teroristams žmogaus gyvybė jokia vertybė. Jie paklos milijonus vardan neaišku ko.

Kai teroristų išniekintus moterų ir vaikų kūnus žmonės sveikina džiaugsmo šūksniais Allakhu Akbar, aš suprantu, kad nenoriu niekada atsidurti šalia tų žmonių. Ir nenoriu, kad jie kada nors atsidurtų Lietuvoje, šalia mano vaikų.

Kai Hamas paskelbia, kad šis penktadienis vos ne tarptautinė terorizmo diena, o mano mokykla gauna pranešimą apie sprogmenį, aš suprantu, kad su teroristais negalima kovoti žmogaus teisių ir t.t. metodais. Jie supranta tik jėgos kalbą.

Izraeli, Ukraina, ačiū ir sėkmės Jums“, – rašė Stano.

Policija ragina nepanikuoti ir tvirtina, kad šiuo metu nėra absoliučiai jokių duomenų apie realią grėsmę. Šią savaitę identiškos informacinės atakos surengtos ir Latvijoje bei Estijoje, šiose šalyse pranešimai nepasitvirtino.

„Šiąnakt 500 šalies ugdymo įstaigų gavo grasinamo pobūdžio laišką apie padėtus sprogmenis, kurie detonuos 11 val. 30 min. Manau, kad tai yra provokacija bei siekis sukelti chaosą. Tačiau negalima rizikuoti ir kelti grėsmę žmonių saugumui“, – tokio laiško iš vienos Vilniaus gimnazijos direktoriaus sulaukė tėvai.

Čia besimokančios mokinės mama Delfi sakė, kad yra labai pasimetusi, tačiau netiki, kad grasinimai būtų realūs.

„Be abejo, nerimo yra, juokauti tokiais dalykais negalima, kai tai susiję su vaiko saugumu, – kalbėjo ji. – Kadangi tokių provokacijų būta anksčiau, natūraliai netiki, kad gali blogai pasibaigti.“

Pašnekovė pridūrė, kad paskambino ir į vaikų darželį, kur veda savo sūnų, tačiau ten viskas ramu, jokių grasinimų negauta. Jos dukra pasakojo, kad per teatro pamoką atėjusi jų auklėtoja liepė vaikams išeiti iš mokyklos dėl kažkokių grasinimų, kas tiksliai vyksta vaikams nepaaiškinta. Pasak mergaitės, baimės buvo.

Policija ragina išlikti ramiems

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis patvirtino, kad šimtai mokyklų yra gavę tokius pranešimus, bet reikalo panikuoti nėra.

„Reikia pranešti apie grasinimus policijai, elgtis ramiai, nes tų žmonių, kurie tai sugalvojo, tikslas ir yra: sukelti paniką, sutrikdyti spec. tarnybų veiklą. Raginame elgtis ramiai sulaukti pareigūnų, klausyti jų nurodymų. Kol kas jokių grėsmių nematome, vienas pranešimas nepasitvirtino, tikėtina, tai melagingi pranešimai“, – kalbėjo jis.

Policijos atstovas sakė nenorintis spekuliuoti, kas visa tai organizuoja, tačiau akivaizdu, kad tai – centralizuota ataka. Pasak jo, sprendimą, ar ugdymo įstaigą evakuoti, priima vietoje dirbantis pareigūnas, tačiau tai daroma išimtiniais atvejais. Vien Vilniaus apskrityje nuo 4 val. ryto gauti 193 grasinimai, kiek jų yra iš viso dar tikslinama.

Atakos – visose Baltijos šalyse

Analogiškų atakų šią savaitę sulaukė ir Latvija bei Estija. Spalio 10 d., pirmadienį, lsm.lv skelbė, kad 300 ugdymo įstaigų visoje Latvijoje gavo elektroninius laiškus rusų kalba apie padėtus sprogmenis. Spalio 12 d. tokia pat informacinė ataka surengta Estijoje, dalis mokyklų taip pat evakuota, bet grasinimai nepasitvirtino. Aplinkybės – kone identiškos kaip ir Lietuvoje.

„Laiškas rusų kalba atsiųstas į mokyklą, perspėjant, kad 10 val. 40 min. sprogs bomba ir visi žus“, – „postimees.ee“ sakė Petersono mokyklos direktorė Merike Kaste.

Lenkai siejo su Rusija

2019 m. panaši informacinė ataka įvykdyta Lenkijoje, gegužę 700 mokyklų sulaukė laiškų su grasinimais jas susprogdinti. Tyrimą atlikusios Lenkijos žvalgybos tarnybos pranešė, kad tai Rusijos GRU darbas. Ataka buvo įvykdyta vykstant brandos egzaminams, jos tikslas - patikrinti Lenkijos kibernetinį saugumą ir sukelti chaosą.

Stiprinamas policijos darbas

Delfi jau vakar rašė, kad karą Izraelyje pradėjusi teroristinė organizacija „Hamas“ visus pasaulio musulmonus ragina ateinantį penktadienį surengti visuotinio džihado (šventojo karo – red.) dieną, rengti masinius protestus bei pulti žydus. Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis sakė žinantis apie šį grasinimą, todėl rytoj bus sustiprintas Izraelio ambasados bei žydų bendruomenės objektų saugumas. Vilniuje veikiančios Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė Ruth Reches sakė policijos pagalbos nesulaukianti, gimnazijos teritoriją saugos mokinių tėvai, o penktadienį pamokos vyks nuotoliniu būdu.