Ketvirtadienio vakarą LRT eteryje, laidoje „Svarbios detalės“, buvo kalbama apie grožio pasaulį ir jame tykančius pavojus.

Žuvusios merginos dėdė: manome, kad tai tikrai nėra nelaimingas atsitikimas, bent jau tyrimas eina į tą pusę

Laidoje dalyvavęs žuvusios Dovilės dėdė Arūnas Pakulevičius tikino, kad apie įvykį viešai kalba dėl to, jog nori įspėti ir kitas merginas, nori viešinti tai, kas, anot jo, vyksta grožio industrijos pasaulio užkulisiuose.

Buvo paliesta ir tragedijos tema. „Manome, kad tai tikrai nėra nelaimingas atsitikimas, bent jau tyrimas eina į tą pusę. Dovilė tikrai nebuvo tas žmogus, kuris galėjo ar iššokti, ar tiesiog iškristi.Tas balkonas nėra toks, iš kurio galima tiesiog iškristi“, – kalbėjo žuvusios merginos dėdė ir pridūrė, kad šeima neabejoja, jog į šią painią žūties istoriją yra įsipainioję narkotikai.

„Neprisimena mokslinio pavadinimo tos medžiagos, bet klubuose tą medžiagą vadina oksiku, – kalbėjo A. Pakulevičius. – Įlašinus į gėrimą šio preparato, žmogus pasidaro neadekvatus.“

Dovilės dėdė kalbėjo, jog mergina turėjo psichologinių problemų, kurias kėlė nuolatinis rūpestis dėl svorio bei apimčių. „Viena iš didžiausių problemų modelio darbe – didžiulė kova su centimetrais, didžiulė kova su vienu, dvejais centimetrais. Dovilė visą laiką kovojo su pora centimetrų. Visada agentūra sakydavo per daug, per daug, mažiau, mažiau, – pasakojo Arūnas. – Ji lankėsi pas specialistus, kad bent kiek išmoktų valgyti, kad ir tų centimetrų būtų tiek, kiek reikia, ir savęs neišdžiovintų visiškai.“

Žuvusi mergina modeliu tapo atsitiktinai. Prie jos tiesiog priėjo agentūros vadovas ir pasiūlė pabandyti nusifotografuoti. „Nuo mažų dienų ji nenorėjo būti manekene, bet nuo 14-15 metų ji buvo aukšta ir labai graži. Jau būdama paauglė buvo labai graži, to keisto kosminio grožio, tarsi ne iš šios planetos“, – kalbėjo Arūnas.

Koks šiandien šeimos tikslas? „Tiesiog bandyti perspėti kitas merginas, kad šita profesija yra labai sunki, žiauriai sunki ir kupina pavojų, nes grožis traukia ne tik mus visus, grožis traukia ir pavojingus žmones. Tuos, kurie nori pasinaudoti, manipuliuoti grožiu“, – teigė Dovilės dėdė.

A. Pakulevičiaus teigimu, Dovilė visą pasaulį matė šviesiai ir tikėjo, jog „jei ji niekam nedarys nieko blogo, tai ir kiti jai nieko nedarys“. „Bet pasaulis yra ne toks“, – Dovilės mintį paneigė dėdė.

Laidoje buvo diskutuojama, jog mergaitėms, kurios pradeda dirbti modelio darbą, labai svarbu šeimos palaikymas, artimo ir nuoširdaus žmogaus turėjimas šalia. Dėdė pasakojo, jog Dovilę visuomet labai palaikė mama, jos buvo itin artimos.

