Išsamų įrašą apie tai D. Kubilius parašė feisbuke, juo sutiko pasidalinti ir su Delfi.

„Nežinau, kaip jums, bet man sėdėti kavinėje tarp daugumos aplinkui rusiškai kalbančių nėra jaukus jausmas. Vilniuje net sovietų laikais tiek šitos, kaip ukrainiečiai sako, „trofėjinės” kalbos tikrai nebuvo.

Šiandien ji visur – prekybos centrų, kavinių jauni darbuotojai laužo liežuvį, bandydami susikalbėti su rusakalbių klientų eilėmis.

Vis didėjant ir aštrėjant diskusijai dėl 60 000 atvykusių baltarusių pamirštama, kiek jų keliauja į akropolius nusipirkti „versace” megztukų. Ir visi jie tikrai nėra kankinami Lukašenkos režimo.

Vienas svarbus faktas, kurio nereiktų pamiršti. Keli metai prieš 2022m. vasario 24d. Ukrainoje fiksuotas didelis antplūdis rusakalbių tiek iš rusijos, tiek iš Baltarusijos. Jie važiavo dirbti, atostogauti, apsipirkti, su šeimomis ir po vieną, jų kiekis augo geometrine progresija. Ir ką jie visi veikė prasidėjus okupacijai? Dalis jų liko ramiai laukti savų, kita dalis nurodydavo galimus taikinius, padėjo sudarinėti sąrašus tų, kurie bus nepalankūs naujai okupantų valdžiai, o dar kita dalis, užsivilkusi orkų drapanas, prievartavo ir žudė. Dabar ukrainiečiai tai vadina lėto veikimo bomba, kuri niekam nieko blogo neįtariant buvo gaminama ir išmušus valandai X susprogdinta šalies viduje.

Vaikštant Vilniaus gatvėmis tikrai gali pasirodyti, jog invazija prasidėjo. Ir norint ar nenorint imi elgtis, kaip 90-91 m., kuomet, būdami jauni, pasipriešinimą rodėm principingai nekalbėdami rusiškai.

P.S. Anądien užsakinėju maistą iš Wolt, užsakyme nurodžiau, kad rusiškai nekalbu. Atvažiavęs kurjeris neranda namų vidinio kiemo, skambina ir aišku kalba „trofėjine” kalba. Bandau su juo kalbėti angliškai, o jis man staugia atgal – „russian russian!!!”

Praėjus daugiau kaip 30 m. nepriklausomybės, priklausant ES ir NATO, pas mus gimė tokia nauja tarptautinė kalba, kuria turi šnekėti visi?

Ir, jei nemoki rusiškai, greičiausiai darbą akropoliuose bus sunku susirasti, nes nesugebėsi parduoti „versace” megztuko, nei HELLO, nei paprasto LABA DIENA negebančiam išlementi, režimo nukankintam baltarusiui“, – dėstė D. Kubilius.

Delfi interviu su prodiuseriu apie potyrius Ukrainoje galite skaityti čia.

Sujudimas dėl baltarusių Lietuvoje

Praėjusių metų pabaigoje vėl buvo keliamas baltarusių Lietuvoje klausimas. Anksčiau apie itin augančio baltarusių srauto grėsmes kalbėjo prezidentūra arba pavieniai politikai, tuomet – Valstybės saugumo departamentas. Prieš kurį laiką saugumo vadas pareiškė, kad Lietuvoje fiksuojamas dar niekada neregėtas Baltarusijos šnipų aktyvumas ir kad netrukus situacija gali tapti nekontroliuojama. Keli konservatoriai registravo siūlymą baltarusių leidimus gyventi Lietuvoje pradėti riboti. Visgi nemaža dalis Seimo vis tiek dar nežino, ar visa tai juos įtikina.

Diskusija jau diskutuota visais metų laikais – pavasarį Seimas priėmė ribojimus Rusijos piliečiams, šį įstatymą Gitanas Nausėda vetavo, nes norėjo, kad ribojimi būtų ir Baltarusijos piliečiai. Tada grupė baltarusių susirinko prie Seimo, valdantieji veto atmetė.

„Ačiū, Lietuva!“, – tada skandavo susirinkusieji.

Vasarą į Baltarusiją atsikraustė „Wagner“ samdiniai ir diskusija atsinaujino. Prezidentūra jau tada teigė, kad Lietuvos institucijos nepajėgs viso srauto sužiūrėti, bet į Seimą atvažiavo opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja ir paprašė baltarusiams duris palikti atviras.

„Reikėtų atskirti baltarusius nuo rusų ir Baltarusijos režimą nuo Baltarusijos žmonių“, – tuomet sakė C. Chichanouskaja.

Ir valdantieji vėl baltarusiams pritarė. Atėjo žiema ir trys konservatoriai – L. Kasčiūnas, Audronius Ažubalis ir Paulius Saudargas – registravo pataisą, kad baltarusių leidimai gyventi Lietuvoje vis dėlto būtų apriboti. Panašiai, kaip rusų.

„Na, kodėl – turbūt akivaizdu, nes yra mūsų žvalgybų nauja indikacija, kad grėsmės didėja“, – LNK komentavo Seimo vicepirmininkas P. Saudargas. Iš viso šiuo metu į Lietuvą atsikraustę per 60 tūkst. baltarusių. Teigiama, su jais atvyko ir šnipų.

Saugumo vadas Darius Jauniškis pareiškė, kad Lietuvoje fiksuojamas rekordinis – istoriškai didžiausias Baltarusijos KGBistų aktyvumas.

„Paskaičiuokite, kad 2025 metais mes turėsime apie 100 tūkst. Tai yra, sakyčiau, tokia reikšminga jėga. Kaip ten bebūtų, ateis tas laikas, ta raudona linija, kai mes tikrai nebesusitvarkysime“, – LRT televizijai sakė D. Jauniškis. Bet ar baltarusiams leidimus pradėti riboti, likę konservatoriai nėra tikri. „Tai neabejotinai diskutuosime, todėl, kad viešojoje erdvėje išsakyta VSD vadovo informacija yra neraminanti“, – LNK sakė konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Nei taip, nei ne kol kas nesako ir koalicijos partneriai. Laisviečiai prisimerkę žiūri į pačius siūlytojus.

„Šis sprendimas atnešamas ne Vyriausybės, jis registruojamas Seimo narių, kurie jau anksčiau pasižymėjo tokia, sakykime, vanagiška migracijos politika“, – komentavo Laisvės partijos frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)