Kelionės – smagu, tačiau šiuo metu svarbesni kiti dalykai

Jau kelintus metus iš eilės Nomeda gimimo dieną švenčia svečioje šalyje. Prieš metus menininkė lankėsi Šri Lankoje, šiemet, nugalėjusi per Europą praūžusią vėtrą, galiausiai atsidūrė Balyje.

„Buvau suplanavusi, kad gimtadienį paminėsiu lėktuve skrisdama per laiko juostą, tačiau gamtos stichijos šiuos planus kiek pakoregavo – gimimo dieną sėdėjau Amsterdamo oro uoste ir rašiau tekstus. Tačiau iš prigimties esu optimistė ir galiu drąsiai pasakyti, kad toji diena buvo puiki – vos spėjau skaityti sveikinimų žinutes ir bendrauti telefonu. Jau tada supratau gamtos jėgą ir galią, o šiandien ji visą pasaulį uždarė tarp keturių sienų“, – Delfi pasakoja pašnekovė.

Menininkė reguliariai lankosi Egipte, o grįžti norėtų į Kubą.

„Kuboje buvau seniai ir pamačiau, kaip atrodė visas pasaulis praėjusio amžiaus pradžioje. Viskas buvo labai įdomu – nuo automobilių, architektūros, interjerų iki žmonių. Tačiau rinkdamasi kryptį vis žvalgausi į naujus kraštus. Regis, dar ir to, ir ano nemačiau. Norėčiau ir į Vietnamą, ir į Birmą, tačiau esant tokiai situacijai savo norų nesureikšminu, o asmeninės padėties nedramatizuoju. Dabar kiti dalykai gerokai svarbesni“, – sako ji.

Jei nutiktų taip, kad keliauti į tolimus kraštus nebebūtų galimybės, Nomeda tikina, jog jaustųsi rami.

„Esu apkeliavusi daugybę pasaulio šalių, tad man pakaktų tiesiog sėdėti ir tvarkyti kelionių nuotraukas. Sėdėčiau paspaudusi uodegą arba gyvenčiau maršrutu sodyba–Vilnius ir tikrai nesijausčiau blogai. Taip pat labai smagu keliauti po Lietuvą, čia gausu gražių vietų, nuostabi gamta. Tad alternatyvų, pripažinkime, tikrai turime”, – pasakoja menininkė.

Žinoma menininkė dažnai į keliones leidžiasi viena – teigia jose visada susirandanti bičiulių ir pasinerianti į neįtikėtinus nuotykius.

„Solo kelionės mane veža, tačiau nesakau, kad nemėgstu keliauti su kompanija. Mano mylimasis Vytas yra puikus partneris kelionėje! Bet būnant dviese jau reikia derintis. O keliaudama viena tiesiog bendrauju su kiekvienu sutiktu ir mėgaujuosi – kalbinu visus, nuo aptarnaujančio personalo viešbutyje iki vietinių gyventojų. Man įdomu viskas, kas susiję su vietine kultūra, maistu, asmenybėmis, tad pažeriu krūvą klausimų. Nuobodu nebūna”, – tikina moteris.

Nomedai vienai smagu ir Lietuvoje. Moteris Delfi pasakojo, kad mėgsta užsidaryti sodyboje ir pabūti tyloje.

„Kas mane pažįsta, žino, jog nesu tik ta nuolat bėganti, skubanti ir be perstojo tauškianti. Man reikia ir sustoti, pabūti su savimi”, – atvirauja ji.

Koronavirusas – pamoka pasauliui

Kultūros laidą vedanti N. Marčėnaitė iš Balio grįžo vasario 27 dieną.

„Kai buvau Indonezijoje, Kinijoje jau vyko rimti reikalai. Savo kelionę susidėliojau taip, kad neužtrukčiau per ilgai, nes jau buvo galima numanyti, kuo visa tai baigsis. Kelionės pabaigoje supratau, kad šia data jau niekur nekelčiau kojos iš Lietuvos. Tuo tarpu mano mama jaudinosi dar prieš man išskrendant. Liūdniausia, kai suvokiu, kad šiuo metu pasaulyje nebėra nei vienos vietos, kur būtų galima pasislėpti nuo koronaviruso. Yra tik tos šalys, kurios arba neveda statistikos, arba dėl įvairių priežasčių informaciją slepia”, – mano pašnekovė.

Pokalbio metu Nomeda nei akimirkai neprarado jai būdingo pozityvumo.

„Jaučiuosi nuostabiai, nes nematau priežasčių, dėl ko turėčiau jaustis kitaip. Žinoma, saugausi pati ir saugau artimiausius žmones. Juk niekam ne paslaptis, kad teigiamos emocijos yra svarbiausias dalykas žmogui. Štai gaunu žinučių iš draugų, kurie jaučiasi nuostabiai, tačiau net nejauku apie tai kam nors pasakyti. Nerimas kutena visus, nuo jo nereikia bėgti, su juo reikia kalbėtis. Atsakyti sau į klausimą, ką aš galiu pakeisti šioje situacijoje?” – teigia ji.

Menininkės manymu, į visą pasaulį apėmusį virusą galima žiūrėti kitu kampu – ne kaip į bausmę, bet kaip į pamoką.

„Lygiai tas pats kalbant apie skyrybas, praradimus, kitas nesėkmes – juk viskas priklauso nuo požiūrio. Tai nebūtinai yra pralaimėjimai. O į šią pamoką verta ypatingai gerai įsiklausyti. Pavyzdžiui, neseniai dar buvau sodyboje, o virš galvos praskrido jau grįžusios gervės – apsiašarojau iš laimės. Suprantate, gamta nieko nežino apie koronavirusą. Pirmą kartą po ilgo laiko ji neturi jokių problemų”, – sako menininkė.

Pasirodžiusi informacija apie išaugusį skyrybų skaičių Kinijoje Nomedą stebina. Du kartus skyrybas išgyvenusi moteris sako, jog prarasdami aplinkinį pasaulį turėtume būti ramstis vienas kitam.

„Vytas visada kartoja pagrindinę jūrininkų taisyklę – įguloje vieną dieną gali pykti tik vienas žmogus. Jei jautiesi prastai, pykti negali – juk šiandien ne tavo diena. Tiesiog nekreipk dėmesio. Kai ant manęs kažkas rėkia, aš tyliu. O po dienos ar dviejų ramiai pasiteirauju – tai kas ten buvo?“ – pasakoja Nomeda.

Šiandien Nomedos dienotvarkėje netrūksta kūrybinių sprendimų. Štai prieš kelias dienas moteris pati kirposi plaukus.

„Kirpausi žirklėmis, kurias pirkau turguje. Ir nemačiau tame jokios problemos – tiesą sakant, jaunystėje ilgą laiką kirpausi pati. Ir kitas moteris skatinu nestresuoti, nusiraminti ir pažiūrėti į šią situaciją kūrybiškai. Beje, kas vakarą su Titu piešiame, ta terapija mus abu nepaprastai teigiamai veikia“, – pataria ji.

Netikėtai užklupusią koronaviruso paskatintą ekonominę krizę Nomeda vertina racionaliai.

„Juk mes žinojome, kad ji ateis, tik nenumanėme, jog tokiais drastiškais keliais. O menininkams visada buvo sunku. Tačiau tikiu, kad mums pavyks sugalvoti veiksmingų būdų, kaip ją įveikti – tereikės kiek daugiau pasukti galvą“, – optimizmo nepraranda N. Marčėnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (398)