„Norime aiškiai pasakyti, kad nežadame tylėti, kai yra žeminami translyčiai asmenys. Kiekvienas žmogus yra vertas pagarbos, o vieši asmenys, taip pat ir Baumila, privalo prisiimti atsakomybę už savo žodžius ir veiksmus, kuriais jie didina atskirtį ir dar labiau įtvirtina klaidingus stereotipus“, – sako GayLine.LT portalo redaktorius Martynas Norbutas.

Akcijoje dalyvavusi ir translyčių asmenų vėliavą laikiusi organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus” narė Rasa Račienė pastebėjo, jog panašios kalbos žeidžia trans vaikus turinčius tėvus.

„Kiekvienas žinomas žmogus turi jausti atsakomybę. Daug kas lygiuojasi į juos, seka ir tiki ką jie sako, - teigia Rasa. – Mūsų organizacijoje didžiąją dalį tėvų sudaro auginantys trans vaikus. Jie deda milžiniškas pastangas padėti vaikams suprasti ir atrasti save. Tokie Baumilos pasisakymai menkina šių tėvų jausmus. Trans klausimai didžiajai daugumai visuomenės išvis yra sunkiai suprantami ir pastarasis įvykis tik pila žibalo į ugnį, tikrai nepadeda supratingumui atsirasti. Geriau nekalbėti temomis, kurių nesupranti“.

„Trans vyras = vyras, Trans moteris = moteris“ – skelbė akcijos dalyvių laikomas plakatas. Juo norėta dar kartą pabrėžti, kad translyčiai žmonės yra visos visuomenės nariai, verti pagarbos ir palaikymo.

Primename, kad liepos pabaigoje Vaidas Baumila socialiniame tinkle Facebook paskelbė žinutę apie Nyderlandų grožio konkurso nugalėtoją. Užvirus diskusijoms, atlikėjas patikslino savo poziciją.

„Nuoširdžiai: pamatęs vyrą – sakau vyras. Pamatęs moterį – sakau moteris. Jei man trans žmogus pasakys, kad jis trans, jis man visada bus trans, – tuomet rašė Vaidas. – Vyrai yra vyrai. Moterys yra moterys, o trans yra trans“.


Anot akcijos dalyvių Palangoje, tokia logika veda prie pavojingų dalykų – kai žmonės imami skirstyti į tuos, kurie atitinka stereotipus, todėl yra priimtini visuomenei, ir tuos, kurie jų nepatinka – todėl verti atstūmimo bei atskirties ar net susidorojimo.

Delfi primena, kad kiek anksčiau aktorė Elžbieta Latėnaitė taip pat neslėpė nusivylimo tokiu atlikėjo poelgiu – garsi moteris atskirame įraše tikino, kad transseksualai yra itin pažeidžiami žmonės, vis dar nesulaukiantys deramo palaikymo iš aplinkos.

„Žymus ir įtakingas dainininkas Vaidotas Baumila parašo transfobišką postą. Subėga daug panašia neapykanta sergančių žmonių ir pasijaučia teisūs ir įgalinti. Vienam komentare liejasi tiesioginė neapykanta realiai trans moteriai su užuomina į suicidą. Vaidotas nemato problemos ir savo daromos žalos net ir tada. Totali svetima gėda. Norėtųsi už jį atsiprašyti, nors ir labai keistai skamba. Bet siutas ima begalinis. Ypač žinant, kad trans bendruomenė pati pažeidžiamiausia smurtui, savižalai, nužudymams iš visų LGBTIQ+. Ypač žinant, kad be drąsių aktyvių trans žmonių, ateinančių padiskutuoti ir nors kiek sveiko proto įnešti ir atstovėti save, yra labai daug bijančių ir skaitančių tyliai, pvz, paauglių.

Kaip tik neseniai Anglijoje 16-metė trans mergina Brianna Ghey parke buvo mirtinai subadyta peiliu. Nužudymas siejamas su transfobija, nes ji buvo atvira, turėjo savo tiktok kanalą. Įtariami du penkiolikmečiai (nesunku įsivaizduoti įtariamųjų tėvų ir aplinkos požiūrį į trans žmones). Šeima ir draugai ją priėmė ir brangino tokią, kokia yra, deja, tai neapsaugojo jos.

Saugokim save ir vieni kitus. Visus, ypač pažeidžiamesnius. Ir netylėkim, kai kažkas privilegijuotas ir galingas nusišneka ir daro realią žalą, prisidengdamas žodžio laisve.

Ai, ir pasekit nuostabią organizaciją Trans Autonomija!“, – rašė E. Latėnaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)