„Senelio namai man visada buvo langas į tą aną, kitą, lyg prarastą, Lietuvą. Kačerginėje, kur yra Landsbergių vasarnamis, antrajame aukšte, buvo knygų lentyna, joje – senelio vaikystės knygos. Lentynoje gulėjo „Trys muškietininkai“ aptrupėjusiais, pageltusiais lapais. Pro nedidelį langelį šviesdavo saulė, o atvertus knygą pakildavo šūsnis dulkių, kurios šviesdavo saulės šviesoje. Sutarimas su seneliais buvo, kad tas knygas skaitome tik Kačerginėje“, – savo pasakojimu feisbuke dalijosi G. Landsbergis.

Vytautas ir Gabrielius Landsbergiai

Tiesa, būdamas vaikas, Gabrielius nuotykių ieškodavo ne tik knygose aprašytose istorijose. „Tarp vaikų turėjom legendą, kad senojoje malkinėje yra paslėpta šovinių dėžė, su pusbroliais vis mėgindavome tuos šovinius atrast. Perkraudavom ir malkas, kapstėmes ir po anglimis. Tikėjom, kad tik senelis žino, kur jie paslėpti, įtarėm, kad išėmė iš malkinės ir kažkur užkasė, – tęsė Gabrielius ir pridūrė, jog istorijų būta ir daugiau. – Kačerginėje buvo pasakojamos istorijos apie dėdę Gabrį, kovojusį prieš vokiečius, vėliau atsidūrusį kalėjime. Kačerginėje būdavo Nemuno pakrantės, kuriose mes vaikščiodami klausydavome istorijų apie tai, kaip čia vaikščiojo senelis su savo tėčiu. Jei buvo vieta, kur senoji Lietuva tapdavo gyva – tai man buvo Kačerginė ir senelio jaunystės pasaulis.“

G. Ladsbergis taip pat padėkojo seneliui, kad šis jau nuo vaikystės kalbėdavo su juo ne tik apie praeities, bet ir apie ateities Lietuvą. „Bet įdomiausia, kad su seneliu man tapo suprantama ir pažįstama ateities Lietuva. Kelionėje kartu ragavome „Coca Colos“, su juo pirmą kartą kalbėjome apie tai, kad JAV iš politikų galima šaipytis (pirmosios pamokos apie žodžio laisvę – man tuomet buvo septyneri). Todėl jei manęs klausia – ką tau reiškia senelis – galvoju, kad jis ir unikalus būtent tuo, kad man surišo tuos du pasaulius – praeities ir ateities, į kurį mes dar vis kepurnėjamės“, – savo pasakojimą baigė Gabrielius.

Trečiadienio rytą V. Landsbergis sveikinimų sulaukė ir iš prezidentės Dalios Grybauskaitės. Ji palinkėjo ir sveikatos, ir neblėstančio kūrybos džiaugsmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)