Delfi kreipėsi komentaro dėl tokių situacijų šeimose, kai vienas iš tėvų nesutinka gražinti vaiko pas globėją, su kuriuo nustatyta jo gyvenamoji vieta.

„Kiekvieno vaiko gyvenime yra reikalingi abu tėvai – tiek gyvenantys drauge, tiek skyriumi. Norint, kad vaikas augtų saugus, jaustųsi mylimas ir laimingas, o tėvams pavyktų su vaiku sukurti artimą ir tvirtą ryšį, svarbu tiek mamai, tiek tėčiui nuolatos būti arti vaiko – bendrauti, palaikyti, domėtis jo kasdienybe, stengtis atliepti jo poreikius.

Vaiko teisių gynėjų darbo praktika rodo, jog gana dažnais atvejais, kai tėvai dėl kažko nesutaria, konfliktuoja, arba ruošiasi skyryboms, iškyla papildomų nesutarimų ir dėl vaikų.

Dažniausiai besiskiriančios poros nesutaria dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, vaiko išlaikymo dydžio klausimų bei bendravimo su vaiku tvarkos. Padedant vaiko teisų gynėjams arba nukreipiant tėvus pagalbos į mediatorių, psichologą ir pan., didžiąją dalį tokių nesutarimų pavyksta išspręsti taikiai. Tačiau sudėtingiausi atvejai, kai besiskirianti pora vienas kitą kaltina netinkamu elgesiu su vaiku arba kai vaiku manipuliuojama, vaikas pasitelkiamas skaudinti vienam kitą – tad dažnai prasidėjus teisminiams ginčams, įveikti sunkumus prireikia daugiau laiko.

Atvejai, kai yra ribojamas vieno iš tėvų bendravimas su vaiku, nuslepiama svarbi informacija, ar vaikas negrąžinamas po susitikimo tam tėvui, su kuriuo nustatyta jo gyvenamoji vieta, gali būti laikomi vaiko teisių pažeidimais. Tačiau reikėtų paminėti, kad kiekviena šeimos situacija yra individuali, todėl vaiko teisių gynėjams kiekvienu atveju yra labai svarbu įvertinti visas aplinkybes, siekiant išsiaiškinti, kaip yra užtikrinami vaiko interesai. Tad vaiko teisių gynėjai, gavę vieno iš tėvų pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, visuomet vyksta į šeimą, kurioje yra vaikas ir vertina, kas juo rūpinasi, ar aplinka, kurioje jis yra, atitinka jo poreikius, ar yra užtikrintas jo saugumas. Vaiko teisių gynėjai, prioritetą teikdami vaiko interesų užtikrinimui, primena tėvams, jog visai atvejais labai svarbu abiem elgtis geranoriškai ir tarpusavyje komunikuoti, sudarant sąlygas kitam iš tėvų žinoti apie tikslią vaiko buvimo vietą bei galimybę bendrauti ir matytis su vaiku, bent jau išnaudojant technologines galimybes – telefoniniais pokalbiais, vaizdo skambučiais, susirašinėjant.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad jų reagavimo tikslas yra būtinybė įvertinti vaiko saugumą ir jo gerovę, o tais atvejais, kai tėvams iškyla sunkumų ir nesutarimų dėl galimai nesilaikomos teismo priimtos bendravimo su vaiku tvarkos, jie turi galimybę kreiptis pagalbos į antstolius.

Vaiko teisių gynėjai primena tėvams, jog skiriasi pora, bet ne tėvai, tad rūpindamiesi savo vaikų gerove, jie turėtų rasti būdų, kaip skiriantis ar po skyrybų bendradarbiauti naujuose vaidmenyse: kartu priimti sprendimus dėl savo vaikų poreikių užtikrinimo, susitarti, kaip toliau juos auginti ir auklėti, kaip užtikrinti jiems finansinį saugumą, pasirūpinti jų ugdymo ir sveikatos priežiūros klausimais bei ieškoti kompromisų, mokytis pagarbiai valdyti ir taikiai spręsti iškilusius nesutarimus.

Visais atvejais, tėvams priimant su vaikais susijusius sprendimus, itin svarbus yra tėvų nuomonių suderinamumas, vaiko nuomonės išklausymas, gebėjimas patiems rasti geriausius vaiko interesus atitinkantį sprendimą. Siekiant rasti būdų bendravimo su vaikais klausimus išspręsti taikiai, galima pasitelkti ir vaiko teisių gynėjus, kurie pasirengę patarti, nukreipti gauti reikalingas paslaugas, rekomenduoti mediatorius, terapiją ir padėti išsaugoti darnius santykius bei pagarbą visiems šeimos nariams.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112“, – komentavo Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Baranauskienė.