„Dovilės santykiai su šeima buvo puikūs. Dovilė su mama kalbėjosi labai daug. Bet ji norėjo būti modeliu, nors tėvai draudė, kategoriškai draudė, – kalbėjo dėdė. – Bet Dovilės mama suprato, jog drausdama nieko nepasieks, dėl to jai liko ją palaikyti.“

Tiesa, laidos metu dėdė atskleidė ir daugiau negirdėtų detalių apie tragedijos aplinkybes. Esą Italijoje dirbančios Dovilės vadybininkas nenorėjo jos išleisti į Juozo Statkevičiaus pristatymą, po kurio prasidėjo mįslinga istorija, pasibaigusi tragedija. „Jis sakė: „Kas tau tas Statkevičius, kas ta Lietuva“, bet jai reikėjo, ji norėjo važiuoti į Statkevičiaus pristatymą“, – kalbėjo dėdė.

„Dovilė dar buvo vaikas, kuri nemokėjo pati pastatyti ribas kažkokias, nes kaip mes galim sakyti šeima ne šeima, taip šeimoje prasideda, bet šeima irgi tose situacijose nebuvusi. Mes negalime išmodeliuoti visų situacijų savo vaikams“, – apie Dovilę kalbėjo jos dėdė.

Modeliu dirbusiai Dovilei netrūko aplinkinių dėmesio. Anot laidoje dalyvavusios aktorės Valdos Bičkutės, tokio dėmesio iš aplinkinių sulaukia visos simpatiškos moterys. „Moteriai užtrunka, kol jos išmoksta vieno dalyko, kad reikia žiūrėti, ką vyrai daro, o ne ką jie kalba, – teigė aktorė. – Čia bet kuriai moteriai yra aktualu. Ji iš to ar iš ano pasaulio.“

Žūties dieną Dovilei buvo vos 22-eji. Dėdė teigia, jog mergina vis dar buvo vaikas. Tačiau daugelis merginų modelio karjeras pradeda būdamos vos 14-15 metų. Psichologo Juliaus Tilviko teigimu, tokioms merginoms ypač sunku suprasti tykančias grėsmes: „Dauguma paauglių mąsto tokiomis kategorijomis: viskas arba nieko“, – kalbėjo psichologas ir pridūrė, jog dažnai paaugliams pasaulis būna tiesiog arba juodas, arba baltas.

Anot jo, šioms merginoms labai svarbu jausti šeimos palaikymą ir turėti žmogų, su kuriuo galėtų atvirai ir nuoširdžiai dalytis savo išgyvenimais.

Prie diskusijos prisijungusi grožio konkursų nugalėtoja Violeta Malevska, išgirdusi klausimą, kokie pavojai tyko grožio pasaulio užkulisiuose, tikino, kad anuomet tokie pavojai neegzistavo. „Vienintelis dopingas buvo alkoholis“, – pasakojo Violeta.

Tačiau jos pasakojimą paneigė Monika Račiūnaitė. Modeliu dirbusi moteris teigė, kad šiame pasaulyje pagundų ir blogio – apstu. „Dovilės man neteko pažinti ir neteko šį kartą dalyvauti Juozo Statkevičiaus šou, bet narkotikai ir alkoholis egzistuoja modelių pasaulyje“, – teigė M. Račiūnaitė.

Edvardas Žičkus teigia, jog tragedija parodė visuomenės abejingumą

Laidų vedėjas ir prodiuseris Edvardas Žičkus dar kartą priminė sukrečiančius tragedijos faktus ir įvardijo, kad reikia kalbėti apie žmonių abejingumą, kuris šioje istorijoje labai ryškus. „Vienas iš tų vyrų medikas, kitas – garsus prodiuseris. Vienam link trisdešimt, kitas bebaigiąs ketvirtą dešimtį“, – apie vyrus, kurie prieš tragediją bendravo su Dovile, kalbėjo Edvardas.

Jis pasakojo, jog šie įvardyti vyrai Dovilę pamatė dar Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymo užkulisiuose, nors ten patekti neturėjo teisės. Toliau jų kelias seka į naktinį klubą, Dovilės butą, tada į Klaipėdą.

„Grožis traukia blogį“, – įsitikinęs laidų vedėjas.

