Šiandieninėje visuomenėje dažno dėmesį atkreipia „princo ir pelenės“ pasakos motyvai, kaip pavyzdžiui, Monikos Kvietkutės ir Andriaus Šedžiaus santuoka. Vis dažniau galima girdėti replikas bei spėliones, klausimus – kodėl? Populiariausias spėjimas tikriausiai yra tas, kad visa tai daroma dėl pinigų.

Įvairios klišės apie poras, kurių amžiaus skirtumas nemažas, sako, kad kartu būti yra nelengva – nuolat tenka susidurti su pašaipiu visuomenės požiūriu. Tačiau mažai kas susimąsto, kas lemia tą susižavėjimą? Ir kad kartais skirtingo amžiaus poros yra kur kas tvirtesnės, nei tradicinės.

Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždyne – ne viena pora su dideliu amžiaus skirtumu. Tarp jų  režisierius O. Koršunovas ir M. Dirsytė, dizaineris A. Pogrebnojus ir M. Račiūnaitė, dainininkas M. Mikutavičius ir I. Daugirdaitė ir kiti.

Į klausimus atsako individualios psichologijos analitikas, seksologas Viktoras Šapurovas.

– Kas lemia susižavėjimą žymiai vyresniu ar, priešingai, daug jaunesniu partneriu?

– Turbūt neretas atvejis, kai dvigubai vyresnis vyriškosios lyties atstovas, pasiekęs aukštumas karjeroje bei užimantis gerą padėtį visuomenėje, patraukia jaunesnę moterį. Tokio vyro patirtis bei autoritetas ir lemia tą susižavėjimą.

Na, o dvigubai jaunesnė moteris savo grožio, seksualumo ir žaismingumo dėka geba patraukti tokių vyrų dėmesį. 

Kartais šie atvejai yra tarsi atsvara senėjimui – jaunos moterys tampa įrankiu parodyti, kad vyras dar jaunas ir geba šalia savęs turėti patrauklią moterį. Žmogus bando neigti savo senėjimą, kitaip tariant, tai yra progresuojančio menkavertiškumo pateisinimas.

– Jūsų nuomone, tokių porų mažėja ar daugėja?

– Mano manymu, tokių porų tikrai mažėja. Vis dėlto skirtingo amžiaus žmonių santuoka neturėtų pernelyg stebinti. Tai nėra naujas reiškinys. Prieš šimtą metų dažniausiai tėvai ar giminaičiai sutardavo dėl santuokos. Ir kai kada vienas iš sutuoktinių būdavo gerokai vyresnis už kitą. Paprastai vyresnis būdavo vyras. Kai kuriose šalyse taip yra ir dabar. Tai kultūrinė tradicija, ir labai retai jaunieji sprendžia, su kuo jei nori kurti šeimą.

– O kokią vietą tokios poros santykiuose užima seksas? Juk dažniausiai jauna moteris pasirenka aprūpintą ir patogų gyvenimą, tačiau išsižada kokybiško ir pilnaverčio seksualinio gyvenimo.

– Seksualiniai santykiai tarp gerokai vyresnio vyro ir jaunos moters tam tikrą laiko tarpą gali būti labai sėkmingi. Kadangi vyresnio vyro pageidavimai lytiniam gyvenimui supanašėja su moters bei atitinka abiejų poreikius. 50–mečiui vyrui reikia švelnumo, glamonių – tradicinių dalykų, kuriuos labai vertina moterys. Tuo tarpu 20–ies metų vyrai skuba bei yra orientuoti į savo pasitenkinimą, o kad glamonėti partnerę, jiems reikia gerokai prisiversti. 

40–ies metų moteris ir 20–ies metų vyras gali apie 10 metų sėkmingai gyventi lytinį gyvenimą, nes tokio amžiaus moteris reikalauja mažiau glamonių, tačiau jos seksualinis potraukis yra išaugęs, kas atitinka ir jauno vyro poreikius.

– Kodėl poros su dideliu amžiaus skirtumu skuba santykius įtvirtinti oficialiai – vedybomis?

– Ar jie visi skuba? Aš tuo abejoju. Manau, kad tokios situacijos būdingos garsiems žmonėms. Galima, spėlioti, kad tokios poros siekia išvengti draugų, giminaičių pasipriešinimo. Juk dažnai patys artimiausi bando įtikinti, kad tai yra nelogiškas sprendimas, įžvelgia klastą, apgaulę, nešvarius jaunesnio partnerio ketinimus.

– O kam vyresnėms moterims reikalingi taip vadinami „berniukai–žaisliukai“?

– Svarbu pažymėti, kad jaunesnių vyrų susidomėjimas vyresnėmis moterimis pasitaiko ne tik tarp pasiturinčių žmonių. Teko sutikti ne vieną jaunuolį, kuris pageidavo, kad moteris būtų 10-15 metų už jį vyresnė. Žinoma, tai nėra dažnas atvejis. Tai susiję su vaikystėje susiformavusiais požiūriais. Vyresnė moteris atrodo vertingesnė, atstoja motinišką globą. Ir jeigu nėra užslėptų ketinimų, tokios santuokos yra labai tvirtos. 

Na, o pasiturinčios moterys dažnai jaunus vyrus laiko žaisliukais, kurie tenkina seksualinius įgeidžius. Ir tokios santuokos gali būti tvarios, jeigu nustatytos sąlygos tenkina abi puses.

– Ar egzistuoja optimalus amžiaus skirtumas, kuris nulemia ilgus ir darnius poros santykius?

Manau, kad ne amžius lemia darnius poros santykius. Santuokos ilgaamžiškumą lemia žmonių gebėjimas suprasti save, žinoti savo tikslus, norus. Svarbu išmokti suprasti savo partnerį.
Kalbant statistiškai, daugiausiai žmonių pageidauja, kad amžiaus skirtumo nebūtų arba, kad skirtumas būtų labai mažas. 

O porų su dideliu amžiaus skirtumu santuokos, mano galva, yra tvirtesnės. Žmonės daugiau galvoja, kodėl jie yra kartu, o galvodami išvengia netikėtų sprendimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)