Delfi primena, kad kiek aprimusi V. Siegel ir L. Suodaičio šeimyninė drama, regis, įsiliepsnojo iš naujo. Trečiadienio vakarą garsi nuomonės formuotoja pranešė, kad jos vis dar esamas sutuoktinis be išankstinio susitarimo 12-kai dienų pasiėmė sūnų Lauryną, kaip nurodė jo atstovai, atostogoms.

Viktorija pranešė, kad trečiadienį apie 18:30 val. gavo laišką iš advokatės, kuriame pranešama, kad L. Suodaitis su sūnumi atostogaus nuo 2023.11.08 19:00 val iki 2023.11.20 19:00 val ir tokiu būdu panaudos dar nepanaudotas ir jam priklausančias atostogų su sūnumi dienas.

Žinoma moteris taip pat paviešino ir teismo nutartį, kurioje pažymėta, kad „ieškovas turi teisę 14 dienų jo kasmetinių vasaros atostogų metu (vienų atostogų laikas negali viršyti 7 dienų) praleisti su sūnumi Laurynu Suodaičiu. Tikslų atostogų laiką ieškovas privalo iš anksto suderinti su Atsakove.“ Priduriama, kad apie planuojamą atostogų laiką jis turėtų pranešti likus bent 30 dienų iki atostogų.

„Norėjo man padaryt gimtadieniui dovanėlę – padarė. Atėmė vaiką, – ašarų neslėpė V. Siegel. – Tai kitą kartą matydami tuos jo meilius storius ir panašiai, ką jis labai gerai moka, žinokit, jis moka labai gerai pavaidinti. Kodėl aš buvau taip įsimylėjus? Kodėl aš buvau į tas pinkles pakliuvus? Lygiai dėl to paties.“

Viktorija patikino, kad jos advokatė jųdviejų vaiko tėčiui visuomet aiškiai nurodo, kada ir kiek laiko sūnus atostogaus su mama.

Po kelių valandų Viktorija pranešė, kad sėdi policijos automobilyje ir bando atgauti savo sūnų.

„Sėdžiu pareigūnų automobilyje ir dedu visas pastangas, kad susigrąžinčiau vaiką. Neįsivaizduojate, kaip drasko širdį ir vidų. Su pareigūnais skaitome nutartį, kad yra kasmetinės vasaros atostogos, kurios iš anksto yra suderinamos tarpusavy. O dabar net ne vasara! Buvo bandyta sususiekti su pačiu Suodaičiu, bet jis griežtai atsisako grąžinti vaiką“, – pažymėjo V. Siegel.

Garsi moteris socialinių tinklų paskyroje pasidalijo ir atviru įrašu, kuriame teigia, jog šiuo metu svajoja apie laiką kartu su abiem savo vaikais.

„Labiausiai, ko dabar norėčiau visa širdim, tai kad man grąžintų mažylį pagal teismo nustatyta tvarką. Tikėjausi, jog vaikas bus atvežtas mamai šiandien 19:00 val, kaip ir nustatė teismas. Kaip gera dabar būtų abu vaikučius apkabinti ir užmigti, ir pamiršti šį vakarą kaip baisų sapną. Bet, deja, sėdžiu pareigūnų automobilyje ir bandau kovoti su vis dar esamu (nors jau drąsiai galiu teigti buvusiu) vyru, nes liežuvis sunkiai apsiverčia jį vadinti savo vyru. Jūs net neįsivaizduojate, ką aš turiu išgyventi, per ką praeiti ir kaip bandyti nepalūžti, dirbti, šypsotis, gyventi toliau gyvenimą. Tiesiog noriu kiekvienai moteriai nuoširdžiai palinkėti niekada gyvenime neatsidurti TEN, kur atsidūriau aš…“, – trečiadienio vakarą instagrame rašė V. Siegel.


Kaip spalio 16 dieną pranešė naujienų portalas tv3.lt, sprendžiant klausimą dėl poros bendro vaiko gyvenamosios vietos ir išlaikymo teismui reikalingi duomenys tiek apie V. Siegel, tiek apie L. Suodaičio uždarbį ir įsipareigojimus. Tiesa, Klaipėdos apylinkės teismas iki šiol šių duomenų nėra gavęs.

Minėto portalo duomenimis, teismas įpareigojo L. Suodaitį pateikti minėtus duomenis, o vyras su tuo sutinka. Tačiau pats savo ruožtu pabrėžė, kad V. Siegel taip pat nėra pateikusi dalies informacijos, pavyzdžiui, apie vaiko žindymą.

tv3.lt teismas informavo, kad V. Siegel ir L. Suodaičio bylos medžiaga pripažinta nevieša.

Delfi primena, kad L. Suodaitis tikisi, kad greitu metu pavyks užbaigti šią, su jo šeimos konfliktu susijusią temą.

