Žinomas komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis palaikė prezidentu tapusį Gitaną Nausėdą. Jis DELFI sakė, jog jo pergale tikėjo dar pirmojo turo metu.

Saugirdas Vaitulionis, Gitanas Nausėda

„Gitanu tikėjau nuo pirmos minutės, kai tik paskelbė, jog kandidatuos. Išsilavinęs, diplomatiškas, su tvirtomis moralinėmis vertybėmis. Ir tauta tarė savo balsą! Ačiū, Lietuva!“, – sakė jis.

Tuo tarpu žinomas prodiuseris Gediminas Jaunius šiuose rinkimuose palaikė Ingridą Šimonytę.

„Džiaugiuosi mūsų demokratijos branda. Antrajame ture aktyviai rinkomės pagal skonį ir vertybinius niuansus, nesibaimindami, kad kuris nors kandidatas galėtų mus vėl nublokšti į kystkelius.

Gediminas Jaunius, Ingrida Šimonytė

Mano pasirinkimas buvo Ingrida. Šiandien ją galutinai įsimylėjau. Ji net pralaimėjimo kalbą sugebėjo paversti hito vertu standup'u. Esu tikras, kad šie prezidentiniai rinkimai pagimdė mūsų šaliai labai ryškią naujos kartos politikos žvaigždę, kurioje unikaliai dera nuoširdumas, intelektas ir puikus humoro jausmas.

Šiąnakt niekas nepralaimėjo. Sveikinu išrinktąjį prezidentą Gitaną Nausėdą ir mus visus. Gyvename ypatingu laiku. Klestėjimo laiku. Linkiu nuolat atsipeikėti ir tai branginti“, – rašė jis.

Tuo tarpu garsus rašytojas ir publicistas Andrius Užkalnis išliko atviras. Anot jo, G. Nausėda tiesiog labiau norėjo laimėti. Tai iš dalies ir tapo jo pergalės garantu.

Andrius Užkalnis

„Šimonytei nebuvo lemta laimėti – didieji silpnumai buvo partinis akmuo po kaklu ir vėlai ir neryžtingai pradėta rinkimų kampanija, tas laužymasis: „jeigu jau taip prašot, tai eisiu“. Nausėda, paprastai šnekant, žymiai labiau norėjo laimėti. Ir buvo matomas, kaip labiau norintis laimėti.

Neišduosiu didelės paslapties. Tai nebuvo slaptas susitikimas ir aš nebuvau vienintelis nuomonės formuotojas, su kuo Nausėda bendravo, esu tikras. Mes buvome su juo susitikę picerijoje dar prieš prasidedant kampanijai, ne, jis neprašė nei paramos nei kvietė mane jam dirbti, tiesiog norėjo mano požiūrio ir nuomonės. Ir sakė man, kad eina laimėti. Tas man padarė įspūdį: manau, sėkmingi kandidatai turi eiti laimėti, o ne bandyti. Ir dar man paliko įspūdį, kad jis man rado laiko.

Aš vis tiek balsavau už Ingridą Šimonytę. Pirmame ture jai labiau reikėjo pagalbos, antrame ture man atrodė, kad ji labiau velnių priėdus ir pašukuotų prieš plauką tuos, kas nusipelnė būti šukuojamas. Ji man labiau buvo panaši į Dalią Grybauskaitę. Nors labai norėjau paskutinę minutę balsuoti kitaip, bet nusprendžiau to nedaryti.

Šią savaitę buvau vieno rajono centro bibliotekoje. Jie man papasakojo, kad didžiausias anšlagas buvo Nausėdos vizitas. Šimonytė, deja, nerado galimybės atvažiuoti. Taip laimimi ir pralaimimi miesteliai ir rajonai.

Žirniukų šventuoliški spygavimai, apie kuriuos aš daug kalbėjau, šurajevai štabe, moralizavimas balsuojančių už oponentą ir oponento niekinimas ir šėtonizavimas buvo neskanūs, bet nemanau, kad pakeitė rezultatą. Nes visa tai girdėjosi savame burbule.

Manau, labai didelė dalis rinkėjų neturėjo nieko prieš Šimonytę. Tiesiog Nausėda buvo labiau įtikinamas, kaip žmogus, kuris galbūt visų klausysis ir į visus atkreips dėmesį.

Tai, kad žirnelių burbului nepatiko gana aptaki, nekonfrontacinė, nekonfliktiška Gitano Nausėdos kalba reiškė tik tiek: ji nepatiko burbului. Daugumai žmonių reikėjo ir norėjosi būtent to.

Jeigu Nausėda sugebėjo antrame ture susirinkti visų kitų kandidatų balsus, reiškia, jis daug ko vertas. Tai vadinama konsolidavimo ir patraukimo į savo pusę įgūdžiais. „Kaip įsigyti draugų ir daryti įtaką žmonėms“ – yra tokia knyga.

Laimėjo stipresnis. Ir žmonės labiau vertina vienytojo pažadą, negu daug kam atrodo Vilniuje“, – rašė publicistas.

Apgailestaudama dėl rinkimų rezultatų vyriausioji „Užkalnio žurnalo“ redaktorė bei autorė Fausta Marija Leščiauskaitė atkreipė dėmesį į kiek kitus dalykus.

„Ar liūdna? Šiek tiek.

Liūdna, nes suprantu, kad yra dalis Lietuvos, kuri tikrai matuoja kitokiom liniuotėm: kiek vaikų turi, ką tarp kojų nešioja. Matuoja nuoskaudom, atėjusiom iš neapsiskaitymo arba aklo keršto.

Tačiau ne tik tai – didžiulis pasipūtimas irgi naikina. Ir manau, kad jei ne pasipūtimas, rezultatas ir būtų apylygis. Ne – ne nuostabios, protingos, įkvepiančios moters pasipūtimas – jos pasipūtimo aš nemačiau. Ji kaip tik nuostabiai pasakė: „Nebalsuokite PRIEŠ – balsuokite UŽ.“

Kalbu apie kietosios šviesuomenės iš miestų nuolatinius pasišaipymus iš provincijos ir didžiulį susireikšminimą. Cinizmą. Apie lygius ir lygesnius. Apie pasukimą kaip patogu.

Mes turėjome nuostabiausius rinkimus šalies istorijoje, bet esu tikra, kad tada, kai suprasime, kad tam barzdotam vaikinui iš viešųjų ryšių agentūros reikia to ūkininko, kuris Prienų rajone melžia karves ir kasa bulves, o ūkininkui reikia jo, tada mes turėsime dar geresnius rinkimus.

Šiandien, stovėdama balsavimo kabinoje užsimerkiau ir pabandžiau įsivaizduoti, kuris žmogus mane labiau žavi. Sukuteno prisiminus Ingridos Šimonytės kalbą – uždėjau du brūkšnelius prie jos vardo. Iš visų jėgų pasistengusi iš minčių patraukti tą pasipūtėliškumo šleifą.

Tačiau sveikinu Prezidentą Gitaną Nausėdą. Linkiu jam tvirtumo, kantrybės, drąsos ir atvirumo skirtingiems dalykams. Linkiu jam sėkmės ir teisingų sprendimų, o kai jie ne tokie – ryžto pripažinti ir juos keisti.

Sveikinu laimėjus stipriausius rinkimus istorijoje – mums viskas bus gerai. Mums viskas yra gerai.

Sėkmės Prezidentui“, – rašė žinoma moteris.

Daugiau apie šiuos prezidento rinkimus galite skaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)