Delfi kalbinta S. Starkutė atskleidė, kad prieš daugiau nei metus jai plyšo vidinis kelio sąnario meniskas. Siekdama atsigauti, ji iš pradžių nusprendė kreiptis į privačią kliniką.

„Kiekvieną mėnesį kineziterapeuto treniruotė kainuoja apie 55 eurus. Iš jų valstybė padengia tik 6 eurus ir tik tose vietose, kur dirba kartu su ligonių kasomis. O kas nedirba, visiškai nieko nepadengia. Tad mėnesio reabilitacijos kursas apie 560 eurų, plius papildai ir parkavimasis treniruotės metu. Sumos susidaro nemažos“, – pasakojo S. Starkutė.

Pastebėjusi, kad išleidžia dideles pinigų sumas, moteris nusprendė reabilitaciją pradėti Santaros klinikose.

„Jei turi traumą, valstybė padengia penkias kineziterapeuto paslaugas, kurios trunka po 20 minučių. Taip pat ir penkias minutes trunkančias elektros stimuliacijas.

Kita dalis procedūrų nėra kompensuojama ir jas galima išsipirkti papildomai. Mokėjau maždaug 40 eurų, kad mano kursas būtų iki dešimties dienų. Daugiau neskiria net ir su priemoka“, – sakė ji.

Pamačiusi, kad reabilitacija truks tik dvi savaites, S. Starkutė pradėjo abejoti sistema. Svarstė, ar per tokį trumpą laiką bus matomi norimi rezultatai.

„Nesu tikra, ar per dvi savaites pasieksiu tokius rezultatus, kuriuos, pavyzdžiui, pasiekdavau vienos treniruotės metu einant į privačią kliniką.

Sistema turi keistis, nes laikui bėgant keičiasi kainos privačiose klinikose, atsiranda vis daugiau norinčių. O jei kuris nors atvyktų po kokios avarijos?“ – klausė ji.

Visgi S. Starkutė įžvelgia ir pozityvesnę pusę. Svarsto, kad galės palyginti paslaugų kokybę tiek privačiose klinikose, tiek valstybinėse.

„Išbandau tai, kas man priklauso. Tai ne pirmi metai, kad prižiūriu sveikatą, stuburą. Patys suprantate, kad eiti privačiai – brangus malonumas. Ir tai ne malonumas, o privalomas dalykas. Todėl tiesiog bus labai įdomu palyginti. Nesakau, kad tai neduos kokių nors rezultatų. Pinigus išleisiu tik stovėjimo aikštelei“, – Delfi sakė moteris.

Dėl platesnio komentaro Delfi susisiekė su VUL Santaros klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadove fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja dr. Svetlana Lenickienė. Ji pažymėjo, kad kelio sąnario ūmių ligų, trauminių sužalojimų arba lėtinių ligų paūmėjimo atvejais gali būti taikomos beveik visos teisės aktais reglamentuojamos medicininės reabilitacijos paslaugos.

„Pradinės medicininės reabilitacijos paslaugos, ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos, stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugos, stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugų kartotinis kursas, palaikomosios medicininės reabilitacijos paslaugos. Kiekviena iš išvardintų medicininės reabilitacijos paslaugų turi norminiais dokumentais numatytus siuntimo joms kriterijus, tokius kaip: ligos diagnozė, funkcinės būklės sutrikimo ir/ar ligos sunkumo laipsnis ir kt.. Kiekvienos iš paminėtų paslaugų trukmė yra skirtinga.

Fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytojas, įvertinęs paciento funkcinę būklę bei atsižvelgęs į jos sutrikimus sukėlusios ligos stadiją, sunkumo laipsnį, gretutines ligas, taikytą gydymą ir kt., paskiria pacientui reikalingas medicininės reabilitacijos paslaugas. Santaros klinikose teikiamos visos aukščiau minėtos paslaugos, išskyrus palaikomosios medicininės reabilitacijos paslaugas.

FMR gydytojo paskirtos medicininės reabilitacijos paslaugos yra apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Norminiais teisės aktais yra reglamentuotos skirtingų medicininės reabilitacijos paslaugų vykdymo metu teikiamų procedūrų apimtys. Jei pacientas pasirenka papildomas procedūras arba procedūras, kurios norminiais dokumentais nėra įtrauktos į reikalaujamų sąrašą, už šių procedūrų teikimą pacientui teks susimokėti“, – paaiškino VUL Santaros klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadove fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja dr. S. Lenickienė.

Kineziterapija

Gydytoja pridėjo, kad teisės aktuose, reglamentuojančiuose medicininės reabilitacijos paslaugas, taip pat yra numatytas medicininės reabilitacijos paslaugų teikimo skaičius per metus.

„Tarkime, pradinės ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos dėl tos pačios ligos paūmėjimo suaugusiems pacientams apmokamos PSDF lėšomis ne daugiau kaip du kartus per kalendorinius metus. Esant trečiam siuntimui ir visų tolesnių tais pačiais kalendoriniais metais siuntimų dėl tos pačios ligos atvejais pradinės ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos teikiamos apmokant jas paciento lėšomis.

Kadangi šiuo metu visa medicininė informacija yra fiksuojama Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje (ESPBI IS), FMR gydytojo konsultacijai pacientą siunčiantis gydytojas gali matyti, kiek kartų dėl tos pačios problemos pacientui tais kalendoriniais metais jau buvo teiktos medicininės reabilitacijos paslaugos, todėl galėtų įspėti pacientą, kad pradinės ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos, apmokamos PSDF lėšomis, jau išeikvotos“, – Delfi komentavo VUL Santaros klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadove fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja dr. S. Lenickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)