„Kai įvyko tragedija, kai Dovilės svaigus skrydis per mados pasaulį baigėsi skaudžiu smūgiu iš keturiolikto viešbučio aukšto, tie du vyrai buvo arti. Tai yra patvirtinta informacija, – teigė Edvardas ir sulaukė dėdės pritarimo. – Niekas nesako, kad kuris nors iš jų pastūmė. Filmavimo kameros užfiksavo Dovilę, išeinančią į balkoną, vėliau iš jo pabėgantį garsų Klaipėdos mediką, po to dingusį prodiuserį, kuris atsivežė Dovilę ir praleido su ja daug laiko.“

Edvardas pabrėžė, kad šiuo metu šie įvykiai tėra faktai, į visus klausimus pasibaigus tyrimui atsakys teisėsauga.

Apie klastingus šio pasaulio užkulisius kalbėjęs E. Žičkus pasidalijo tikra istorija, kuomet į „Mis Pasaulis“ norėjusi važiuoti mergina kreipėsi į verslininką finansinės paramos, o šis ant stalo padėjo dešimties litų kupiūrą ir pasiūlė „važiuoti už tiek“ arba „eiti“. „Kas ir kokioj mokykloj duoti pamoką, kaip pasielgti žmogui tokioje situacijoje?“, – klausė Edvardas.

Jo nuomone, Dovilės tragedija dar kartą parodė lietuvių abejingumą. „Jos drama prasidėjo tada, kai po šou kelios merginos su tais keliais vaikinais išvažiavo į klubą, kai atsidūrė Dovilės namuose, – pasakojo Edvardas ir pabrėžė, jog ir tuo metu istorijoe dalyvavo daugiau žmonių, ne tik Dovilė ir minėti vyrai. – Istorija Klaipėdoje: vienas naktinis klubas, kitas naktinis klubas. Dovilė sutiko draugę, kuriai pasirodė įtartina. Tik po to draugai pradėjo kalbėti. Žmonės bare, kurie matė šitą kompaniją dabar jau šneka, kad mergina atrodė keistai, lyg išgėrusi vieną kokteilį, bet elgėsi neadekvačiai. Esmė tame, kad jos tragedija parodė abejingumą.“

Įvykis tiriamas

Komentarų apie bylos eigą kol kas neteikiama. Tragišką jaunos merginos žūtį Klaipėdoje tiriantys policijos pareigūnai nusprendė, kad tyrimą perima kriminalinius nusikaltimus narpliojantys pareigūnai. Pasak prokurorų, tai buvo padaryta ne dėl naujų bylos duomenų, sprendimą priėmė policija, ne prokuratūra.

„Byla pradėta tirti iškart po įvykio. Policijos pareigūnai nusprendė perduoti bylos tyrimą Sunkių nusikaltimų tyrimų valdybai, tyrimą organizuoja Klaipėdos apygardos prokuratūros 1-asis baudžiamojo persekiojimo skyrius“, – DELFI anksčiau sakė Klaipėdos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis.

Anot prokuroro, byla rezonansinė, galbūt pareigūnai priėmė tokį sprendimą, nes įvykis sulaukė didžiulio dėmesio. Klaipėdos apygardos prokuratūros 1-asis baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aurelijus Stanislovaitis sakė, kad drastiško posūkio kol kas byloje nėra.

„Sunkių nusikaltimų tyrimų valdyba kol kas naujų duomenų neturi, laukiama ekspertų išvadų. Tačiau byla rezonansinė, galbūt Sunkių nusikaltimų tyrimų valdybos specialistai greičiau sulauks tyrimo atsakymų. Kol kas tyrimo eiga nepakeista“, – DELFI patvirtino ir Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė.

Tyrėjai aiškinasi, ar tragedijos dieną buvo vartojama svaigalų. Taip pat tiria įvairias versijas, pradėtas tyrimas dėl mirties priežasties nustatymo kol kas nėra perkvalifikuotas. Įtarimai taip pat niekam nepareikšti.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (382)