„<...> Dabar ilgės procesas. Sekantis teismo posėdis tik rugsėjo gale. Aišku, laikinoji tvarka galioja, viskas gerai, tai, turbūt, taip ir gyvensime. <...> Tradiciškai galiu pasakyti, kad pasiilgau sūnaus, nes per mėnesį mačiau tik dvi dienas ir dar matysiu nelabai greitai. Bet ką? Tokie tie keliai į tiesą.

Labai jau norisi užraukti visas šias temas. Turbūt su šituo ir baigsis, nes nebėra, ką. Nebent pagimdyti vaiką atgal arba negrįžti, apie ką jau girdėjome. Yra dalykų, kurie neišvengiami ten, kur gyvename“, – anksčiau sakė jis.

Teismo nutartį anksčiau išgirdęs L. Suodaitis prasitarė, kad ne viskas vyksta pagal planą – nors buvo nutarta, kad po šeimyninės dramos jis su sūnumi Laurynu praleis tiek pat laiko, kiek ir V. Siegel, vis tik šio sprendimo paisoma nebuvo.

„Laukiu savo draugelio. Grįžo keliauninkas iš Amerikos, tai šiandien susitikimas, – antradienio vakarą kalbėjo Laurynas. – Trumpas, trijų valandų, nors teismas ir nusprendė kitaip, bet yra pas mus Lietuvoj žmonių virš teismų ir virš įstatymų. Įdomus faktas tas, kad teks pasitąsyti. Šiandien sužinojau, kad neva mano sūnus, 8 mėnesius tų dalykų burnoj neturėjęs, staiga tapo vėl mamos pienu maitinamas. <...> Gaila tik vaiko, kad įsivelia į tokias nesąmones ir turi po antstolių fotkėm gulėt. Bet jau buvau pasiilgęs labai, tai ir tos kelios valandos tegul bus, kad tik pasimatyti.“

Anksčiau Vilniaus apygardos teismas atmetė sutuoktinių verslininko L. Suodaičio ir nuomonės formuotojos V. Siegel skundus ir nutarė, kad po jų konflikto pradėti tyrimai buvo nutraukti pagrįstai, pranešė prokuratūra.

„Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroro priimti nutarimai nutraukti du ikiteisminius tyrimus dėl padarytos nusikalstamos veikos mažareikšmiškumo galutinėmis ir neskundžiamomis Vilniaus apygardos teismo teisėjų nutartimis pripažinti pagrįstais bei teisėtais ir įsigaliojo nuo šių nutarčių paskelbimo“, – buvo teigiama prokuratūros pranešime spaudai.

Prokuratūra primena, kad Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras po sutuoktinių verslininko L. Suodaičio ir nuomonės formuotojos V. Siegel-Suodaitės konflikto šių metų pavasarį pradėjo du ikiteisminius tyrimus nežymaus sveikatos sutrikdymo, tačiau vėliau nutarė juos nutraukti, įvertinus, kad padaryta nusikalstama veika yra mažareikšmė. Šiuos sprendimus teismui apskundė V. Siegel-Suodaitė ir L. Suodaičio advokatas, tačiau teismas, kaip jau minėta, atmetė jų skundus.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad abiem atvejais prokuroras tinkamai nustatė ikiteisminio tyrimo nutraukimo pagrindą, skundžiami nutarimai buvo patvirtint ir atitinkamais Vilniaus rajono rūmų ikiteisminio tyrimo teisėjų sprendimais, nutraukti ikiteisminiai tyrimai įvertinti kaip atlikti išsamiai ir visapusiškai, gauti duomenys – tinkamai išanalizuoti, o prokuroro priimti sprendimai yra pagrįsti, motyvuoti ir teisėti.

Prokuratūra primena, kad ikiteisminiai tyrimai dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo pradėti po V. Siegel-Suodaitės ir L. Suodaičio konflikto, gavus jų pareiškimus. Siekiant išsiaiškinti ir patikslinti pareiškimuose nurodytas aplinkybes, išsamiai ir nešališkai ištirti galimai padarytas nusikalstamas veikas, buvo apklausti pareiškėjai, kiti asmenys, galėję suteikti tyrimui reikšmingos informacijos, gautos specialistų išvados.

Tyrimų metu nustatyta, kad abu sutuoktiniai konflikto metu padarė vienas kitam sužalojimus, vertinamus kaip nežymus sveikatos sutrikdymas, ir sukėlė vienas kitam fizinį skausmą. Surinktų duomenų visuma leidžia daryti išvadą, kad sutuoktinių veiksmai buvo spontaniški kilus konfliktinei situacijai ir nebuvo pasiekę tokio pavojingumo laipsnio, kad, vertinant pagal protingumo, proporcingumo, teisingumo ir kitus bendruosius teisės principus, būtų pagrįstas baudžiamojo pobūdžio priemonių taikymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)