Teismui pritrūko duomenų

Antradienį turėjęs skelbti nuosprendį R. Alijevo byloje, Kauno apylinkės teismas priėmė netikėtą sprendimą.

Konstatavus, jog teisiamojo kaltei ar nekaltumui įrodyti dar trūksta duomenų, teismas neskundžiama nutartimi priėmė sprendimą atnaujinti įrodymų tyrimą.

Teismas į kitą posėdį ketina kviesti specialistus bei jiems užduoti klausimus apie tai, kam ir kokiu metu buvo suteikti IP adresai, iš kurių buvo įsilaužtas ir Godos Alijevos paskyras.

Toliau nagrinėti bylą ketinama lapkričio 12 dieną.

Pats kaltinamasis R. Alijevas kaltę kategoriškai neigia ir tikina neabejojantis, kad teismas jį išteisins.

Buvusių sutuoktinių akistata

Buvusius sutuoktinius, Godą ir Rolandą Alijevus į teismą atvedusi istorija prasidėjo prieš metus. G. Alijeva pastebėjo negalinti prisijungti prie savo elektroninio pašto ir socialinio tinklo „Facebook" paskyrų.

„Pradžioje, kai kreipėmės į policiją, mes nežinojome, kas prisijungė prie Godos paskyrų bei pakeitė slaptažodžius. R. Alijevo pavardė paaiškėjo vėliau, tai išsiaiškino policijos pareigūnai", – sakė G. Alijevą konsultavęs informacinių technologijų ekspertas Marius Pareščius.

Kauniečiui buvo pareikšti įtarimai neteisėtai prisijungus prie kito asmens informacinės sistemos. Už tai baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Atsakymo pareigūnai nepateikė

Prieš teismą stojęs R. Alijevas savo kaltę neigė. Buvęs krepšininkas laikėsi pozicijos, kad iš jo įmonei priklausančio kompiuterių tinklo prie buvusios žmonos paskyrų galėjo jungtis ir kiti asmenys.

Tiesa, vienareikšmio atsakymo, ar būtent R. Alijevas jungėsi prie buvusios sutuoktinės paskyrų bei pakeitė slaptažodžius, negalėjo pateikti ir tyrimą atlikę policijos pareigūnai. Jie tik konstatavo faktą, jog prisijungimai fiksuoti iš IP adresų, kurie tuo metu buvo priskirti R. Alijevo įmonės naudotiems mobiliojo ryšio įrenginiams.

„Negalima daryti išvados, kad jungėsi būtent R. Alijevas, tačiau galime daryti išvadą, kad buvo jungiamasi iš jo valdomų įrenginių", – liudydamas teismui konstatavo vienas specialistų.

Į paskyras laužtis nereikėjo, pakako seno telefono?

Nagrinėjant bylą teisme ėmė aiškėti aplinkybės, kaip galėjo būti perimtas G. Alijevos paskyrų valdymas pakeičiant jų prisijungimo slaptažodžius.

Išsiaiškinta, jog prieš tai R. Alijevas kartu su bendru poros vaiku lankėsi vienoje užsienio šalių. Vaikas turėjo mamos telefoną, kuriame buvo išsaugoti prisijungimo prie paskyrų duomenys. Anot G. Alijevos, šis telefonas naudotas ir rezerviniam elektroniniam paštui, kurio adresas buvo nurodytas paskyrų atkūrimui.

Todėl neatmestina tikimybė, kad pasinaudojant šiuo telefonu buvo prisijungta prie „Google" ir „Facebook" paskyrų bei pakeisti jų slaptažodžiai.

R. Alijevas savo ruožtu tikino, kad šiame telefone taip pat buvo išsaugotas jo namų bevielio interneto tinklo slaptažodis. Todėl, tikėtina, bet kuris kitas žmogus, turintis šį telefoną ir priėjęs pakankamai arti namų, galėjo pakeisti paskyrų slaptažodžius.

Prokuroro verdiktas – kaltei įrodyti duomenų pakanka

Baigiant bylos nagrinėjimą, valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras R. Alijevą siūlė pripažinti kaltu padarius nusikaltimą ir skirti jam 2,5 tūkst. eurų baudą.

Pasak prokuroro, buvusio krepšininko kaltė įrodyta surinktais duomenimis. O tai ne tik faktas, kad jungtasi iš R. Alijevo įmonei priklausančių mobiliojo ryšio įrenginių. Nustatyta, kad šie įrenginiai jungėsi prie ryšio bokštų, kurių veikimo kryptis sutampa su buvusio krepšininko gyvenamąja ir įmonės registravimo vieta Kaune.

„Surinktų duomenų pakanka, kad kaltinamasis būtų pripažintas kaltu", – baigiamojoje kalboje sakė prokuroras.

Prašė išteisinti

Sakydamas paskutinį žodį kaunietis tikino nesuvokiantis, kodėl atsidūręs teisme bei užsiminė iš buvusios žmonos anksčiau sulaukęs ne pačių geriausių palinkėjimų.

„Su šia istorija susijęs esu tik tiek, kad mano firmos internetas veikia mano namuose", – sakė R. Alijevas.

Jis taip pat svarstė, jog norint įvykdyti nusikaltimą, kuriuo yra kaltinamas, neteisėtai prisijungti prie socialinio tinklo „Facebook" ir „Gmail" paskyrų reikia iš tiesų neeilinių sugebėjimų.

R. Alijevas kalbėjo ir apie pokyčius savo asmeniniame gyvenime.

„Pradėjau pedagogo darbą, treniruoju komandą, vaikus, kuriems esu šioks toks autoritetas", – sakė buvęs krepšininkas, užsimindamas, jog teistumas jam galėtų pakenkti.

„Nuoširdžiai sakau – esu nekaltas", – savo paskutinį žodį baigė R. Alijevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)